MOV mal ďalší videohovor so Šuaj Pcheng. Dohodli si večeru v Pekingu

Čínska tenistka Šuaj Pcheng.
Čínska tenistka Šuaj Pcheng. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. dec 2021 o 13:17

WTA pozastavila konanie turnajov v Číne.

LAUSANNE. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach oznámil, že s Čínou diskutujú o všetkých aspektoch prípadu tenistky Šuaj Pcheng.

MOV sa dostal pod paľbu kritiky za prístup k prípadu bývalej deblovej jednotky a štrnástej hráčky singlového rebríčka.

Bach v exkluzívnom rozhovore pre agentúru DPA vyhlásil, že prípad riešia tichou diplomaciou a so športovkyňou mali dva videohovory. Okrem toho sľúbil, že MOV sa bude prípadom zaoberať aj po ZOH, ktoré sa v Pekingu uskutočnia od 4. do 20. februára 2022.

Bach: O všetkom diskutujeme

"Komunikujeme s čínskymi športovými organizáciami a oficiálnymi inštitúciami. Môžem vás ubezpečiť, že o všetkých aspektoch s čínskou stranou diskutujeme," povedal v rozhovore Bach.

Stratégiu tichej diplomacie využil MOV aj v roku 2008, pred letnými olympijskými hrami v Pekingu, keď Čína rázne zakročila proti nepokojom v Tibete.

Šuaj Pcheng začiatkom novembra obvinila vplyvného čínskeho politika a bývalého vicepremiéra Kao-li Čanga zo sexuálneho napadnutia a dlho po tom o nej nikto z tenisovej komunity nepočul.

Mlčanie čínskej vlády v reakcii na žiadosti o informácie o tenistke podnietilo dokonca výzvy na bojkot ZOH 2022.

Thomas Bach mal 21. novembra približne 30-minútový videohovor s Pcheng.

Výbor však po ňom kritizovali niektoré ľudskoprávne organizácie za uprednostňovanie hladkého priebehu olympijských hier pred bezpečnosťou tenistky.

MOV neuviedol, ako sa k videohovoru dostal a predseda Ženskej tenisovej asociácie (WTA) Steve Simon naznačil, že ho mohla čínska strana cenzurovať a Pcheng nemohla rozprávať slobodne.

WTA chce s tenistkou komunikovať priamo

Výbor uskutočnil ďalší hovor v stredu a opäť potvrdil, že športovkyňa je v poriadku.

"O bezpečnosť Šuaj Pcheng máme rovnaké obavy ako mnoho ďalších ľudí a organizácií. Preto s ňou tím MOV v stredu viedol ďalší videohovor. Ponúkli sme jej podporu, zostaneme v pravidelnom kontakte a dohodli sme si januárovú večeru v Pekingu," uviedol výbor v oficiálnom vyhlásení.

Prítomní počas hovoru boli aj šéfka komisie športovcov MOV Emma Terhová a čínsky člen MOV Li Ling-wej.

WTA však trvá na tom, že chce s tenistkou komunikovať priamo.

"Náš prístup a požiadavka sa nezmenili. Určite by sme sa radi porozprávali s Pcheng sami a boli si istí, že je naozaj v bezpečí, slobodná a nikto ju necenzuruje ani nezastrašuje," povedal Simon a dodal: "Stále sme sa k rozhovoru nedostali a nemôžeme mať istotu, že to čo vidíme, nie je zinscenované. Tak isto chceme úplne transparentné vyšetrenie prípadu bez akejkoľvek cenzúry."

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin sa opakovane odmietol vyjadriť k pozastaveniu turnajov WTA a aj k obavám o bezpečnosť tenistky.

"Sme striktne proti činom, ktoré politizujú šport," povedal hovorca na pravidelnom brífingu.

WTA pozastavila pre obavy o tenistku konanie turnajov svojho okruhu v Číne vrátane Hong Kongu.

V roku 2021 plánovala zorganizovať v Číne 11 podujatí, no pre pandémiu koronavírusu sa žiadne z nich nekonalo.

"Vzhľadom na súčasný vývoj aféry máme obavy o to, čomu by hráči a členovia tímu mohli čeliť v Číne. Máme pochybnosti o konaní podujatí aj v roku 2022," vyhlásil podľa AFP Simon.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»MOV mal ďalší videohovor so Šuaj Pcheng. Dohodli si večeru v Pekingu