Potrpia si počas ME na krásu? V kúpeľni sa volejbalistky zdržia krátko

Volejbalistky Slovenska.
Volejbalistky Slovenska.
Daniel Dedina|17. aug 2021 o 20:00

Volejbalistky túžia na majstrovstvách Európy po postupe zo skupiny.

Doposiaľ si slovenské volejbalistky zahrali na dvoch po sebe idúcich majstrovstvách Európy jediný krát (2007, 2009). Teraz to zopakujú.

Na tohtoročnom šampionáte, do ktorého vstúpia piatkovým duelom proti Maďarsku, sa pokúsia nadviazať na nezabudnuteľné chvíle spred dvoch rokov v bratislavskej časti turnaja.

Prípadný úspech môže Slovenky premiérovo katapultovať na majstrovstvá sveta.

„Ide o najväčšiu šancu, aká tu doposiaľ bola. Na majstrovstvách Európy bude dôležitý každý set,“ hovorí kapitánka Slovenska a hráčka bundesligového Aachenu BARBORA KOSEKOVÁ.

Pred dvoma rokmi odohralo Slovensko svoje zápasy v Bratislave, ktorá bola jedným z dejísk majstrovstiev Európy. Ako si na to spomínate?

Jednoznačne v dobrom. Sme smutné z toho, že v Chorvátsku budeme hrať teraz bez divákov. Aj keby by nás asi neprišlo podporiť toľko fanúšikov ako doma, ich podporu zakaždým cítime. Bez ohľadu na to, koľko ich je.

Verím, že ich potešíme prostredníctvom televízie a bude sa nám dariť podobne ako na domácom šampionáte.

Atmosféra na tribúnach Zimného štadióna Ondreja Nepelu pripomínala tú z hokejových majstrovstiev sveta. Ako s odstupom času hodnotíte vtedajšie dvanáste miesto?  

Ako veľmi dobré. Slovensko sa po dlhom čase predstavilo na majstrovstvách Európy a hneď sme postúpili zo skupiny. Myslím si, že ani jedna z nás hráčok si pred šampionátom nevedela predstaviť lepšiu atmosféru. Ľudia, ktorých volejbal možno predtým príliš nezaujímal, boli neskutoční. Na to sa nedá absolútne zabudnúť.

Tohtoročný šampionát štartuje v stredu 18. augusta a konať sa bude znova v štyroch krajinách (Srbsko, Chorvátsko, Bulharsko a Rumunsko). Ako vyzeralo prechodné obdobie v podaní slovenského tímu?

Uplynulé dva roky boli najmä pre koronu veľmi hektické. Vlani sme neabsolvovali prakticky žiadne reprezentačné zrazy. Termíny Európskych ligy i kvalifikácie sa rušili, respektíve posúvali. Tohto roku sme sa stretli po dlhom čase a skoro štyri mesiace sa poctivo pripravovali. Dúfam, že na majstrovstvách to zúročíme.

Ide o druhú slovenskú účasť na majstrovstvách Európy po sebe. Je to znak toho, že ženská reprezentácia ide kvalitatívne hore?

Myslím si, že áno. Stretol sa ročník, ktorý spolu odohral veľa aj v kadetskej a juniorskej reprezentácii. Poznáme sa dlhé roky, aj v súkromnom živote sme veľmi dobré kamarátky. Na ihrisku máme lepšie spojenie, snažíme si to spolu užívať a hráme pekný volejbal.

Trénerom tímu je charizmatický Talian Marco Fenoglio. Pamätný je moment, keď na ME 2019 po heroickom víťazstve nad Bieloruskom prerušil pozápasový rozhovor a zapojil sa do ďakovačky s fanúšikmi. Ako ho vnímate?

Už je to iné, ako na začiatku. Nebolo jednoduché si zvyknúť, priniesol úplne nové veci. Teraz je to oveľa lepšie, rozumieme si aj z ľudskej stránky. Pozná nás veľmi dobre, rovnako aj my jeho. Vzájomná spolupráca už ide jednoducho.

