Pätnásťročná Ruska ovládla voľné jazdy, jej krajanky brali všetky medaily

TASR|15. jan 2022 o 23:32

Slovenská sólistka Alexandra Michaela Filcová nepostúpila do finálovej 24-ky.

TALLINN. Ruskí krasokorčuliari získali na majstrovstvách Európy v Tallinne zlaté medaily vo všetkých disciplínach.

Ich nadvládu v Estónsku korunovala v sobotných voľných jazdách sólistiek mladučká 15-ročná Kamila Valievová, ktorá potvrdila post suverénnej líderky z krátkeho programu a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými.

Aj striebro ukoristila víťazkina krajanka 17-ročná Anna Ščerbakovová a bronzová medaila patrí ďalšej Ruske Alexandre Trusovovej.

Valievová, ktorá sa pred dvoma rokmi v Tallinne stala juniorskou majsterkou sveta, už v KP desiatykrát v sezóne vylepšila svetové maximum. Aj vďaka čistému trojitému axelu, ktorý vo finálovej jazde ale už nezopakovala a spadla pri ňom.

Ukázala ale tri dotiahnuté štvorité skoky (salchov, 2xtulup) a to jej na zlato stačilo, hoci za vlastným svetovým rekordom zaostala. Zverenka trénerky Eteri Tutberidzeovej na medzinárodnej scéne však ešte stále nespoznala chuť prehry.

Ščerbakovovej tiež v repertoári nechýbali štvorité skoky a výborná a vyvážená jazda ju katapultovala na striebro po štvrtom mieste z KP. Jej rovesníčka Trusovová skočila dva čisté štvorité skoky, no pri ďalších dvoch "štvorákoch" spadla.

Dvadsaťdvaročná Belgičanka Loena Hendrickxová, druhá po KP, dvakrát okúsila tvrdosť tallinnského ľadu a klesla na pozíciu mimo medailových stupňov.

Slovenská sólistka Alexandra Michaela Filcová nepostúpila do finálovej 24-ky, keď vo štvrtkovom krátkom programe dostala od rozhodcov 43,56 bodov a v 36-štartovom poli obsadila konečnú 33. pozíciu.

Len 17-ročná Filcová v nominácii na ME na poslednú chvíľku nahradila reprezentačnú kolegyňu Emu Doboszovú. Tá mala blízky kontakt s osobou nakazenou koronavírusom a do dejiska šampionátu nemohla odcestovať. Filcová si síce v Tallinne vytvorila nové osobné maximum v kariére v KP, na postup to ale nestačilo.

Ruskí krasokorčuliari Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov obhájili titul európskych šampiónov v súťaži tanečných dvojíc. V sobotných voľných jazdách potvrdili post lídrov po rytmických tancoch a jasne zdolali krajanov Alexandru Stepanovovú s Ivanom Bukinom.

Bronz získalo talianske duo Charlene Giugnardová, Marco Fabbri, ktorí tak vyrovnali svoj doterajší najväčší úspech, keďže tretí boli aj na ME 2019 v Minsku.

Slovenskí reprezentanti Mária Sofia Pucherová a Nikita Lysak obsadili pri debute na ME konečné 23. miesto.

V piatkových rytmických tancoch dostali známku 54,19 bodu, vytvorili si nové kariérne maximum, no na postup medzi dvadsiatku najlepších do voľných jázd to nestačilo. Ukázali však progres a sú prísľubom do budúcnosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Pätnásťročná Ruska ovládla voľné jazdy, jej krajanky brali všetky medaily