Namiesto Jasnej ide Vlhová v Jen-čchingu. Olympiáda ukáže na chvíľu inú Čínu

Otvárací ceremoniál aj ukončenie ZOH 2022 sa uskutočnia na Národnom štadióne v Pekingu, prezývanom Vtáčie hniezdo.
Otvárací ceremoniál aj ukončenie ZOH 2022 sa uskutočnia na Národnom štadióne v Pekingu, prezývanom Vtáčie hniezdo.
Boris Vanya|4. feb 2022 o 06:00

Peking ako prvé mesto na svete hostí po letných aj zimné hry.

PEKING, BRATISLAVA. Petra Vlhová vyrazí na svah, kde vyrastala, tancuje medzi slalomovými bránkami a vletí do cieľa. Premôžu ju emócie. Svoju prvú olympijskú medailu oslavuje doma - v Jasnej. Utópia? Samozrejme.

Zimné olympijské hry 2022 sa začínajú v piatok 4. februára v Pekingu a najlepšia slovenská lyžiarka bude súťažiť na zjazdovkách v Jen-čchingu, 75 km severozápadne od čínskeho hlavného mesta. Ale Jasná bola zopár týždňov skutočne v hre. Aspoň teoreticky.

Záujem organizovať ZOH 2022 prejavil pred deviatimi rokmi aj poľský Krakov. A keďže na území Poľska niet zjazdovky, ktorá by spĺňala olympijské kritériá, Poliaci požiadali o spoluúčasť na kandidatúre svojich susedov.

Slovenská strana súhlasila, obyvatelia Liptova vyjadrili svoj pozitívny postoj v referende a vládna štúdia vyčíslila náklady na vynovenie infraštruktúry a usporiadanie zjazdárskych olympijských súťaží na 177 miliónov eur.

Z olympiády pod Tatrami napokon nič nebolo. V máji 2014 Krakovčania kandidatúru v plebiscite odmietli.

Po letných aj zimné

O možnosť usporiadať ZOH 2022 napokon súperili iba dve kandidátske mestá. Peking vo voľbách v roku 2015 zdolal kazašské Almaty pomerom hlasov 44:40.

Vtedy ešte nikto netušil, že sa svetom preženie v niekoľkých vlnách pandémia ochorenia covid-19, ani to, že v januári 2022 sa bude v kazašských mestách ozývať streľba a po nej budú na uliciach ležať mŕtvi.

Peking je prvé mesto na svete, ktoré bude hostiť po letných (2008) aj zimné hry. V aktuálnej pandemickej situácii je Čína jedna z mála krajín, ktorá si na organizáciu takého veľkého podujatia trúfne. V Medzinárodnom olympijskom výbore si zrejme od úľavy vydýchli.

A to aj napriek tomu, že s blížiacou sa olympiádou čelil MOV pre dejisko hier čoraz hlasnejšej kritike ľudskoprávnych organizácií. Tie poukazujú na to, že čínsky komunistický režim dlhodobo porušuje ľudské práva Ujgurov (niekoľkomiliónová moslimská menšina) alebo v Tibete či Hong Kongu.

MOV však opakuje, že je športová organizácia a do vnútornej politiky štátu nemôže zasahovať. V komunikácii s čínskym režimom opäť využíval stratégiu „tichej diplomacie“.

Tú uplatnil aj v kauze tenistky Šuaj Pcheng, ktorá začiatkom novembra obvinila vplyvného čínskeho politika a bývalého vicepremiéra Kao-li Čanga zo sexuálneho napadnutia a dlho po tom o nej nikto z tenisovej komunity nepočul. Prezident MOV Thomas Bach oznámil, že s čínskou stranou riešia všetky aspekty prípadu a so športovkyňou mali dva videohovory.

Bojkot? Žiadny bojkot

Pre postoj čínskeho režimu k otázke ľudských práv sa v posledných týždňoch často skloňovalo slovo bojkot. Ten sa však netýka športovcov. Niekoľko krajín deklarovalo, že do Číny nevyšle svojich politických reprezentantov. K diplomatickému bojkotu, ktorý iniciovali Spojené štáty americké, sa pridala Kanada, Veľká Británia, Austrália, Dánsko, Holandsko, či Litva.

Francúzsky prezident Emanuel Macron ho však označil za „bezvýznamný symbolický akt“, ktorý nebude mať žiadny výrazný vplyv. „Aby bolo jasné: Buď úplne bojkotujete hry a nepošlete do Číny športovcov, alebo sa pokúsite veci zmeniť užitočnými činmi,“ povedal Macron.

