Snehová princezná aj Ledeckej double. Pozrite si ťaháky ZOH v Pekingu

Eileen Gu v Číne prezývajú snehová kráľovná. V Pekingu bude patriť medzi najväčšie hviezdy ZOH.
Eileen Gu v Číne prezývajú snehová kráľovná. V Pekingu bude patriť medzi najväčšie hviezdy ZOH. (Autor: SITA/AP)

Tipy Sportnetu na zaujímavé momenty na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu.

PEKING. Petra Vlhová bude jednoznačným slovenským tromfom na olympijských hrách v Pekingu. Jej vystúpenia a rovnako preteky ďalších slovenských športovcov si fanúšikovia nenechajú ujsť.

Pekinské hry však budú aj o ďalších príbehoch, ktoré budú jedinečné a nemali by uniknúť pozornosti.

Medzi najväčšie hviezdy hier bude patriť napríklad Eileen Gu, akrobatická lyžiarka, ktorá chce poblázniť Čínu, aby začala lyžovať.

1. Hokejový turnaj

Svetová pandémia bohužiaľ vyškrtla z turnaja osobnosti NHL. Hokejový turnaj však stále môže priniesť zaujímavú zápletku a napínavé zápasy. Napríklad v Pjongčangu prekvapili Nemci celý svet. Senzačne vyradili Švédov aj Kanadu a vo finále vzdorovali Rusom. 

Turnaj môže dať priestor novým osobnostiam a mladším hráčom. Obhajcovia Rusi poslali do Pekingu viacero nových tvárí, či už je to 20-ročný kanonier Arsenij Griciuk alebo o rok starší Kirill Marčenko.

V tíme Kanady bude bojovať vlaňajšia draftová jednotka Owen Power, ktorá už má seniorský titul majstra sveta. Fíni stavili skôr na skúsené mužstvo.

Jedným z mladších hráčov je Niko Ojamäki, najlepší strelec KHL. V 48 zápasoch nastrieľal 29 gólov.

Veľkú šancu ukázať sa budú mať aj slovenskí mladíci Šimon Nemec či Juraj Slafkovský, ktorí sú jediní 17-roční hráči na olympijskom turnaji.

2. Ester Ledecká

Pred olympiádou v Pjongčangu len málo fanúšikov vedelo, že dcéra českého speváka Janka Ledeckého, sa nevenuje len snoubordingu, ale istým spôsobom je obojživelník a jazdí aj rýchlostné disciplíny v alpskom lyžovaní.

Jej víťazstvo v super G sa stalo senzáciou, ktorú dokola opakovali televízie po celom svete.

Prvá priečka bola šokom aj pre českú lyžiarku. Keď prišla do cieľa, len nechápavo pozerala na výsledkovú tabuľu, kým fanúšikovia aj komentátori jasali.

Kameraman, ktorý ju snímal, k nej podišiel a povedal jej, že sa stala olympijskou víťazkou. "Nie, to musí byť chyba," odvetila mu Ledecká.

Ako prvá žena v histórii vyhrala v rámci jedných zimných hier súťaže v dvoch rôznych športoch. 

V Pekingu sa pokúsi tento jedinečný príbeh zopakovať. Už však pre súperky nebude takým veľkým prekvapením ako v Kórei.

V jej prospech hovorí, že najskôr bude obhajovať zlato v paralelnom obrovskom slalome na snouborde, kde víťazí častejšie. Až potom ju čaká super G a zjazd. 

„Mňa preteky veľmi bavia. Na každé sa teším ako malé decko. Som súťaživý typ. Všade by som bola najradšej prvá. Aj na križovatke,“ vraví Ledecká. 

Sen o ďalších olympijských medailách je veľmi reálny. Na doske by jej medaila nemala ujsť, na lyžiach to znovu môže znova vyjsť. Pred olympiádou skončila v talianskej Cortine v Super G tretia. 

3. Eileen Gu 

Akrobatické disciplíny berú na veľkých podujatiach tínedžeri útokom. V Pekingu sa pokojne môže stať, že na lyžiach bude v troch z nich brať medailu kráska, ktorá súťaží pod čínskou vlajkou. 

Eileen Gu sa narodila v San Franciscu a talent rozvíjala v Spojených štátoch. Od roku 2019 však reprezentuje Čínu. Po matke má čínske korene.

V akrobatickom lyžovaní je hviezda. Na lyžiach lieta s ľahkosťou. Triky a premety v jej podaní vyzerajú prirodzene a jednoducho, akoby to bola tá najobyčajnejšia vec. Pritom viacero prvkov predviedla na súťažiach ako prvá na svete.

Súťaží v slopestyle, BigAir aj na U-rampe. A v každej disciplíne je favoritka. 

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Snehová princezná aj Ledeckej double. Pozrite si ťaháky ZOH v Pekingu