Youtuber Paul už trénuje aj MMA. Zápasník sa súdi s UFC (Týždeň V klietke)

Jake Paul.
Jake Paul. (Zdroj: Instagram/jakepaul)
SvetMMA|11. jan 2022 o 12:15

V nemocnici skončil slovenský zápasník Miroslav Štrbák.

BRATISLAVA. Domácu scénu zasiahol incident, ktorý sa odohral v bratislavskom klube Octagon Fighting Academy. Slovenský zápasník Miroslav Štrbák dostal na tréningu infarkt a stále je pod dohľadom lekárov v nemocnici.

V UFC oznámili dvojicu titulových zápasov, ale zároveň nepotešili amerických divákov. Tí si budú musieť priplatiť za cenu prenosov už po tretí raz za ostatných päť rokov.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Nová česko-slovenská organizácia zavádza revolučné novinky. Vďaka novému systému váženia môžu eliminovať drastické chudnutie do váhového limitu, ktoré ohrozuje zdravie bojovníkov.

Pozrite si týždňový prehľad SvetMMA a magazín Týždeň V klietke.

Miroslav Štrbák mal infarkt

Miroslav Štrbák, jeden z najlepších slovenských bojovníkov zmiešaných bojových umení, skončil v nemocnici po tom, čo na minulotýždňovom tréningu počas precvičovania techník dostal infarkt.

Štrbákovi tímoví kolegovia z OFA Bratislava mu okamžite poskytli prvú pomoc, až kým nedorazila sanitka. Lekárom sa následne podarilo stabilizovať jeho stav.

Nové správy priniesol Štrbákov brat Jozef. „Bratov stav je stabilizovaný. Dýcha samostatne bez prístrojov. Postupne sa preberá. Môže však trvať až niekoľko dní či týždňov, než naberie silu a nadobudne vedomie.

O ďalšom pokroku zdravotného stavu vás budeme informovať vždy po konzultácii s Mirkovým ošetrujúcim lekárom, uviedol Štrbákov brat pre český portál MMA Shorties.

Tridsaťdvaročný bojovník má na svojom konte 30 zápasov v MMA a celkovú bilanciu 19 výhier, 10 prehier a jednu remízu. Naposledy zápasil pred rokom v januári. V rámci Oktagon MMA zdolal krajana Karola Ryšavého.

Budú si musieť priplatiť

V marci sa mala v UFC uskutočniť trilógia Alexandra Volkanovského a Maxa Hollowaya, no situácia sa vyvinula iným smerom. Holloway sa zranil krátko po tom, ako prijal tento zápas.

O duel so šampiónom perovej váhy sa okamžite prihlásilo viacero mien. Nádeje na súboj však Volkanovski odobril iba Kórejčanovi Chan Sung Jungovi. Tomu odkázal, aby sa pripravil na spoločný zápas.

Na aprílové podujatie je naplánovaná aj očakávaná odveta Aljamaina Sterlinga a Petra Yana. Víťaz tohto duelu zjednotí tituly bantamovej váhy. Sterling je držiteľom oficiálneho pásu, Yan získal dočasný titul.

Ich prvý zápas sa v marci 2021 skončil diskvalifikáciou. Yan vtedy urobil nepochopiteľný skrat a Sterlinga zasiahol nepovoleným kolenom. Sterling sa rozhodol nepokračovať. Vďaka tomu zvíťazil, hoci do toho momentu ťahal za kratší koniec.

Fanúšikovia si však po novom roku za sledovanie najlepšej ligy zmiešaných bojových umení priplatia. UFC s novým rokom opätovne zvyšuje ceny prenosov pay-per view za číslované turnaje.

Cena za prenosy bude už od najbližšieho turnaja na úrovni 74,99 dolárov. Zvýšenie prichádza presne po roku, pričom minuloročná cena za rovnakú službu bola o päť dolárov lacnejšia. Celkovo je to tretie navýšenie ceny za ostatných päť rokov.

Zvyšovanie cien prichádza v čase, kedy len nedávno prezident UFC Dana White oznámil, že uplynulý rok 2021 bol z hľadiska ziskov historicky najúspešnejším rokom pre americkú spoločnosť.

Youtuber už trénuje aj MMA

Youtuber Jake Paul avizuje, že nežartoval a svoj prestup do MMA myslel naozaj vážne. Paul zverejnil krátke video, podľa ktorého trénuje kopy a v príspevku označil americké organizácie Bellator a PFL.

Podľa portálu MMAMania.com je Paul v pokročilom rokovaní s PFL a zatiaľ to vyzerá, že by mohol podpísať kontrakt práve s touto organizáciou. Vraj nie je vylúčený ani jeho debut v tomto roku.

Záujem však už pred časom vyjadril aj Scott Coker a jeho liga Bellator. Zápas Jakea Paula v MMA tak môže byť pomerne blízko.

Youtuber už prezradil, že má dohodnutý kemp v tíme AKA, kde trénuje tiež Khabib Nurmagomedov. Paul sa odvoláva aj na skúsenosti zo zápasenia, ktorému sa venoval počas študentských čias.

