Za Benficu rozhodol hráč, od ktorého je lepší iba Higuaín

(Autor: Twitter)
SITA|17. feb 2016 o 09:00

V lige skóroval v tejto sezóne už 23-krát, celkovo vo všetkých súťažiach zaznamenal dvadsaťpäť gólov v 29 dueloch. Útočník Jonas bol hrdinom Benficy Lisabon v prvom zápase osemfinále Ligy majstrov.

LISABON. Hráči portugalského klubu Benfica Lisabon zvíťazili v utorňajšom prvom osemfinálovom stretnutí nad futbalistami ruského Zenitu Petrohrad 1:0. A pred odvetou sú bližšie k postupu do štvrťfinále ako ich súper.

Benfica sa môže predstaviť medzi ôsmimi najlepšími tímami starého kontinentu prvýkrát za ostatné štyri roky.

Odveta v Petrohrade je na programe v stredu 9. marca.

Lepší je iba Higuaín

Všetko podstatné z hľadiska konečného výsledku sa na Estádio da Luz udialo až v úplnom závere stretnutia. Najprv po druhej žltej karte musel opustiť trávnik obranca Zenitu Domenico Criscito a následne domáci útočník Jonas po štandardnej situácii hlavičkou poslal loptu do siete.

Tridsaťjedenročnému kanonierovi sa vo farbách lisabonského klubu darí. Podľa štatistík portálu transfermarkt.co.uk dosiahol od príchodu z Valencie v roku 2014 v 67 vystúpeniach až päťdesiatšesť gólov.

V aktuálnej sezóne skóroval v lige 23-krát. Lepší v tomto smere v rámci popredných európskych súťaží je iba Argentínčan Gonzalo Higuaín vo farbách talianskeho SSC Neapol (24).

"Zaslúžili sme si víťazstvo proti dobrému súperovi. Počas duelu sme nešli do rizika, takmer neustále sme kontrolovali priebeh. Takticky sme zápas zvládli perfektne. Možno náš gól mohol prísť skôr," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová kouča Benficy Lisabon Ruia Vitóriu.

gol_res.jpg

Jonas (úplne vľavo v červenom) strieľa jediný gól zápasu. FOTO - TASR/AP.

"Vedeli sme, že Zenit sa bude snažiť hrať na rýchle protiútoky. Uspeli sme však napokon vďaka našej vytrvalosti. S loptou sme obiehali šestnástku Zenitu veľmi trpezlivo," pokračoval Rui Vitória.

"Výsledok 1:0 je v pohárovej Európe dobrý. Som si istý, že skórujeme aj v odvete na petrohradskom trávniku. V druhom stretnutí nebudeme meniť štýl našej hry, zostaneme verní tomu, čo nám vychádza."

Skórovali deväťkrát za sebou

Benfica sa strelecky presadila zakaždým v ostatných deviatich domácich zápasoch na európskej pohárovej scéne. Jej brankár Júlio César si v Lige majstrov udržal čisté konto prvýkrát od 1. hracieho kola tohtosezónnej skupinovej fázy, keď Benfica zdolala Astanu (2:0).

Za Zenit v utorok nastúpili traja hráči, ktorí kedysi pôsobili v Benfice - Axel Witsel, Javi García a Ezequiel Garay. Návrat do rodnej krajiny zažil portugalský kouč v službách ruského šampióna André Villas-Boas.

"Myslel som si, že sa to skončí 0:0, ale niekedy rozhodnú malé detaily a Benfice sa v závere podarilo strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Aj pri takejto prehre však máme stále šancu postúpiť ďalej," nestráca nádej tridsaťosemročný Villas-Boas.

Rodák z Porta utrpel ako tréner v ôsmom dueli s Benficou štvrtú prehru.

villas-boas_r3925_res.jpeg

Villas-Boas sa chytá za hlavu po inkasovanom góle. FOTO - SITA/AP.

"Doma sa budeme snažiť útočiť a vytvárať si gólové príležitosti. Benfice sme dnes znemožnili využívať krídelné priestory. Pred odvetou odohráme ďalšie dva zápasy, ktoré nám pomôžu získať väčšiu hernú prax," doplnil Portugalčan. Zenit pred utorkom odohral posledný súťažný duel ešte 9. decembra minulého roka.

"Rozhodne sa na našom štadióne. Pre súperov nie je jednoduché hrať u nás. Čaká ich dlhá cesta, iné časové pásmo a kulisa, ktorú vedia vytvoriť naši priaznivci. Veríme, že v Petrohrade dostaneme Benficu do problémov a otočíme vývoj osemfinále v náš prospech."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Za Benficu rozhodol hráč, od ktorého je lepší iba Higuaín