Trinástu etapu na Vuelte ovládli Slovinci, v celkovom poradí prišlo k zmenám

Tadej Pogačar (vľavo) a Primož Roglič.
Tadej Pogačar (vľavo) a Primož Roglič. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. sep 2019 o 18:23

Triumfoval Pogačar pred Rogličom.

Vuelta a Espaňa 2019

13. etapa (Bilbao - Los Machucos. Monumento Vaca Pasiega, 166,4 km):

1.Tadej PogačarSlovinskoUAE Team Emirates4:28:26 min
2.Primož RogličSlovinskoJumbo-Visma+ 0 s
3.Pierre LatourFrancúzskoAG2R La Mondiale+ 27 s
4.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+ 27 s
5.Nairo QuintanaŠpanielskoMovistar+ 27 s
6.Rafal MajkaPoľskoBora-Hansgrohe+ 27 s
7.Miguel Ángel LópezKolumbiaAstana+ 1:01 min
8.Gianluca BrambillaTalianskoTrek-Segafredo+ 1:08 min

BRATISLAVA. Mimoriadne náročné stúpanie Alto de los Machucos prinieslo v piatok na Vuelte veľkú slovinskú cyklistickú radosť.

Tadej Pogačar z UAE Team Emirates sa stal víťazom 13. etapy, ktorá viedla z Bilbaa na Los Machucos (166,4 kilometra) a mala výrazne horský charakter.

Cyklisti absolvovali na severe Španielska v Kantábrii dovedna sedem kategorizovaných stúpaní a na záver brutálny výstup na Alto de los Machucos s dĺžkou 6,8 kilometra a priemerom 9,2 percenta.

López nemal dobrý deň

Víťazný Pogačar prišiel do cieľa spoločne s krajanom a lídrom celkového poradia Primožom Rogličom (Jumbo-Visma), ktorý v závere o víťazstvo nebojoval.

Tretiu priečku si zaistil s mankom 27 sekúnd Francúz Pierre Latour (AGR La Mondiale), ktorý za sebou potiahol do cieľa aj favoritov - Španiela Alejandra Valverdeho, Kolumbijčana Naira Quintanu (obaja Movistar) a Poliaka Rafala Majku (Bora-Hansgrohe).

Všetko o Vuelte

Iba 20-ročný Pogačar vyhral už druhú mimoriadne náročnú etapu na tohtoročnej Vuelte a v sumáre oslavuje siedmy triumf v profikariére.

V celkovom poradí narástol náskok Rogliča pred Valverdem z 1:52 minúty na 2:25 minúty a slovinský univerzál urobil ďalší dôležitý krok k triumfu na tohtoročnej Vuelte. Tretia priečka patrí už Pogačarovi s mankom 3:01 minúty.

Z pódia nedobrovoľne vycúval Kolumbijčan Miguel Ángel López (Astana), ktorý v piatok nemal dobrý deň a v cieli zaostal za mladým Slovincom o 1:01 minúty.

Pogačar: Dnes som chcel iba prežiť

V záverečnom kopci nechýbali ani menej spevnené pasáže s 25- až 27-percentnou stenou, ktoré žmýkali z cyklistov aj posledné sily.

Približne v jeho polovici sa Francúz Pierre Latour dotiahol na dovtedy vedúceho krajana Bruna Armiraila (Groupama-FDJ) a prevzal líderskú pozíciu.

Za touto dvojicou sa s mankom jeden aj pol minúty sformovala silná skupina favoritov, v ktorej spočiatku hýril aktivitou v zelenom drese jazdiaci prvý muž bodovacej súťaže Nairo Quintana (Movistar).

V náročnej serpentíne 2,5 kilometra pred cieľom mal Latour k dobru už len 50 sekúnd pred silnou dvojicou Slovincov Primožom Rogličom (Jumbo-Visma) a Tadejom Pogačarom (UAE Team Emirates).

Tí ušli Alejandrovi Valverdemu, Nairovi Quintanovi aj Miguelovi Ángelovi Lópezovi (Astana). Jeden aj pol kilometra pred cieľom Latour kapituloval pod tlakom silného slovinského dua.

V záverečnom polkilometri, ktorý už bol mierne dolu kopcom, sa o víťazstvo nebojovalo. Skúsenejší Roglič ho džentlmensky prepustil mladšiemu krajanovi Pogačarovi.

"Pôvodne som to chcel dnes iba prežiť a veľa nestratiť v celkovom poradí. Cítil som sa však dobre. Keď som v záverečnom kopci zrýchlil, počul som vo vysielačke, že je vpredu so mnou iba Roglič. Fungovalo nám to a dopadlo to super pre nás oboch. Nie sme národ vrchárov, ale dnes sme mali obaja asi dobrý deň. Celkové víťazstvo? Primož je priveľmi silný," uviedol Tadej Pogačar v prvom televíznom interview.

Celkové poradie na Vuelta a Espaňa 2019

1.Primož RogličSlovinskoJumbo-Visma49:20:28 h
2.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+ 2:25 min
3.Tadej PogačarSlovinskoUAE Team Emirates+ 3:01 min
4.Miguel Ángel LópezKolumbiaAstana+ 3:18 min
5.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar+ 3:33 min
6.Rafal MajkaPoľskoBora-Hansgrohe+ 6:15 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vuelta a Espaňa»Trinástu etapu na Vuelte ovládli Slovinci, v celkovom poradí prišlo k zmenám