Čina účastníkov hier upozornila, že kritické ohlasy na nedodržiavanie ľudských práv nebude tolerovať. Akýkoľvek aktivizmus je tiež v rozpore s Olympijskou chartou. „V olympijských priestoroch, na športoviskách a iných miestach nie je povolený žiadny typ demonštrácií, politickej, náboženskej či rasovej propagandy,“ uvádza sa v charte.

Viacero olympijských výborov odporučilo svojim športovcom, aby si do Číny vzala rezervné mobilné telefóny alebo laptopy a nepoužívali tie, kde majú citlivé údaje. Dôvodom je čínska aplikácia My2022, ktorú si musia účastníci povinne nainštalovať a obavy z jej zneužitia.

„Na druhej strane sa Čína opäť bude snažiť ukázať v lepšom svetle a plánuje na športoviskách alebo v olympijskej dedine umožniť športovcom prístup na inak zakázané stránky ako Facebook alebo Google," povedal pre MF Dnes sinológ David Gardáš.

Ešte tesnejšia bublina

Kým politické postoje nebudú mať na športovú úroveň hier žiadny vplyv, koronavírus áno.

Väčšina čínskych olympijských športovísk zažije premiéru. Pre pandémiu sa totiž uskutočnilo minimum tradičných testovacích podujatí a športovcov čaká krok do neznáma.

Aj pekinské hry, podobne ako tokijské pred pol rokom, sa uskutočnia pre pandémiu v takzvanej bubline. Opatrenia budú ešte prísnejšie, než v Japonsku. Čína razí stratégiu „nulovej tolerancie", ktorá má za cenu vysokých nákladov likvidovať ohniská nákazy covidu-19 už v ich zárodku.

Pre elimináciu vírusu pravidelne testuje milióny ľudí a uzatvára miliónové aglomerácie v lockdownoch. Aj napriek tomu je jasné, že covid-19 a najmä jeho infekčnejší variant omikron, výrazne zasiahne do priebehu hier.

Všetci účastníci olympiády sa budú každý deň testovať, športovci z horských stredísk môžu cestovať do Pekingu len pre účasť na slávnostnom ceremoniáli.

V prípade pozitívneho testu na Covid-19 a príznakov ochorenia musia ísť športovci do nemocnice, odkiaľ sa dostanú najskôr po troch dňoch normálnej telesnej teploty a dvoch negatívnych PCR testoch po 24 hodinách.

Pozitívne testovaných bez príznakov ochorenia čaká izolácia, ktorú môžu opustiť tiež po dvoch negatívnych PCR testoch po 24 hodinách.

Na rozdiel od olympiády v Tokiu sa na športoviskách v Pekingu a okolí objavia diváci. Už dávnejšie Čína oznámila, že fanúšikov zo zahraničia pre zlú pandemickú situáciu na olympiádu nepustí.

Zopár týždňov pred začiatkom hier však pozastavila aj predaj vstupeniek pred domácich priaznivcov. Na tribúny sa dostanú len organizované skupiny divákov.

Koľko to bude stáť?

Napriek tomu, že Číne veľmi záleží na vytvorení pozitívneho obrazu a sebaprezentácii, zimné hry v Pekingu budú patriť k tým menej nákladným. Oficiálne údaje hovoria o nákladoch vo výške 3,5 miliardy eur. Organizátori totiž využili viacero športovísk, ktoré v Pekingu vyrástli pred OH 2008. Budovala sa iba dodatočná infraštruktúra a areály severne od Pekingu v oblastiach Čang-ťia-kchou a Jen-čching.

Športovisko na Big Air v Šou-kang vybudovali na mieste niekdajšej oceliarne na pozadí štyroch priemyselných chladiacich veží.
Športovisko na Big Air v Šou-kang vybudovali na mieste niekdajšej oceliarne na pozadí štyroch priemyselných chladiacich veží. (Autor: TASR/AP)

Otvárací a záverečný ceremoniál sa uskutoční na Národnom štadióne (Vtáčie hniezdo), Vodná kocka (Water Cube) sa zmenila na ľadovú (Ice Cube), Národný krytý štadión, kde sa v roku 2008 konali súťaže v gymnastike či zápasy v hádzanej, bude dejiskom hokejového turnaja.

V Pekingu sa bude bojovať dokopy o 109 medailových kolekcií. V programe figuruje aj sedem nových disciplín: monoboby žien, miešaná štafeta v šortreku, Big Air mužov aj žien v akrobatickom lyžovaní, súťaže miešaných tímov v skokoch na lyžiach, snoubordkrose i v akrobatickej disciplíne aerials (skoky).

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Namiesto Jasnej ide Vlhová v Jen-čchingu. Olympiáda ukáže na chvíľu inú Čínu