Výber šéfredaktora: Po Kelemenovi prídu ďalší a Rusi nech zostanú radšej doma

Miloš Kelemen pred debutovým zápasom v NHL.
Miloš Kelemen pred debutovým zápasom v NHL. (Autor: Twitter / Arizona Coyotes)
Boris Vanya|27. jan 2023 o 15:45

Pozrite si zaujímavé články za posledné obdobie na Sportnet.sk vo výbere šéfredaktora.

Športu zdar

a čitateľom Sportnetu zvlášť!

Návrat ruských a bieloruských športovcov na medzinárodnú športovú scénu bude veľmi náročný a zrejme aj dlhodobý proces.

Po prvé, zatiaľ na to neexistuje reálny dôvod. Rusko naďalej pokračuje vo svojej dobyvačnej vojne proti Ukrajine a sankcie (ekonomické, ale aj tie na športovom poli), ktoré vyspelý svet proti Rusku zaviedol, majú stále opodstatnenie.

Po druhé, Rusi zatiaľ nepochopili (alebo sa tak tvária), že urobili niečo zlé, takže aj pokus (v tejto chvíli celkom zbytočný) o ústretové gesto s podmienkami zo strany Medzinárodného olympijského výboru vnímajú ako diktát, ktorý nikdy neprijmú.

Po minulej úspešnej hokejovej sezóne sa trojica slovenských hokejistov - vekom už zďaleka nie juniorov - rozhodla, že zabojuje o splnenie sna zvaného NHL.

Samuel Buček spravil nečakanú obrátku a namiesto zámoria skúsil šťastie v ruskej KHL (ako to dopadlo, vieme), ale Pavlovi Regendovi a Milošovi Kelemenovi to vyšlo. Veríme, že po nich prídu čoskoro ďalší.

Aj v uplynulých dňoch sme ponúkli na sportnet.sk viacero zaujímavých textov, niektoré z nich nájdete aj v tomto výbere.

Rusi nepokľaknú (a zostanú doma)

Rok a pol pred olympijskými hrami v Paríži hľadá olympijská vrchnosť spôsob, ako na hry dostať aj ruských a bieloruských športovcov, väčšina ktorých je už dvanásť mesiacov v medzinárodnej izolácii pre ruskú okupačnú vojnu proti Ukrajine. Návrh MOV však rozhneval takmer všetkých - Ukrajincov, ktorí najviac trpia, odporcov invázie (a tých je dosť) a aj samotných Rusov. 

Čítajte: Návrh dostať Rusov na olympiádu pohneval všetkých. Nepokľakneme, znie z Moskvy

V hokeji svitá (na lepšie časy)

Po tichej generácii prichádza vlna veľkých talentov. Majú pred sebou celé kariéry a hoci sa zrejme nepresadia úplne všetci, počet pravidelne hrajúcich Slovákov v zámorskej NHL by mal narásť.

Povedzme to nahlas – slovenský hokej je na vzostupe, tvrdí v ďalšom diele chuťoviek z NHL reportér Sportnetu Šimon Čop.

Čítajte: Chuťovky z NHLky: Slovenský hokej je na vzostupe. Čaká nás 20 hráčov v NHL?

Zvolen mu dal šancu, je v NHL

Miloš Kelemen sa tento týždeň stal 92. Slovákom v najlepšej súťaži sveta. Ako si na neho spomína Dušan Mráz, šéf zvolenského klubu, ktorého je 23-ročný útočník odchovancom?

"Prvýkrát som ho vážnejšie zaregistroval ešte ako hráča našej juniorky. Už vtedy jasne dominoval hoci bol vekom dorastenec." Kelemen dostal už v mladom veku šancu v seniorskom tíme, no niektorí tento krok spochybňovali.

Čítajte: Šéf Zvolena je sklamaný a rozladený: Hrozí, že zavrieme štadión a rozpustíme ľad

Na nedávnych MS hráčov do 20 rokov v Kanade žiaril najmä Connor Bedard, no pozornosť fanúšikov pútal výkonmi aj jeho spoluhráč z útoku Logan Stankoven.

Čo má tento šikovný mladík spoločné so Slovenskom? Teda okrem toho, že nechýbal na ľade počas dramatického štvrťfinále, v ktorom domáci rozhodli o postupe až v predĺžení...

Čítajte: S Bedardom v útoku hral na MS štvrtinový Slovák. Jeho predkovia odišli z Liptova

V Slovane púšťajú žilou

Futbalistov Slovana Bratislava čaká v marci tohto roka osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Mužstvo však v porovnaní s jeseňou opustilo už päť futbalistov a ďalší sú na odchode.

Bude Slovan na jar stavať novú os mužstva? Mal by priniesť náhradu za brankára Chovana? Dá sa nahradiť stopér ako Myenty Abena? Situáciu v klube analyzoval bývalý slovenský reprezentant a dnes televízny expert Marián Zeman.

Čítajte: Slovan sa oslabil, to je fakt. Dúfajme, že vedia, čo robia, hovorí Zeman

Poľský talent zarobí aj Slovákom

V Brezne si spravil vodičský preukaz, hovorí po slovensky a na nedávnych MS v Katare bránil aj Lionela Messiho. Poľský futbalový obranca Jakub Kiwior mieri zo Spezia Calcio do Arsenalu Londýn, ktorý je lídrom anglickej ligy. Z tohto prestupu by mali finančne vyťažiť aj slovenské kluby.

Čítajte: Slováci urobili super kšeft. Odpísaný Poliak má cveng, zarobí im milióny

Boris Vanya, šéfredaktor Sportnet.sk

Nechajte si posielať Výber šéfredaktora na e-mail. Aktivujte si odber jedným klikom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Výber šéfredaktora: Po Kelemenovi prídu ďalší a Rusi nech zostanú radšej doma