V nominácii figuruje aj bývalá päťnásobná najlepšia volejbalistka Slovenska Jaroslava Pencová, ktorá pred časom ukončila reprezentačnú kariéru. Čo pre družstvo znamená jej návrat?

Určite veľa. Je to skúsená hráčka, ktorá nám môže pomôcť v mnohých herných situáciách. Aj keď mala Jarka zdravotné problémy a nehrala skoro celú sezónu, snažila sa čo najlepšie pripraviť. Sme veľmi radi, že sa pripojila k družstvu.

Do majstrovstiev vstúpite piatkovým večerným duelom proti Maďarsku, kde ste pôsobili už trikrát. V uplynulej sezóne ste s Békešskou Čabou účinkovali vo finále tamojšej najvyššej súťaže. Bude to pre vás špecifický zápas?     

Cítim, že je to malé finále... Ale nie. V tábore súperiek mám bývalé spoluhráčky i kamarátky, takže určite to bude špecifické. Nielen pre mňa, ale aj pre Nikolu Radosovú a Máriu Žernovič, ktoré v Maďarsku hrávajú. Zároveň to bude veľmi dôležitý zápas z hľadiska postupu zo skupiny.

Program Slovenska na ME 2021

Piatok 20. august: Maďarsko - Slovensko (20.15 hod.)

Nedeľa 22. august: Chorvátsko - Slovensko (17.00 hod.)

Pondelok 23. august: Slovensko - Taliansko (17.15 hod.)

Utorok 24. august: Švajčiarsko - Slovensko (20.00 hod.)

Štvrtok 26. august: Slovensko - Bielorusko (17.00 hod.)

Podarí sa to najlepším štyrom tímom. Okrem Maďarska narazíte na domáce Chorvátsko, Taliansko, Švajčiarsko a Bielorusko. Ako vidíte slovenské šance v tejto konkurencii?

Kľúčové zápasy nás čakajú proti Maďarsku a Švajčiarsku. Bielorusko má stále veľmi dobrý tím, rovnako ako pred dvoma rokmi. Favoritkami skupiny sú určite Talianky. Uvidíme, ako sa nám podarí pobiť sa o úspech s Chorvátkami. Musíme sa vždy nastaviť na konkrétny zápas, pretože v ženskom volejbale môže vyhrať každý s každým.

Barbora Koseková v akcii.
Barbora Koseková v akcii. (Autor: TASR)

Dá sa nastaviť aj na prázdnu halu, ktorá vás v Zadare bude čakať?

Je to škoda, pretože na takom veľkom podujatí by sa patrilo, aby to bolo s fanúšikmi. Bez nich je to pochmúrnejšie. Z uplynulej sezóny sme však zvyknuté hrať bez divákov, takže to nie je pre nás úplná novinka. Podporu fanúšikov cítime aj cez sociálne siete. Nedá sa nič robiť, taká je momentálna situácia. Zdravie je prednejšie.

Kapitánkou v reprezentácii ste už dlhší čas. Čo to zahŕňa?

Úprimne, veľmi veľa vecí. Som rada, že som dostala túto šancu, hoci som nepatrila k najstarším. Myslím si, že to funguje celkom dobre. Nie je to úplne najľahšia rola z hľadiska organizácie, ale nemáme žiadny problém a baby to rešpektujú. Beriem to ako poctu.

Dokážete zdvihnúť hlas a nakričať na spoluhráčky?

Samozrejme, môžem niečo povedať, aj keď starším už veľa hovoriť netreba. Ony vedia čo a ako. Týka sa to možno skôr usmernenia mladších spoluhráčok, ale nejde o situácie pri ktorých by som musela ja alebo niektorá iná hráčka kričať. Sme seberovné a nezáleží na tom, kto má kapitánsku pásku. Tá zahŕňa skôr organizačné záležitosti v hale i mimo nej.

