Sagan: Štvrtý titul? Nič nie je nemožné

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. sep 2017 o 14:57

Zatiaľ mu nik neverí. Trať vraj nie je pre neho. "So správnou prípravou sa môžem pokúsiť o titul aj na budúci rok," vraví Sagan.

BRATISLAVA. Hneď po víťaznom dojazde v Bergene sa ho novinári pýtali, či chce pridať aj štvrtý titul majstra sveta za sebou.

„Rád by som si najskôr užil tento titul. Do ďalšieho šampionátu je ešte ďaleko,“ odbil najskôr Sagan všetky otázky na budúcoročné majstrovstvá.

Rakúšania trasu šampionátu v roku 2018 predstavili minulý týždeň a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mohla trojnásobnému šampiónovi pasovať.

Dlhé, prudké stúpania a po 250 kilometroch ešte navyše ďalší mimoriadne strmý kopec.

Pretekári musia na ceste za titulom prekonať prevýšenie 4700 metrov. To sú čísla, ktoré nebývajú ani v horských etapách na Tour de France, nieto na svetovom šampionáte.

Budú to majstrovstvá, ktoré si budú pretekári pamätať ako jedny z najťažších vôbec.

Valach: Je to trasa pre vrchárov

„Tá trať je naozaj veľmi ťažká, extrémna, postavená totálne pre vrchárov. Jazdci nastúpajú päťtisíc metrov. Peter má 80 kilogramov, je klasikársky, šprintérsky typ cyklistu. Od neho sa síce dá očakávať všetko, ale toto bude na Quintanovi a podobných pretekároch,“ vravel aj Ján Valach, šéf tímu elite pri slovenskej reprezentácii.

Lenže keď dostal Sagan otázku na štvrtý titul od reportéra talianskej Gazzetty dello Sport, nevidel svoje šance až tak nerealisticky.

„Štvrtý titul? Nič nie je nemožné,“ odvetil pre taliansky denník.

V minulosti už vrchárov prekvapil

„Teraz sme v Bergene prekonali prevýšenie tritisícšesťsto metrov, takže toto nebude oveľa väčší rozdiel. Myslím, že so správnou prípravou by som sa o to mohol pokúsiť. Možno by som mohol byť v takej istej forme, ako keď som s Nibalim dokončil Tirreno – Adriatico. Uvidíme,“ rozoberal slovenský cyklista.

Na talianskych pretekoch dokázal Sagan vyhrať niekoľko mimoriadne ťažkých etáp, v ktorých závere ostali len vrchári. Tento rok ich zdolal v piatej etape.

V roku 2013 napríklad zvládol aj extrémny kopec s 30-percentným sklonom. V tej etape pritom prekonali cyklisti tritisíc výškových metrov. Sagan vyhral pred Nibalim a Joaquimom Rodriguezom.

Budúcoročný šampionát sa uskutoční v Innsbrucku. Preteky mužov s hromadným štartom odštartujú 30. septembra z mestečka Kufstein. Po nájazde na okruh južne od Innsbrucku čaká cyklistov stúpanie do horského strediska Igls (8 km dlhé, sklon 5,7 percenta), ktoré musia zdolať sedemkrát.

O novom majstrovi sveta však rozhodne až stena, ktorá je osem kilometrov pred cieľom. Stúpanie na Gramartboden sa nedá nazvať inak.

Hoci nie je dlhé ani tri kilometre, má miestami sklon až 20 percent. Cyklisti na tomto krátkom úseku zdolajú 330 výškových metrov. To je, akoby ste tri razy vybehli na budovu Národnej banky Slovenska.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan: Štvrtý titul? Nič nie je nemožné