Bernal udržal ružový dres, v etape ho zdolal bývalý Saganov kolega

Víťazné gesto talianskeho cyklistu Damiana Carusa.
Víťazné gesto talianskeho cyklistu Damiana Carusa. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. máj 2021 o 17:07

Na vrchole stúpania bol prvý Damiano Caruso.

Giro d'Italia 2021

20. etapa: Verbania - Alpe Motta (164 km):

1.

Damiano Caruso

Taliansko 

Bahrain - Victorious

4:27:53 h

2.

Egan Bernal

Kolumbia

Ineos Grenadiers

+ 24 s

3.

Daniel Felipe Martínez

Kolumbia

Ineos Grenadiers

+ 35 s

4.

Romain Bardet 

Francúzsko

Team DSM

+ 35 s

5.

Joao Almeida

Portugalsko

Deceunick Quick-Step

+ 41 s

6.

Simon Yates

Veľká Británia

Team BikeExchange

+ 51 s

142.

Peter Sagan

Slovensko 

Bora-Hansgrohe

+ 38:21 min

BRATISLAVA. Víťazom 20. etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia 2021 sa stal Talian Damiano Caruso tímu Bahrain - Victorious. 

Dosiahol svoje tretie profesionálne víťazstvo, pričom časť svojej kariéry strávil spoločne s Petrom Saganom v talianskom tíme Liquigas, resp. Cannondale.

V poslednej horskej skúške si bez väčších problémov udržal ružový dres pre lídra pretekov Kolumbijčan Egan Bernal vo farbách Ineosu Grenadiers. 

Po dobrom výkone obsadil v etape druhú priečku a pred záverečnou nedeľňajšou časovkou má náskok necelých dvoch minút na Carusa. 

Slovenský cyklista Peter Sagan o víťazstvo nebojoval a jeho hlavnou úlohou bolo dôjsť v časovom limite. To sa mu podarilo, obsadil predposledné 142. miesto. 

Sagan bodoval na prémii 

V sobotu čakala na pelotón posledná horská etapa s tromi náročnými stúpaniami prvej kategórie, ktoré nasledovali v druhej polovici 164 km dlhej trasy.

Cyklisti museli ako prvý zvládnuť výstup na Passo di San Bernardino (23,7 km, 6,2%), o ďalších tridsať kilometrov nasledoval priesmyk Passo della Spluga (8,9 km, 7,3%) a po dlhom zjazde záverečný kopec Alpe Motta (7,3 km, 7,7%).

Počas etapy viackrát na pelotón spŕchlo a pretekalo sa v chladnom počasí.

Sedemnásť kilometrov po štarte bola na trati rýchlostná prémia, na ktorej bralo body osem pretekárov. Maximum bolo dvanásť bodov. 

Sagana nemohol v súťaži o cyklámenový dres už nikto ohroziť, no napriek si po tri body prišiel Fernando Gaviria, dva získal Davide Cimolai a jeden aj Sagan. 

DSM pripravil pozíciu pre Bardeta 

Následne sa bojovalo o únik, do ktorého sa nakoniec dostali deviati pretekári, ktorí si čoskoro vypracovali päťminútový náskok.

Nebol to však dostatočný náskok. V pelotóne sa spolupracovalo a na vrchol kopca San Bernardino prišiel únik s náskokom už len necelej minúty.

Na čele pelotónu udávali tempo jazdci DSM, chceli pripraviť pozíciu pre Romaina Bardeta, ktorý si dal za cieľ víťazstvo v etape.

Damiano Caruso (vpredu) s Romainom Bardetom.
Damiano Caruso (vpredu) s Romainom Bardetom. (Autor: TASR/AP)

V zjazde zo San Bernarida si trojica tímu vypracovala náskok pred balíkom. Za nimi sa vydal druhý muž celkového poradia Damiano Caruso s tímovým kolegom z Bahrainu - Victorious Pellom Bilbaom.

Ineos s "ružovým" Eganom Bernalom však strácal len pár sekúnd. Cyklisti DSM a Bahrainu sa čoskoro spojili s päticou v úniku a na úpätie Passo della Spluga 38 km pred cieľom si priniesli náskok približne 25 sekúnd pred Bernalom.

V závere mal viac síl Talian 

Na stúpaní zostali vpredu Bardet s Michaelom Storerom (DSM) a Caruso s Bilbaom, pričom náskok pred záverečným stúpaním na Alpe Motta zdvojnásobili.

Za nimi sa preriedila skupina favoritov, v ktorej zostali už len Bernal s Danielom Martínezom (Ineos), Aleksander Vlasov (Astana), Joao Almeida (Quick - Step), Hugh Carthy (EF Education - Nippo) a Simon Yates (BikeExchange).

Nasadili vysoké tempo a náskok už len Carusa s Bardetom postupne sťahovali. Tri kilometre pred cieľom sa scvrkol na 20 sekúnd.

Carusom sa v závere kopca odpútal od Francúza a prišiel si po víťazstvo.

"Na posledných metroch pred cieľom som myslel na tisíce vecí, môj tréning, všetko, čo som obetoval, na prácu, ktorú odviedli moji kolegovia z tímu.

Dnes sme jazdili ukážkovo, Pello Bilbao spravil neskutočnú prácu a pri tomto víťazstve zohral zásadnú úlohu. Myslím si, že som práve najšťastnejší človek na svete," citoval víťaza portál Cycling News.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bernal udržal ružový dres, v etape ho zdolal bývalý Saganov kolega