Terminátor na vodných doskách. Slovák ovládol ME, získal tri zlaté medaily a striebro

Adrián Eliaš.
Adrián Eliaš. (Autor: Archív A. E.)
Rudolf Rondzik|10. okt 2022 o 15:25

Tímu Slovenska pomohol aj k zisku celkového zlata.

BRATISLAVA. Sú športy, o ktorých sa veľa píše a komentuje, no sú takmer bez významných výsledkov. Sú i také, o ktorých verejnosť vie veľmi málo a poznajú ich iba úzke komunity, ktoré s nimi žijú.

Takým je u nás i vodné lyžovanie, za člnom či vlekom. Len málokto vie, že si v tomto športe Adrián Eliaš splnil svoje športové sny.

Aj keď iba v kategórii juniorov, ale predsa. Stal sa absolútnym majstrom Európy v jazde za vlekom.

Adrián Eliaš.
Adrián Eliaš. (Autor: Archív A. E.)

Z holandského jazera de Ijzeren Man pri meste Weert vylovil člen košického klubu Trixen pre Slovensko tri zlaté a jednu striebornú medailu.

Právom ho účastníci európskeho šampionátu nazvali kombajnom všestrannosti či Terminátorom.

Cesta za úspechmi nebola jednoduchá

"Cesta za týmito úspechmi, či už z dlhodobého pohľadu alebo priamo na samotné preteky, nebola jednoduchá," rozhovoril sa sympatický tínedžer a stručne priblížil nástrahy jeho púte za zatiaľ najvýraznejšími výsledkami.

"V prvom rade sa musím poďakovať rodičom, ktorí mi vytvárajú takmer ideálne podmienky pre môj výkonnostný rast. Zároveň veľkú zásluhu na ňom má aj vedenie mojej školy, matematické gymnázium na Alejovej ulici.

No a samozrejme nemôžem opomenúť na svojich trénerov Alexandra Vaška st., Temenujku Csokášovú, Martina Eliaša a v gymnastickej príprave Martu Solárovú.

Tí všetci s podporou a ústretovosťou Mestskej časti Jazero a klubu Trixen si na týchto mojich medailách môžu nárokovať významný podiel."

Adrián Eliaš.
Adrián Eliaš. (Autor: Archív A. E.)

Musel riešiť plán B

Samotná cesta za cennými kovmi mala však svoje peripetie.

"Som v prvom rade vodný lyžiar za člnom a tak som prípravu začal šesťtýždňovým sústredením na Floride. USA sme riešili ako plán B, keďže možnosť tréningov v osvedčených a výborných podmienkach v Bielorusku sa pre známe okolnosti nedali realizovať.

Ale nesťažujem sa. V Amerike som sa technicky zdokonaľoval v spoločnosti Kórejcov a Japoncov a patronát na skokanskej príprave si vzal na svoje plecia novozélandsky skokan a svetová trénerska jednotka Kyle Eade.

Toto bol môj obrovský zážitok a nové skúsenosti," prezradil detaily prvej časti prípravy už rozhľadený šampión.

Musel reagovať na nedostatok vody na Slovensku

"Druhá fáza prípravného obdobia sa z nášho pohľadu zdala ako horor. Nedostatok vody na Slovensku mi znemožnila jazdy na Ružíne a tak sme na to museli operatívne adekvátne reagovať.

Aby som mohol pomýšľať na úspešné účinkovanie v Holandsku presťahovali sme sa do areálu vodnolyžiarského klubu Trixen a tam sme v priebehu štyroch týždňov museli vybrúsiť formu na jazdu za vlekom.

Lebo rozdiel v technike jazdy za člnom a vlekom je pre dosahovanie úspechov zreteľný. Z výsledkov na európskom šampionáte sa dá usúdiť, že sa to podarilo. Aj vďaka tomu, že sa mi vyhli zranenia a choroby. Takto som mohol plniť i študijné požiadavky na mojej škole.

Našťastie matematiku, či fyziku obľubujem, takže s dobiehaním učiva pri mojich výpadkoch z prezenčného vyučovania som nemal problémy," ozrejmil, pre športovcov, dosť nečakané profesionálne smerovanie študent Adrián.

Adrián Eliaš.
Adrián Eliaš. (Autor: Archív A. E.)

Trénoval aj v 7 stupňoch

A na rad prišla samotná cesta za medailami.

"Najprv sme absolvovali v daždi osemnásťhodinovú jazdu autom do samotného miesta majstrovstiev v Holandskom Weerte. Nasledoval krátky trojhodinový spánok v interiéri automobilu a šup na tréning v 7 stupňoch.

Preteky sa konali 23. až 25.septembra v chladných vodách jazera de Inzeren Man. Teplota vody dosahovala slabých 12 stupňov.

Ako perličku uvediem, že po prípadnom páde museli nešťastní pretekári v takejto studenej vode doplávať i 400m na štart ďalšej jazdy.

To nebýva zvykom na iných podujatiach, kde pretekárov z vody prevezú na člnoch," priblížil podmienky v tomto stredisku Adrián.

Tím Slovenska získal aj celkové zlato

"Samotné jazdy mi vyšli takmer na sto percent. Vyjazdené zlato v slalome a trikoch, striebro v skokoch, kde mi k prvenstvu chýbalo 40 cm a tie mi chýbali i k dosiahnutiu absolútnej méty 3.000 bodov v kombinácii, kde som ich nazbieral 2.990, sú toho neklamným dôkazom. Bol to výkon roka z pohľadu hodnotenia výsledkov v rámci Európy.

A to aj napriek tomu, že svoje skočky som pri skoku za člnom zlomil ešte v auguste a do majstrovstiev som vymenil 4 páry a na tých posledných požičaných od nášho reprezentanta Martina Bartalského som vyskákal striebro," skromne zhrnul svoje účinkovanie Adrián Eliaš, ktorý svojimi výkonmi prispel i k celkovému zlatu tímu Slovenska.

Adrián Eliaš.
Adrián Eliaš. (Autor: Archív A. E.)

Vďaka nemu a kolegov z národnej reprezentácie sa slovenská hymna stala takmer hitom šampionátu.

Prvenstvá ostatných reprezentantov z klubu vodného lyžovania Trixen: Ronald Pokorný U15 skoky, Tobias Zambory U19 skoky a kombinácia, Alexander Vaško ml. Open muži skoky a kombinácia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Terminátor na vodných doskách. Slovák ovládol ME, získal tri zlaté medaily a striebro