Hagara nie je stroj, voľné jazdy budú bez neho. Je to šport, utešoval ho tréner

Adam Hagara s trénerom Vladimírom Dvojnikovom na MS v Montreale.
Adam Hagara s trénerom Vladimírom Dvojnikovom na MS v Montreale. (Autor: Facebook / Slovak Figure Skating)
Titanilla Bőd|21. mar 2024 o 21:13 (aktualizované 22. mar 2024 o 07:11)

Slovenský pretekár mal problémy s trojitým axlom.

MS v krasokorčuľovaní 2024

Muži - krátky program:

1.

Šoma Uno

Japonsko

107,72 b

2.

Juma Kagijama

Japonsko

106,35 b

3.

Ilia Malinin

USA

105,97 b

35.

Adam Hagara

Slovensko

65,37 b

BRATISLAVA. Raz to malo prísť aj podľa zákona veľkých čísel. Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara počas celej sezóny podával neskutočne spoľahlivé výkony, krátke programy jazdil bez najmenšieho zaváhania a postupne si vylepšoval sezónne maximum.

Na majstrovstvách sveta seniorov v Montreale však prišla chyba. Najlepší slovenský krasokorčuliar najprv pokazil trojitý axel a rozpadla sa mu aj následná pirueta.

Za svoj krátky program dostal 65,37 bodu a nepostúpil do voľných jázd. Obsadil 35. miesto.

Po krátkom programe vedie Japonec Šoma Uno so ziskom 107,72 bodu pred svojím krajanom Jumom Kagijamom, ktorý získal 106,35 bodu. Na treťom mieste je Američan Ilia Malinin, ktorý má 105,97 bodu.

Prekvapením krátkeho programu bolo až 19. miesto úradujúceho dvojnásobného majstra Európy. Francúz Adam Siao Him Fa dostal od rozhodcov známku 77,49 a pravdepodobne odíde z MS bez cenného kovu.

Tretí seniorský šampionát

17-ročný slovenský pretekár nastúpil na ľad v piatej rozjazdke so štartovým číslom 24. Úroveň pretekov bola veľmi vysoká, už v prvej rozjazdke padlo skóre 80 bodov.

"Sledoval som to, body boli vysoké, ale vedel som, že keď zajazdím to, čo viem, tak sa môžem dostať do voľných jázd," povedal pre Sportnet v telefonickom rozhovore priamo z Montrealu Adam Hagara.

Adam Hagara počas krátkeho programu mužov na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v kanadskom Montreale.
Adam Hagara počas krátkeho programu mužov na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v kanadskom Montreale. (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)

Mladý Slovák sa na seniorskom svetovom šampionáte predstavil po tretí raz. V roku 2022 v Montpellieri skončil na 26. mieste, vlani v Saitame sa dostal do finále a obsadil konečné 23. miesto.

Majstrovstvá sveta v Montreale boli pre Hagaru jedenáste preteky v extrémne dlhej sezóne, ktorá sa začala už na prelome augusta a septembra.

Bola to prelomová sezóna v kariére najlepšieho slovenského krasokorčuliara, keď získal bronz vo finále juniorskej Grand Prix, striebro na ZOH mládeže a bronz na majstrovstvách sveta juniorov.

"Na poslednej súťaži sezóny som sa ešte snažil ukázať, čo vo mne je a zajazdiť najlepšie ako viem. Tentoraz to nevyšlo, ale som rád, že som mal možnosť tu byť," vravel.

Problém s axlom

Svoj krátky program na pieseň Another Love od Toma Odella začal krásnou kombináciou trojitého flipa s trojitým tulupom, no potom pri trojitom axli prišlo zaváhanie a rozpačitý dopad na dve nohy.

"Neviem, čo sa tam stalo. Išiel som do toho naplno. Možno som niečo zachytil na ľade. Ako som odskočil, hodilo ma to dokriva, nemohol som to ustáť," vysvetľoval slovenský pretekár.

V následnej piruete vo váhe stratil rovnováhu a za tento prvok nedostal vôbec žiadne body.

"Mohol som sa viac sústrediť na tú piruetu. Po tom axli som sa asi trochu ponáhľal, lebo som chcel ísť ešte viac naplno," vravel Hagara.

Ďalšia časť jazdy už bola bez chýb, slovenský pretekár zvládol trojitý lutz, krokovú sekvenciu i dve ďalšie piruety.

"Pocity teraz nemám, tie prídu až neskôr. Som samozrejme sklamaný z tej jazdy. Na druhej strane ma teší, že som tu bol a že som to nevzdal do posledného momentu," uviedol Hagara.

Vymenil nôž

Pred majstrovstvami sveta nalomil nôž na korčuli, nevedel, či vydrží ešte posledné preteky sezóny a tak ho radšej vymenil. "Na tréningoch sa mi však darilo, takže ten problém nebol v noži. Skôr vo mne," poznamenal až príliš sebakriticky Hagara.

"Je to šport," utešoval ho tréner Vladimír Dvojnikov, keď slovenský pretekár schádzal z ľadu.

Nezatracoval ho ani šéf zväzu Jozef Beständig. "Adam má za sebou veľmi dlhú a veľmi náročnú sezónu. V krátkom programe mal možno jedno zaváhanie vo Varšave, ale na tých najdôležitejších súťažiach krátky program zvládol, a nebolo ich málo. Už sa mi zdalo, že Adam je stroj. Nie je v ľudských silách vždy takto jazdiť," povedal Beständig pre Sportnet.

Stále sa chce zlepšovať

Na šampionáte v Montreale sa v kategórii mužov predstavilo 40 pretekárov, do voľných jázd postupuje 24 z nich.

Na porovnanie, vlani v Saitame súťažilo 34 mužov a na postup do finále bolo treba 70,29 bodu. Vtedy bol posledný nad čiarou práve Hagara.

V tomto roku sa napríklad nedostal do voľných jázd ani dvojnásobný medailista zo svetových šampionátov Číňan Boyang Jin.

Hagaru čaká v nasledujúcich dňoch oddych. "Plánujem si dať teraz na pár dní ľahší režim a potom sa znovu dostanem do obvyklého tempa. Budem skúšať nové prvky, štvoritý skok. Skrátka, zlepšovať sa," vyhlásil Hagara.

Radšej teraz ako o rok

Slovenský pretekár bude mať aj v ďalšej sezóne ten istý krátky program, ale novú voľnú jazdu. "Chcel som sa dostať do finále aj preto, aby som sa rozlúčil s voľnou jazdou Dream On. Takto tá rozlúčka bola už vlastne na juniorskom svetovom šampionáte," uviedol Hagara.

Novú voľnú jazdu zostaví s belgickým trénerom a choreografom Jorikom Hendrixkom, ktorý mu spravil aj aktuálny krátky program.

V ďalšej sezóne Hagara ešte môže súťažiť medzi juniormi, zatiaľ sa však nerozhodol, či bude súťažiť na juniorskom alebo seniorskom okruhu Grand Prix.

Kľúčové budú majstrovstvá sveta v Bostone, ktoré budú zároveň olympijskou kvalifikáciou.

"Ak sa tá chyba mala stať, lepšie teraz, ako na tých budúcoročných," poznamenal Jozef Beständig.

"Som presvedčený, že Adama to nepoloží. Športovec musí zažívať aj chvíle, keď sa nezadarí. Dôležité nie je to, čo sa stalo, ale ako na to Adam zareaguje. O tom je šport," zdôraznil šéf Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Hagara nie je stroj, voľné jazdy budú bez neho. Je to šport, utešoval ho tréner