Pokazili sme najdôležitejšie preteky v roku, vravel Botek po súťaži K2

Dvojkajak Samuel Baláž a Adam Botek na LOH Tokio 2020 / 2021.
Dvojkajak Samuel Baláž a Adam Botek na LOH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|5. aug 2021 o 03:56 (aktualizované 5. aug 2021 o 06:25)

Slovenská dvojica sa umiestnila na konečnom 10. mieste.

TOKIO.  „Semifinále bude masaker,“ predpovedal háčik slovenskej lode Samuel Baláž už po rozjazdách a štvrťfinále dvojkajakov na tisíc metrov na OH v Tokiu.

Jeho slová sa naplnili – slovenská dvojica Samuel Baláž a Adam Botek skončila v druhom semifinále na šiestom mieste s časom 3:20,917 a tak sa predstaví iba v B-finále.

Do A-finále postúpili prvé štyri posádky. 

Slovenská loď začala v semifinále veľmi dobre, v polovici trate ešte viedla. Aj 250 metrov pred cieľom boli slovenskí kajakári na postupovom mieste, súperi sa však na nich doťahovali a napokon ich aj predbehli.

"Trošku sme to prepálili a posledných 150 metrov nám nevyšlo. Mrzí nás, že sme pokazili práve najdôležitejšie preteky v roku," povedal pred kamerami RTVS Adam Botek.

V B-finále slovenský dvojkajak prišiel do cieľa za vedúcimi Rusmi a tak v konečnom poradí obsadil 10. miesto.

"Čakali sme, lebo výsledky v priebehu sezóny naznačovali, že máme na to biť sa s najlepšími. Ale semifinálová jazda nám nesadla," uviedol Samuel Baláž.

Baláž s Botekom sa v Tokiu predstavia ešte aj v K4 na 1000 metrov spolu s Erikom Vlčekom a Denisom Myšákom.

Obrovská konkurencia

Predseda komárňanského Kajak & kanoe klubu Viktor Demin si myslí, že konkurencia v tejto disciplíne bola oveľa väčšia, než sa očakávalo.

Ešte pred odchodom do Tokia tréner slovenskej reprezentácie Peter Likér tvrdil, že dvojkajak bude mať „o percento väčšiu šancu“ na medailu ako štvorkajak.

Svoj názor však zmenil po rozjazdách v K2 na1000 m.

„Konkurencia v tejto disciplíne ohromne vzrástla. Nielen v porovnaní s predchádzajúcou sezónou, ale aj v porovnaní s európskym šampionátom, ktorý sa konal pred dvoma mesiacmi,“ zdôraznil pre Sportnet Viktor Demin.

Zlepšili sa Španieli a v štartovom poli sa objavili aj nečakané posádky – Austrálčania vyhrali rozjazdu v neoficiálnom svetovom rekorde.

Maďari i Austrálčania mali v štartovom poli po dve lode, lebo najnovšie olympijské pravidlá umožňujú krajinám postaviť aj dve posádky.

Fúkal mierny protivietor

Baláž a Botek už prvý súťažný deň museli absolvovať dve jazdy. Do semifinále nepostúpili priamo z rozjazdy, ale až zo štvrťfinále. Vtedy fúkal na olympijskej trati silný vietor od chrbta.

Na druhý deň sa podmienky zmenili, v semifinále boli pretekári asi o desať sekúnd pomalší, lebo tentoraz bol na trati mierny protivietor.

Aj legendárny tréner štvorkajaka Tibor Soós poznamenal ešte pred začiatkom kanoistických súťaží, že slovenskému dvojkajaku by vyhovoval skôr vietor od chrbta.

„Obaja sú trénovaní na K4 500 metrov a posledných sto metrov na tisícke ich už veľmi bolí. Pre nich by teda bola výhoda, ak by preteky trvali čo najkratšie,“ uviedol Soós.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Rýchlostná kanoistika»Pokazili sme najdôležitejšie preteky v roku, vravel Botek po súťaži K2