Mladý Pogačar prekvapil favoritov v Andorre, červený dres si oblečie Quintana

Cyklistov čaká opäť finiš v kopci.
Cyklistov čaká opäť finiš v kopci. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. sep 2019 o 18:55

Záver etapy komplikovalo počasie.

Vuelta a Espaňa 2019

9. etapa (Andorra la Vella - Cortals d´Encamp, 94,4 km):

1.Tadej PogačarSlovinskoUAE-Team Emirates2:58:09 h
2.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar+23 s
3.Primož RogličSlovinskoJumbo-Visma+48
4.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+48
5.Marc SolerŠpanielskoMovistar+57
6.Hermann PernsteinerRakúskoBahrain-Merida+59

BRATISLAVA. Talentovaný slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu UAE Emirates sa stal víťazom mimoriadne náročnej 9. etapy na 74. ročníku pretekov Vuelta a Espaňa.

Pogačar sa približne 3 km pred cieľom na vrchole stúpania Alto Els Cortals d´Encamp vo výške 2095 m vzdialil súperom z úniku Kolumbijčanovi Nairovi Quintanovi a Španielovi Marcovi Solerovi (obaja Movistar) a 20 dní pred 21. narodeninami si pripísal najväčší úspech kariéry.

Dážď ho potešil

Quintana v cieli zaostal o 23 sekúnd, ale stačilo mu to na posun na líderskú pozíciu v pretekoch. Červený dres prevzal po Francúzovi Nicolasovi Edet (Cofidis), ktorý došiel do cieľa úplne vyčerpaný 12 minút za víťazom.

Quintana celkovo vedie o 6 sekúnd pred Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma) a 17 sekúnd pred krajanom Miguelom Ángelom Lópezom (Astana).

"Sníval som o tom, že raz vyhrám etapu na pretekoch Grand Tour. Keď som zistil. že dnes má pršať, zaradoval som sa. Vyhovuje mi také počasie a šiel som v závere naplno až do konca.

Samozrejme, krupobitie prinieslo aj nejaké technické problémy, ale dnes to bol môj deň," uviedol Tadej Pogačar v prvom televíznom interview.

Až päť horských priesmykov

Deviata etapa z Andorry la Vella na vrchol stúpania Cortals d´Encamp merala len 94,4 km, ale v náročnom pyrenejskom teréne obsahovala až päť náročných horských priesmykov a dovedna 3370 nastúpaných metrov.

Sníval som o tom, že raz vyhrám etapu na pretekoch Grand Tour. Keď som zistil. že dnes má pršať, zaradoval som sa. Vyhovuje mi také počasie a šiel som v závere naplno až do konca. Samozrejme, krupobitie prinieslo aj nejaké technické problémy, ale dnes to bol môj deň.


Tadej Pogačar

Pelotón prakticky ihneď po štarte absolvoval stúpanie špeciálnej kategórie Coll de la Gallina (12,2 km, priemer 8,3%), nasledovalo stúpanie II. kat. Alto de la Comella (4,2 km, 8,6%), ďalší výšľap II. kat. Alto de Engolasters (4,8 km, 8,1%) a napokon cieľový kopec Alto els Cortals d´Encamp (5,7 km, 8,3%).

Španiel Marc Soler z tímu Movistar bol 5 km pred cieľom vpredu sám, ale potom dostal vysielačkou informáciu,. že má spomaliť a počkať na tímových kolegov Naira Quintanu a Alejandra Valverdeho.

Úplne vpredu potom zaútočil Slovinec Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates), ktorý sa 3 km pred koncom vzdialil Quintanovi so Solerom a svoj únik dotiahol do úspešného konca.

Cyklistom v záverečnej fáze etapy strpčovalo život aj počasie, keďže cieľovým priestorom sa prehnala silná búrka s krupobitím. Na množstvo vody na ceste doplatil aj jeden z favoritov na celkové poradie Miguel Ángel López, ale napriek pádu došiel do cieľa a celkovo mu patrí 3. priečka.

Poradie po 9. etape:

1.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar35:18:18 h
2.Primož RogličSlovinskoJumbo-Visma+6 s
3.Miguel Ángel LópezKolumbiaAstana Pro Team+17
4.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+20
5.Tadej PogačarSlovinskoUAE-TeamEmirates+1:42 min
6.Carl Fredrik HagenNórskoLotto Soudal+1:46 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vuelta a Espaňa»Mladý Pogačar prekvapil favoritov v Andorre, červený dres si oblečie Quintana