V mužských kolektívoch sa na veľkých turnajoch dostanú počas voľných dní k slovu aj videohry. Ako vyzerá ženský program?

Hráme karty, čítame knihy alebo si maľujeme omaľovanky. Najnovšie máme skupinu, ktorá háčkuje a štrikuje. Veľa toho na výber nie je. Najmä teraz je to v súvislosti s koronou komplikovanejšie. Snažíme sa viac chrániť. Zájdeme maximálne na kávu niekam na terasu, kde nie sú okolo nás ľudia, ale po meste nebeháme.

Dve dôležité postavy slovenskej reprezentácie - kapitánka Barbora Koseková a tréner Marco Fenoglio.
Dve dôležité postavy slovenskej reprezentácie - kapitánka Barbora Koseková a tréner Marco Fenoglio. (Autor: TASR)

Čo z týchto aktivít preferujete?

Ja neháčkujem. Vymaľovávam si a zapájam sa do hrania kariet. Kto v nich prehrá, dostane nejaký trest. Je to fajn na odreagovanie sa, máme pri tom zábavu. Celkovo je voľných dní strašne málo a snažíme sa počas nich najmä regenerovať.

Potrpíte si počas turnaja aj na zovňajšok?

Prioritou je určite športová stránka. Počas zápasov sa snažíme vyzerať trochu lepšie ako na tréningoch, ale nevenujeme tomu extrémne veľkú prípravu. V kúpeľni sa zdržíme krátko, upravíme si vlasy, nanesieme špirálu a podobne. Nič extra.

Majstrovstvá Európy sú posledným podujatím v sezóne, na ktorých možno získať body do svetového rebríčka FIVB. Ten patrí k hlavným kritériám pre účasť na budúcoročných majstrovstvách sveta. Predstaví sa na ňom 24 tímov, Slovensku patrí medzi ženami momentálne práve 24. priečka. Karty však ešte môžu zamiešať napríklad tímy z Afriky.

Ide asi viac-menej o najväčšiu šancu aká tu doposiaľ bola, keďže sa postupuje na základe rebríčka. Znamená to, že každý jeden set bude pre nás dôležitý. Kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta by pre nás predstavovalo úžasnú bodku za roky driny. Máme to v hlavách, ale nechceme, aby nás to zväzovalo.

Nominácia Slovenska (zdroj: svf.sk)

Nahrávačky: Barbora Koseková (Aachen/Nem.), Anna Kohútová (*Strabag Bilíkova Pezinok)

Smečiarky: Nikola Radosová (Níreďháza/Maď.), Mária Žernovič (Vasas Budapešť/Maď.), Karin Palgutová (Volero Le Cannet/Fr.), Karolína Fričová (Prostějov/ČR)

Blokárky: Jaroslava Pencová (*Pirane Brusno), Michaela Abrhámová (Mougins/Fr.), Tereza Hrušecká (KP Brno/ČR), Ema Smiešková (*Strabag Bilíkova Pezinok)

Univerzálky: Karin Šunderlíková (Soverato/Tal.), Romana Krišková (*Nevsehir/Tur.)

Liberá: Michaela Španková (UKF Nitra), Skarleta Jančová (*Strabag Bilíkova Pezinok)

* hráčky s hviezdičkami majú pri klubovej príslušnosti uvedené kluby zo sezóny 2020/21

Svetový rebríček FIVB (k 14. augustu 2021):

Poradie

Krajina

Body

1.

USA

424

2.

Brazília

380

3.

Čína

350

4.

Turecko

318

5.

Rusko

294

6.

Srbsko

288

7.

Dominikánska republika

276

8.

Holandsko

270

9.

Taliansko

267

10.

Japonsko

266

24.

SLOVENSKO

137

25.

Chorvátsko

136

41.

Maďarsko

113

45.

Bielorusko

107

61.

Švajčiarsko

89

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Potrpia si počas ME na krásu? V kúpeľni sa volejbalistky zdržia krátko