V profesionálnom boxe má bilanciu 5 víťazstiev, z toho 4 knokauty. Doposiaľ ale bojoval s bývalým basketbalistom, iným youtuberom a dvomi zápasníkmi MMA.

Boxer Fury vyzýva šampióna UFC

Šampión ťažkej váhy organizácie UFC Francis Ngannou dlho sníva o boxerskom zápase. Teraz azda konečne našiel mimoriadne zaujímavého súpera.

O stret so šampiónom UFC sa prihlásil Tyson Fury, držiteľ pásov WBC a magazínu Ring. Kto by ma chcel vidieť bojovať proti tejto beštii podľa boxerských pravidiel v malých rukaviciach?“ pýtal sa Fury divákov na sociálnych sieťach.

Ngannou sa výzvy okamžite chytil a navrhol MMA pravidlá v boxerských rukaviciach. Britského boxera však neopúšťal humor a Ngannouovi sľúbil, že súboj s ním mu zaručí poriadny balík peňazí.

Zároveň ho varoval pred výsledkom ich potenciálneho stretu. Súper si údajne môže byť viac než istý, že ho nečaká nič iné ako prehra štýlom KO.

Šampióna UFC čaká 22. januára titulová obhajoba proti bývalému tímovému parťákovi Cyrilovi Ganeovi. 

Ďalšia budúcnosť Francisa Ngannoua je však v tejto chvíli stále veľmi nejasná. Ngannouovi sa čoskoro končí zmluva s organizáciou.

Revolučné novinky domácej organizácie

Nová postojárska organizácia Profesional Muay Thai League zavádza na česko-slovenskej scéne revolučné novinky, jednak čo sa týka váženia a tiež bodovania zápasov.

Už na konci mesiaca bude na prvom podujatí tejto ligy fungovať otvorené bodovanie. To znamená, že diváci a hlavne samotní bojovníci budú vedieť, aký je stav bodových lístkov medzi kolami. 

Zmien sa dočká aj systém váženia. Chudnutie do váhového limitu patrí dlhodobo medzi najnebezpečnejšie súčasti bojových športov.

Organizácia PML kvôli tomu prináša systém dvoch vážení počas jedného podujatia. Zavedená novinka má za úlohu chrániť zdravie bojovníkov.

Zatiaľ čo na prvom vážení sa musia bojovníci zmestiť do požadovaného limitu, na kontrolnom vážení môžu zápasníci prevážiť maximálne 7% svojej hmotnostnej kategórie.

Zápasník teda bude nútený dlhodobo udržiavať vlastnú váhu prirodzeným spôsobom.

„Cieľom tohto systému je, aby každý zápasník zápasil vo váhovej kategórii, ktorá je najbližšie jeho prirodzenej váhe, ochránilo sa zdravie zápasníkov a minimalizovali sa negatívne prejavy, ktoré extrémne chudnutie v bojových športoch prináša,“ vysvetľuje promotér PML Tomáš Tadlánek.

Prvé podujatie PML je na programe 29.1. v Trenčíne. 

Hunt sa súdi s UFC

Novozélandský zápasník Mark Hunt v roku 2016 na jubilejnom turnaji UFC 200 bojoval s Brockom Lesnarom.

Lesnar je v zámorí veľmi populárnou osobnosťou. V minulosti držal titul ťažkej váhy v UFC, no preslávil sa najmä vo svete hraného profi wrestlingu.

Aj v danom roku pôsobil v WWE, najznámejšej organizácii hraného zápasenia. Od promotérov ale dostal špeciálnu výnimku, aby sa mohol predstaviť v UFC.

Galavečer UFC 200 bol veľkou udalosťou. Na karte mali byť po prvýkrát v histórii až tri titulové zápasy. Najväčšou hviezdou turnaja bol napokon aj tak práve Lesnar, ktorý po piatich rokoch bez zápasu v MMA porazil nebezpečného Hunta na body.

Niekoľko dní po turnaji prišiel zvrat. Výsledky dopingových testov odhalili, že Lesnar užíval steroidy. Hunt zúril a po čase podal žalobu voči UFC.

Organizácia a jej prezident Dana White vraj vopred vedeli o skutočnosti, že Lesnar užíva steroidy. Sudca však zatiaľ dal za pravdu organizácii a rozhodol v prospech UFC. Hunt má dokonca organizácii zaplatiť súdne poplatky vo výške 388-tisíc dolárov.

Hunt a jeho právnici sa ešte nevzdávajú a súdny spor pokračuje ďalej. Novozélanďan si očividne verí. Preto má pre Whitea a bývalých majiteľov organizácie netradičnú výzvu.

Všetkých troch mužov by chcel poraziť v súboji troch proti jednému.

Mark Hunt verzus Dana "Parazit" White, Lorenzo Fertita a Frank Fertita, na 5 kôl v MMA. Títo lúzri vysali život z toľkých zápasníkov. Ak vyhráte, stiahnem žalobu, ak vyhrám ja, zaplatíte každému bojovníkovi, ktorého ste okradli o peniaze,“ napísal bojovník na sociálnu sieť.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Youtuber Paul už trénuje aj MMA. Zápasník sa súdi s UFC (Týždeň V klietke)