Významní športovci SR apelujú: Ži pravdivo, neklam sám seba

SITA|15. dec 2008 o 16:57

Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič a štátna tajomníčka Ministerstva školstva SR Bibiana Obrimčáková spolu so zlatým pästiarom z OH 1952 v Helsinkách Jánom Zacharom.

BRATISLAVA. Podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič a štátna tajomníčka Ministerstva školstva SR Bibiana Obrimčáková spolu so zlatým pästiarom z OH 1952 v Helsinkách Jánom Zacharom a olympijským víťazom v dráhovej cyklistike z OH 1976 v Montreale Antonom Tkáčom pokrstili v pondelok šafranom prvý národný antidopingový projekt "Play True - Ži pravdivo, neklam sám seba".

Takmer polhodinový dokumentárny film z autorskej dielne štyroch M: Jaroslav Malchárek, Pavel Malovič (autori námetu), Braňo Mišík (scenárista a režisér) a Maroš Molnár (spoluautor sprievodnej knihy) zaujímavou formou približuje mládeži od 13 do 18 rokov závažný problém, ktorým je nelegálne užívanie dopingu (najmä anabolických steroidov a rastových hormónov) nešportovcami a rekreačnými športovcami pri návšteve posilňovaní a fitnes centier.

"Doping v rekreačnom športe sa u nás stáva čoraz väčším problémom, lebo mladí ľudia sa k rastovým hormónom vo fitnescentrách a posilovňach dostanú bez problémov. A keďže aktuálna slovenská legislatíva v oblasti dopingu a anabolických steroidov je taká, aká je, konzumenti týchto prostriedkov nepovažujú využívanie týchto látok za škodlivé. A práve v tomto pohľade mladých chlapcov a dievčat, ktorí odsudzujú tvrdé drogy, ale nemajú zábrany pomáhať si rôznymi rastovými hormónmi, je najväčšie nebezpečenstvo konzumácie anabolických steroidov," uviedol Jaroslav Malchárek pre agentúru SITA pred slávnostnou premiérou filmu.

Hlavný iniciátor protidrogových projektov Skok do raja? (1996) a Sila osobnosti (2002) ďalej uviedol, téma dopingu sa v médiách začne skloňovať až vtedy, keď sa prevalí nejaká aféra vo vrcholovom športe. Tvorcovia projektu "Play True - Ži pravdivo, neklam sám seba" sa preto v tejto aktuálnej problematike stali prvolezcami a prinášajú hlavnej cieľovej skupine, mládeži od 13 do 18 rokov, akceptovateľnou formou spracovanú fundovanú informáciu, ktorá je protipólom "zaručených" faktov a mýtov z ulice, resp. z prostredia dílerov nebezpečných a zdraviu škodlivých látok.

Celý problém veľmi výstižne vo filme vyjadril bývalý dlhoročný československý a slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom Jozef Lohyňa: "Mnohokrát, keď prídem do posilňovne, a vidím tam chlapcov, ktorí majú šiju a ramená širšie ako ja, čo som dvadsať rokov poctivo a tvrdo trénoval, viem, že to nemôže byť prirodzené." Bývalý majster sveta a bronzový z OH 1988 v Soule tieto slová adresoval rekreačným športovcom, ktorí v snahe získať bez veľkej námahy vysnívanú vyšportovanú postavu, hrubú silu a rešpekt okolia, siahajú po nedovolených látkach, ktoré im môžu pri dlhšom užívaní spôsobiť vážne zdravotné problémy a mnohokrát veľmi vážne ohrozia aj ich život .

"Keď začnete mať zdravotné problémy, už sa z toho nevymotáte. Už to bude iba horšie," pripomína Žigmund Pálffy. V podobnom duchu hovoria aj ďalší z dvadsiatky bývalých i súčasných významných slovenských športovcov, ktorí tento projekt podporili. "Keď príde človek o zdravie, alebo zomrie, býva to vždy veľmi smutné," konštatuje slovenský hokejový reprezentant a hviezda NHL Marián Hossa. "Keď je to mladý človek, tak je to ešte smutnejšie," pridáva sa legendárny slovenský hokejista a autor zlatého gólu z MS 2002 v Göteborgu Peter Bondra. "Ale asi najsmutnejšie to je vtedy, keď sa to stane zbytočne," doplnil svojich kolegov z klzísk Marián Gáborík.

Keďže celý projekt našiel pochopenie a podporu aj na Ministerstve školstva SR, štátna tajomníčka Bibiana Obrimčaková pred krstom sľúbila, že Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) zaradí film a knihu ako učebnú pomôcku pre žiakov základných škôl II. stupňa a študentov stredných škôl. Podľa tvorcov sa DVD a kniha v rukách zručného pedagóga, trénera alebo výchovného poradcu môžu stať veľmi účinnou pomôckou pri formovaní mladej generácie, pri hľadaní jej životných postojov nielen v oblasti športu, ale aj v rodinnom živote.

"Je to pilotný projekt v boji proti dopingu, ktorý reaguje na veľmi vážny problém v našej spoločnosti. Sme radi, že do projektu sa zapojili významní slovenskí športovci, ktorí patria medzi vzory a idoly našej mladej generácie. Varovania z ich úst dávajú filmu väčšiu výpovednú hodnotu. Naše ministerstvo vždy bude podporovať takéto projekty v oblasti protidrogovej prevencie," dodala štátna tajomníčka MŠ SR Obrimčáková. DVD film a kniha sa vďaka finančnej podpore MŠ SR bude do základných a stredných škôl, športových klubov, poradní a výchovných centier distribuovať bezplatne.

Nachádzate sa tu:
Domov