Čo čakali, že budeme odkopávať? Juventus zahanbil Makov tím

Cristiano Ronaldo v zápase Ligy majstrov Ferencváros - Juventus.
Cristiano Ronaldo v zápase Ligy majstrov Ferencváros - Juventus. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|5. nov 2020 o 06:30

V hľadisku sedelo 20-tisíc divákov.

BUDAPEŠŤ. Ferencváros podľahol Juventusu v Lige majstrov 1:4. „Pred zápasom sme si vraveli, že prehrať s Juventusom nie je hanba. Vybehli sme na trávnik v dobrej nálade a s úsmevom. Nakoniec sme vyhrali v Turíne 1:0,“ spomínal na triumf Ferencvárosu v Pohári veľtrhových miest v roku 1965 bývalý stredopoliar maďarského klubu Gyula Rákosi.

Vtedy mal Fradi vo svojich radoch obávaného strelca Flóriána Alberta, ktorý o dva roky získal ako jediný maďarský futbalista aj Zlatú loptu.

O polstoročie neskôr je situácia diametrálne odlišná.

Postup do skupinovej fázy Ligy majstrov po 25 rokoch je pre Ferencváros obrovským úspechom. V stredu večer v nej privítal Juventus.

Taliansky tím má tie najvyššie ambície, navyše už zaň mohol nastúpiť aj päťnásobný držiteľ Zlatej lopty Cristiano Ronaldo.

Portugalská hviezda bola pred troma týždňami pozitívne testovaná na koronavírus a absolvovala až devätnásť testov, kým mala znova negatívny výsledok.

Zápas sledoval aj Rossi

„Ferencváros je maďarský Juventus,“ glosoval situáciu Marco Rossi, taliansky tréner maďarskej reprezentácie počas predzápasového programu športového kanálu M4.

Bývalý kouč Dunajskej Stredy narážal na fakt, že Ferencváros získal najviac maďarských titulov a je najpopulárnejším tímom v celej krajine.

V aktuálnom ročníku Ligy majstrov maďarský tím najprv prehral na Camp Nou s Barcelonou 1:5, potom získal doma bod za remízu 2:2 s Dynamom Kyjev.

„Všimol som si, že proti Barcelone začal Ferencváros veľmi dobre, ale po 25 - 30 minútach akoby stratili sebavedomie. Niečo podobné som videl aj v zápase s Dynamom Kyjev.

Pritom po kontaktnom góle znovu ožili, začali si veriť. To by mohlo fungovať aj proti Juventusu,“ pokračoval Rossi.

Obrovské chyby v obrane

Proti talianskemu súperovi však začal maďarský majster veľmi nervózne a nevyhol sa chybám v obrane. Aj vďaka tomu sa hostia ujali vedenia už v 7. minúte gólom Álvara Moratu.

V druhom polčase pridal španielsky útočník ďalší gól, keď z pätnástich metrov trafil nechytateľne do vinkla.

V 67. minúte Moratu striedal Paulo Dybala a už o šesť minút skóroval. Využil obrovskú chybu obrany Ferencvárosu, keď na malú domov Blažiča nedočiahol brankár Dénes Dibusz.

Rozrušený gólman nakoniec v 81. minúte v podobnej situácii nahral rovno Dybalovi, ktorý ponúknutú šancu, samozrejme, využil.

Štvrtý gól Juventusu nakoniec pripísali ako vlastný gól Lashu Dvaliho, ktorý sa ešte snažil odvrátiť loptu do bezpečia.

Mak priniesol oživenie

Slovenský krídelník Róbert Mak nastúpil aj v tomto stretnutí ako náhradník. Tréner Sergej Rebrov ho poslal na trávnik v 73. minúte namiesto Nguena Tokmaca.

Podobne ako proti Barcelone aj proti Dynamu Kyjev rýchlonohý Slovák priniesol do hry Ferencvárosu oživenie.

Tesne pred koncom Fradi pridal aspoň čestný gól. Po prízemnom centri z pravej strany na dvakrát prekonal Vojciecha Szczesného ďalší striedajúci hráč Franck Boli.

Čakali, že budeme odkopávať?

Po stretnutí niektorí fanúšikovia kritizovali príliš riskantný spôsob hry Ferencvárosu v obrane.

„A čo chceli vidieť, ako odkopávame lopty? Samozrejme, nechceli sme darovať góly súperovi, musíme trošku zrýchliť aj nohami, aj v hlavách.

Možno by sme mohli opatrnejšie rozohrávať, ale musíme hrať odvážne. Skôr či neskôr z toho bude ozajstný futbal,“ povedal po stretnutí záložník Dávid Sigér.

Je jedným z najobľúbenejších futbalistov z kádra maďarského majstra, lebo sa stále usmieva a nestráca optimizmus.

„Vzadu sme si trúfli na prihrávky, ktoré sa mohli zdať príliš riskantné, ale keď to vyjde, dodáva nám to sebavedomie,“ vysvetľoval Sigér.

Do polnoci doma

Puskásova aréna s kapacitou vyše šesťdesiattisíc divákov sa mohla naplniť do tretiny, zápas tak videlo dvadsaťtisíc fanúšikov.

V Maďarsku sprísnili opatrenia práve od stredy, na podujatiach sa smie sedieť na každom treťom sedadle. Futbaloví fanúšikovia to podľa televízneho prenosu väčšinou dodržali.

Odo dňa zápasu platí aj zákaz vychádzania od polnoci do piatej hodiny ráno. Tréner Ferencvárosu Sergej Rebrov pred stretnutím aj poznamenal, že verí, že všetci fanúšikovia sa bez problémov dostanú domov.

Na Ferencváros čaká ešte jeden domáci zápas v Lige majstrov, začiatkom decembra privíta hviezdami nabitú Barcelonu.

Lístky na Ligu majstrov sa predávali v balíku na tri alebo dva zápasy.

Prvé domáce stretnutie odohral Ferencváros na svojom vlastnom štadióne v Groupama aréne, kým dejiskom zápasu s Juventusom a Barcelonou je Puskásova aréna.

Najlacnejšia permanentka na tri stretnutia stála 30-tisíc forintov (približne 83 eur), najdrahšia stála štvornásobne viac. Za VIP balíček museli fanúšikovia zaplatiť 600-tisíc forintov (1655 eur)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Čo čakali, že budeme odkopávať? Juventus zahanbil Makov tím