Úradník stratil na víťaza vyše osem minút. Japonci majú dve medaily, chýba zlato

Miroslav Úradník na OH Tokio 2020.
Miroslav Úradník na OH Tokio 2020. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|5. aug 2021 o 11:18 (aktualizované 5. aug 2021 o 14:42)

Zvíťazil taliansky chodec Stano.

OH Tokio 2020 / 2021

chôdza na 20 kilometrov - muži:

1.

Massimo Stano

Taliansko

1:21:05 hod.

2.

Koki Ikeda

Japonsko

1:21:14 hod.

3.

Tošikazu Jamaniši

Japonsko

1:21:28 hod.

4.

Alvaro Martin

Španielsko

1:21:46 hod.

5.

Christopher Linke

Nemecko

1:21:50 hod.

41.

Miroslav Úradník

Slovensko

1:29:25 hod.

TOKIO. Olympijským šampiónom v chôdzi na 20 km sa na OH v Tokiu stal taliansky atlét Massimo Stano.

Striebro na trati v Sappore získal domáci Koki Ikeda, po bronz si dokráčal ďalší Japonec Tošikazu Jamaniši.

Slovenský reprezentant Miroslav Úradník prišiel do cieľa na 41. mieste. Zapísal si čas 1:29:25.

"Keďže som bol 58. v rebríčku, musel som ísť do toho s pokorou. Prvá polovica bola z môjho pohľadu veľmi dobrá, držal som sa vzadu, postupne som sa posúval a pomaly som zberal pretekárov.

Tomu sa veľmi teším. V druhej polovici to už bolo náročnejšie, dochádzali sily, ale snažil som sa bojovať a dávať do toho všetko. Posledné tri štyri kilometre som išiel úplnú ´podlahu´ a stačilo to na toto miesto," vravel Úradník.

Napriek náročným podmienkam počas pretekov ani raz neuvažoval, že by odstúpil: "Môj prvý tréner Roman Benčík mal volal malý pitbull, zahryznúť a nepustiť. Preteky sa nevzdávajú a olympiáda už vôbec. Kým som dokázal kráčať, tak mi to ani nenapadlo."

Úradníkov výkon hodnotil pozitívne aj tréner Matej Spišiak: "Nebol zlý. Už pred pretekmi som povedal, že preňho bude úloha hlavne dôstojne reprezentovať, myslím si, že zo seba vydal maximum a naviac nemal.

Zdolal niekoľko súperov, pričom sem nastupoval s 58. tabuľkovým miestom. Nemal som veľké oči, pri tomto počasí to bolo veľmi ťažké. Hodnotím to pozitívne a verím, že táto olympiáda mu dodá energiu, skúsenosti a na ďalšej už bude niekde vyššie."

Víťazný Stano sa spoločne s dvojicou Japoncov odpútal od vedúcej skupiny približne tri kilometre pred cieľom.

Rozhodujúci útok na zlato prišiel z jeho strany kilometer pred cieľovou čiarou a žiaden z domácich chodcov nedokázal zareagovať.

Všetci traja medailisti získali premiérový cenný kov spod piatich kruhov. Preteky sa konali v Sappore, kam sa presunuli v snahe zabezpečiť chodcom priaznivejšie klimatické podmienky.

V metropole ostrova Hokkaidó však bolo napriek tomu takmer rovnako teplo ako v Tokiu.

"Bolo dobre, že sme išli poobede a nebolo to na priamom slnku, ale bolo cítiť tú vysokú vlhkosť. Ak mám poradiť našim na zajtra, tak chladiť od začiatku do poslednej chvíle a ísť opatrne.

To priame slnko síce nebolo ostré, tým že bolo zatiahnuté a sú tu vysoké budovy, ale pocitová teplota bola vysoká a telo sa neskutočne prehrievalo. Ja som mal k dispozícii tri občerstvovacie stanice a využíval som ich naplno," varoval Úradník.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Úradník stratil na víťaza vyše osem minút. Japonci majú dve medaily, chýba zlato