Víťazom Európskej ligy je Atlético Madrid

Oba góly Atlética dal Falcao.
Oba góly Atlética dal Falcao. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. máj 2012 o 21:36

Madridský klub zvíťazil nad Athleticom Bilbao 3:0. O dva góly sa postaral kolumbijský kanonier Radamel Falcao.


BUKUREŠŤ. Futbalisti Atlética Madrid sa stali víťazmi Európskej ligy UEFA 2011/2012.

V stredajšom finále kontinentálneho pohára číslo dva v rumunskej Bukurešti zdolali v španielskom súboji hráčov Athletica Bilbao 3:0.

O prvé dva presné zásahy sa ešte v prvom polčase postaral kolumbijský kanonier Radamel Falcao, ktorý sa s dvanástimi presnými zásahmi stal najlepším strelcom súťaže a zároveň obhájil svoj minulosezónny primát, keď ešte v drese FC Porto dal 17 gólov.

Tretí gól Madridčanov pridal v závere zápasu Brazílčan Diego.

Atlético ešte čaká finále domáceho pohára

Zaujímavosťou je aj fakt, že už druhý rok po sebe sa vo finále stretli mužstvá z rovnakej krajiny.

V minulom ročníku FC Porto zdolalo Bragu najtesnejším rozdielom 1:0, jediný gól vtedy strelil Falcao.

Atlético Madrid sa zo zisku rovnakej trofej radovalo aj pred dvoma rokmi.

Bilbao, súper ŠK Slovan Bratislava zo základnej skupiny EL UEFA 2011/2012, má šancu získať v závere sezóny cennú trofej - 25. mája sa predstaví vo finále Španielskeho pohára, jeho súperom bude FC Barcelona.

Celkovým víťazstvom v Pohári UEFA či Európskej lige UEFA sa môže pochváliť 26 tímov.

Najúspešnejšími sú Juventus Turín, Inter Miláno a FC Liverpool s troma titulmi, Atlético sa stalo deviatym mužstvom s dvoma pohármi v klubovej vitríne.

Simeone vyhral ako hráč i tréner

Finálový duel mal špeciálny význam aj pre trénerov oboch mužstiev, keďže sú obaja z Argentíny. Napokon "žiak" Diego Simeone vyškolil svojho "učiteľa" a skúsenejšieho krajana Marcela Bielsu.

Diego Simeone sa stal iba tretím človekom v histórii, ktorý uspel v tomto turnaji ako hráč i tréner, predtým sa to podarilo Dinovi Zoffovi a Huubovi Stevensovi.

Argentínčan Simeone predtým triumfoval v roku 1998 ako člen kádra Interu Miláno.

ico

Finále EL 2011/2012 (Bukurešť):

Atlético Madrid - Athletic Bilbao 3:0 (2:0)

Góly: 7. a 34. Falcao, 85. Diego. Rozhodca: Stark (Nem.), ŽK: Falcao - Herrera, Amorebieta, Perez, Susaeta, 55.000 divákov.

Atlético Madrid: Courtois - Juanfran, Godin, Miranda, Filipe - Suarez, Gabi - Diego (90. Koke), Adrian (88. Salvio), Turan (90.+3 Dominguez) - Falcao

Athletic Bilbao: Iraizoz - Iraola, Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe (46. Gomez) - Herrera (63. Toquero), Iturraspe (46. Perez), De Marcos - Susaeta, Llorente, Muniain

1:0

2:0
3:0

Prvú vážnejšiu príležitosť mal v 2. min Adrián López, jeho hlavička z desiatich metrov však brankára Athletica neohrozila. O päť minút neskôr sa kolumbijský bombardér v službách Atlética Radamel Falcao odhodlal k technickej strele zvnútra šestnástky a jeho krížny pokus ľavačkou skončil v pravom hornom rohu Iraizozovej bránky.

Rýchly gól dodal očakávanému ofenzívnemu predstaveniu nový rozmer a diváci sledovali kvalitný futbal. V 19. min sa strelou z prvej na hranici malého vápna snažil vyrovnať Fernando Llorente, ale tesne minul ľavú žrď. Vzápätí sa o krátke prerušenie postarali dvaja fanúšikovia, ktorí vbehli na trávnik, prenasledovaní usporiadateľmi. V 24. min neumožnil Muniainovi vyrovnať pozorný Courtois.

Na konci prvej polhodiny spadol v pokutovom území Madridčanov De Marcos, ktorý sa neprebil cez dvojicu brániacich protihráčov, no skúsený nemecký arbiter Stark rozpažil. V 34. min "udrel" Falcao druhýkrát, na päťke si prebral loptu chrbtom k bránke, zasekol si brániaceho hráča súpera a z otočky zvýšil na 2:0. V závere prvého polčasu mal Falcao dvakrát možnosť skompletizovať hetrik, no neuspel.

Athletic mohol znížiť z hneď v úvode druhej štyridsaťpäťminútovky, najprv sa však neujala hlavička Javiho Martíneza a vzápätí vracajúci sa hráč odkopol nebezpečný prízemný center Ikera Muniaina na rohový kop. V 59. min nezaskočil Courtoisa ani striedajúci Iňigo Pérez, ktorý sa ho pokúsil ohroziť priamou strelou z trestného kopu zo vzdialenosti viac ako 30 metrov od bránky.

Falcao pokračoval aj po zmene strán v "terorizovaní" súperovej obrany, na začiatku záverečnej dvadsaťpäťminútovky ho nedovolene zastavil Javi Martínez. Z nariadeného priameho kopu z ostrého uhla Diego netrafil priestor troch žrdí. Bilbao sa snažilo variovať hru, akciám cez stred ihriska či po krajoch chýbala úspešná finálna prihrávka.

V 70. min vo vnútri šestnástky Madridčanov napriahol k voleju Ibai Gómez, jeho efektný pokus však neslávil úspech. Onedlho sa k zakončeniu dostal De Marcos, zmätky v obrane Atlética však nepotrestal. V 77. min volala po góle strela Markela Susaetu, lopta sa obtrela o brániaceho hráča a bol z toho len roh. Tento hráč neuspel ani v ďalšej príležitosti, ukážkovým vybehnutím mu Courtois zmenšil strelecký uhol a zblokoval jeho pokus.

Z protiakcie takmer skompletizoval Falcao hetrik, aj vďaka Amorebietovi však opečiatkoval len žrď.

Päť minút pred koncom riadnej hracej doby poistil víťazstvo pre zverencov trénera Diega Simeoneho stredopoliar Diego, ktorý sa presadil z individuálnej akcie. Baskom napokon nebol súdený ani čestný zásah, exportná strela Ibaiho Gómeza v závere duelu skončila na brvne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Víťazom Európskej ligy je Atlético Madrid