Hlavný cieľ? Nedostať covid. Bronzoví medailisti chcú z dejiska šampionátu utiecť

Medailisti v tancoch na ľade na ME 2022.
Medailisti v tancoch na ľade na ME 2022. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|15. jan 2022 o 19:16 (aktualizované 15. jan 2022 o 20:17)

Temperamentná trénerka mala pozitívny test.

TALLINN. Čo je správna stratégia v období nastupujúceho omikronu? Aj túto otázku riešia desiatky športovcov tri týždne pred začiatkom zimných olympijských hier v Pekingu.

„Naším hlavným cieľom tu je, aby sme nedostali covid,“ vravel ešte po rytmických tancoch na ME v krasokorčuľovaní Talian Marco Fabbri. S partnerkou Charlene Guignardovou napokon získali bronz.

Ich trénerka Barbara Fusar-Poli však pri tom nebola.

Nemohla sa na to pozerať

V predvečer voľných jázd bola pozitívne testovaná. Podľa platných estónskych opatrení je karanténa desať dní.

„Bol to šok, lebo si vždy dávala pozor. Poctivo nosila respirátor. Videl som tu kopu ľudí, ktorí si nedávajú pozor, ale ona bola aj v tomto dôkladná,“ prezradil Marco Fabbri.

Boli to prvé preteky za 12 rokov, keď vedľa talianskej dvojice nestála pri ľade svojrázna a temperamentná trénerka.

„Bojovali sme aj za ňu,“ tvrdili bronzoví medailisti.

V týchto zvláštnych časoch sa zo športovcov stávajú samotári. „S Barbarou sme trávili spolu len ten najnutnejší čas. Nejedli sme spolu, držali sme si odstup,“ dodal taliansky pretekár.

Trénerka sa v hotelovej izbe cítila ako lev v klietke. Bola taká nervózna, že ani nedokázala sledovať prenos. Člen talianskeho trénerského tímu Matteo Zanni jej posielal správy po každom zvládnutom prvku.

Talianska dvojica aj vzhľadom na situáciu chcela čo najskôr opustiť Tallinn. Medzinárodná korčuliarska federácia im vyhovela. Na tradičnej nedeľňajšej exhibícii sa nemusia zúčastniť.

„Doslova utekáme z dejiska šampionátu. Veď si len predstaviť, keby sme pred olympiádou uviazli v hotelovej izbe na desať dní,“ vravel Marco Fabbri.

Ďalší zvrat v príbehu prišiel večer: trénerkin test bol podľa všetkého falošne pozitívny. Vyhne sa tak karanténe a môže tiež odcestovať do Talianska.

Nové sezónne maximum

Päťnásobní majstri Európy a štvornásobní majstri sveta Gabriela Papadakisová a Guillaume Cizeron do Tallinnu radšej vôbec neprišli. Dôvodom ich neúčasti boli práve obavy z covidu.

Zlato tak prenechali ruským rivalom Viktorii Sinicinovej a Nikitovi Kacalapovovi. Za svoju voľnú jazdu na hudbu Rachmaninova a Paganiniho získali nové sezónne maximum 130,07 bodu a v celkovom hodnotení predbehli krajanov Alexandru Stepanovovú s Ivanom Bukinom o takmer päť bodov.

Vo svete krasokorčuľovania sa hovorí, že porovnávať známky z rôznych podujatí nemá zmysel. Na každých pretekoch je iný technický panel a názory na niektoré detaily sa môžu rôzniť.

Francúzska a ruská dvojica sa však v aktuálnej sezóne v priamom súboji nestretla a z hľadiska najvyššej známky sú na tom stále lepšie Francúzi.

Problémy s chrbtom

Veľký titul pred ZOH znamená pre Sinicinovú a Kacalapova povzbudenie.

„Dnes sme začali prípravu na olympiádu,“ vyhlásil hneď po pretekoch 30-ročný Kacalapov. So svojou predchádzajúcou partnerkou Elenou Ilinychovou získal pred ôsmimi rokmi v Soči bronzovú medailu a bol aj členom zlatého ruského tímu.

Teraz si so Sinicinovou trúfa na najcennejší kov. Pred rokom obaja prekonali covid, Sinicinová dokonca mala po chorobe pretrvávajúce ťažkosti. Na ľade sa jej točila hlava, cítila sa malátna.

V súčasnosti bojovali Rusi s chronickým zranením chrbta partnera. Na majstrovstvách Ruska museli po krátkom programe odstúpiť. „Teraz je to fajn, žiadna bolesť,“ ubezpečoval všetkých Kacalapov v Tallinne.

O olympijskej medaile však môže nakoniec rozhodnúť aj jeden pozitívny test.

Tance na ľade - konečný výsledok

1. 

Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov

Rusko

217,96 bodu

2. 

Alexandra Stepanovová, Ivan Bukin

Rusko

213,20 b

3.

Charlene Giugnardová, Marco Fabbri

Taliansko

207,97 b

4. 

Olivia Smartová, Adrian Diaz

Španielsko

196,86 b

5. 

Lilah Fearová, Lewis Gibson

V. Británia

196,01 b

6. 

Sara Hurtadová, Kirill Chaľavin

Španielsko

191,90 b

23.

Mária Sofia Pucherová, Nikita Lysak

Slovensko

  54,19 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Hlavný cieľ? Nedostať covid. Bronzoví medailisti chcú z dejiska šampionátu utiecť