Jazda ako z iného sveta. Boh štvorákov zvíťazil, medailu bral aj rebel so saltom

Ilia Malinin po voľnej jazde na MS v  krasokorčuľovaní 2024.
Ilia Malinin po voľnej jazde na MS v krasokorčuľovaní 2024. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|24. mar 2024 o 11:05

Američan Ilia Malinin sa stal majstrom sveta.

BRATISLAVA. Pred svetovým šampionátom sa necítil dobre. Trápil sa fyzicky i mentálne. O tom, že do Montrealu pocestuje, sa rozhodol len týždeň pred štartom majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní.

Po krátkom programe bol tretí.

Vo voľnej jazde nastúpil ako úplne posledný pretekár. Keď dojazdil, zakryl si oči, klesol na ľad a pár sekúnd tam ležal, kým všetci ostatní tlieskali v stoji.

Akoby sám neveril tomu, čo práve dokázal. Američan Ilia Malinin predviedol najsilnejšiu voľnú jazdu v histórii krasokorčuľovania a právom sa stal novým svetovým šampionátom.

Šesť švoritých skokov

Na sociálnych sieťach má prezývku QuadG0d, boh štvorákov. Bol prvý krasokorčuliar, ktorý úspešne zvládol štvoritý axel.

Aj ostatné štvoráky hádže ako na bežiacom páse. S takou ľahkosťou a v takej rýchlosti, že sa ľudia okolo dívajú po sebe: bol to naozaj štvoritý?

Štvoritý axel. Štvoritý lutz. Štvoritý rittberger. Štvoritý salchow. Potom, v druhej časti jazdy, za čo pretekári dostanú bonus, tri mimoriadne náročné kombinácie. Štvoritý lutz s trojitým flipom. Štvoritý tulup s trojitým tulupom. A na záver trojitý lutz s trojitým axlom.

Popritom piruety a krokové sekvencie na level štyri, až na jednu piruetu.

Všetky prvky vo vysokých pozitívnych číslach GOE, teda stupňov predvedenia.

Voľná jazda ako z iného sveta. Malinin za ňu získal 227,79 bodu, najvyššie skóre v histórii krasokorčuľovania.

Predchádzajúci rekord držal jeho krajan Nathan Chen, ktorý vo finále Grand Prix v roku 2019 dosiahol 224,92 bodu.

Pre mnohých pretekárov sú to hodnoty celkového skóre, na šampionáte v Montreale mal sedemnásty Kanaďan Wesley Chiu 227,21 bodu.

Najlepšia jazda v živote

Malinin sa stal majstrom sveta s veľkým náskokom. Jeho celkové skóre bolo 333,76 bodu, druhý Japonec Juma Kagijama získal 309,65 bodu.

Malinin sa narodil v štáte Virginia v Spojených štátoch, jeho rodičia pochádzajú z Ruska a počas pretekárskej kariéry reprezentovali Uzbekistan. Pred dvoma rokmi zvíťazil na juniorskom svetovom šampionáte, vlani bol na majstrovstvách sveta seniorov tretí.

„Keď som sa postavil na ľad, vedel som, že toto môže byť najlepšia jazda v mojom živote, alebo sa to môže strašne pokaziť,“ vravel nový šampión.

Po Nathanovi Chenovi sa stal druhým pretekárom, ktorý mal vo svojej voľnej jazde šesť štvoritých skokov, Chen ich však vo voľnej jazde na olympiáde v Pjongčangu neskočil všetky bezchybne a chýbal mu ten najnáročnejší, axel. Navyše Chenovi sa to podarilo v dobe, keď muži mali vo voľnej jazde o jeden skokový prvok viac.

Malinin vo svojej voľnej jazde v Montreale zaznamenal aj najvyššie hodnotený prvok v histórii krasokorčuľovania, bola ním skoková sekvencia štvoritý lutz + euler + trojitý flip, za čo si vyslúžil 23,30 bodu.

Z devätnásteho na tretie miesto

Jeden rekord si zaknihoval aj Francúz Adam Siao Him Fa. Dvojnásobný majster Európy sa v krátkom programe nevyhol chybám a do voľných jázd išiel z 19. miesta.

Predviedol však druhú najlepšiu voľnú jazdu so štyrmi štvoritými skokmi a jedným zakázaným prvkom – v krokovej pasáži totiž znovu skočil svoje povestné salto, hoci za to dostal dvojbodovú penalizáciu.

„O zaradení salta som sa rozhodol po piruete, tesne pred choreografickou sekvenciou. Povedal som si, že som spravil moju prácu a chcel som niečo dať divákom,“ prezradil 23-ročný pretekár.

Vo voľnej jazde získal 206,90 bodu a celkovo 284,39 bodu. Nasledovalo takmer trojhodinové čakanie, počas ktorého bol Adam Siao Him Fa stále priebežne na prvom mieste.

„Bolo to nekonečné, už som umieral hladom. A samozrejme, pomyslel som si aj na to, či mi napokon tie dva body nebudú chýbať na medailu,“ priznal Francúz.

Úradujúci majster sveta Šoma Uno z Japonska, ktorý bol po krátkom programe prvý, však vo svojej voľnej jazde pokazil hneď úvodné dva skoky a klesol na konečné štvrté miesto.

Adam Siao Him Fa sa mohol radovať. Z 19. miesta poskočil na konečné tretie. Svoju pozíciu si vylepšil o 16 miest, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

Doteraz bol najvyšší skok dopredu 13 miest, čo predviedli hneď dvaja: Fínka Laura Lepistöová na MS 2008 poskočila z 21. na ôsme miesto, a samotný Adam Siao Him Fa na ME 2020, keď z 24. pozície sa posunul na konečné 11.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Jazda ako z iného sveta. Boh štvorákov zvíťazil, medailu bral aj rebel so saltom