Komentátor sa hneval na trénera. Ten lídra tímu skoro pripravil o rekord

Hráč amerického futbalu a rekordér NFL Alvin Kamara.
Hráč amerického futbalu a rekordér NFL Alvin Kamara. (Autor: SITA/AP)
Miroslav Kováčik|26. dec 2020 o 11:45

Alvin Kamara dosiahol šesť touchdownov.

BRATISLAVA. Hráč amerického futbalu Drew Brees patrí medzi najúspešnejších quarterbackov v histórii zámorskej NFL.

V roku 2010 doviedol New Orleans Saints k víťazstvu v Super Bowle, pričom si prevzal aj prestížne ocenenie pre najužitočnejšieho hráča zápasu.

O desať rokov neskôr dosiahol na Prvý sviatok vianočný ďalší unikátny zápis. V dueli s Minnesotou Vikings (52:33) sa stal prvým hráčom, ktorý pokoril métu 80-tisíc získaných pasových yardov.

Napriek tomu sa o tom príliš nehovorilo.

Obdivuhodný výkon 41-ročného quarterbacka totiž absolútne zatienil jeho spoluhráč Alvin Kamara. Ten zaznamenal šesť behových touchdownov, vďaka čomu dosiahol viac bodov (36) než celý tím súpera.

V modernej ére NFL, odkedy rozhoduje o víťazovi ostro sledovaný Super Bowl (rok 1967, pozn. red.), sa nikdy nestalo, že by hráč na pozícii tzv. running backa dosiahol v jednom zápase poltucet skórovaní.

Naposledy sa to podarilo členovi siene slávy Erniemu Neversovi v roku 1929.

Komentátor sa hneval na trénera

Kamara bol nezastaviteľný a najmä vďaka jeho výkonu inkasovala Minnesota najviac bodov v zápase NFL od októbra 1963. Jej obrana absolútne nestíhala a rodák z Atlanty si na ihrisku robil, čo chcel.

V čase, keď mal na konte už päť touchdownov však nastal zaujímavý moment.

Hráči New Orleans boli blízko k skórovaniu, delil ich od toho jeden yard. Tréner Sean Payton však nepochopiteľne nechal Kamaru na striedačke.

Touchdown napokon dosiahol náhradný quarterback Taysom Hill a štyri minúty pred koncom stretnutia sa zdalo, že Kamara si rekordné šieste behové skórovanie v zápase nepripíše.

Sklamanie neskrýval ani český komentátor Jan Štiegler.

"Sedemnásť rokov sa čakalo, pokiaľ niekto skóruje päť touchdownov po zemi. A toto Sean Payton urobí Kamarovi, ktorý mu odtiahol celú sezónu?" uviedol počas televízneho prenosu.

"Nech sa na mňa nehnevá a hoci ho veľmi rešpektujem a považujem za jedného z najlepších trénerov v lige, tak zahlásenie tohto útoku bolo hrozné. Toto sa nerobí, nerozumiem tomu," doplnil.

Na osobné ciele sa nesústreďuje

Priam hollywoodsky príbeh mal napokon pre Kamaru šťastný koniec. Jeho tím sa v závere ešte raz dostal do dobrej pozície, keď bol Adam Trautman zastavený tri yardy pred bodovacím územím.

Tentokrát dostal v útoku prednosť Kamara a nezaváhal.

"Je to dobrý pocit. Nesústreďujem sa však na osobné ciele - na skórovania, získané yardy a podobné veci. Pokiaľ budeme úspešní ako tím, prídu aj osobné úspechy," cituje slová Kamaru agentúra AP.

Erik McCoy zhodnotil výkon svojho 25-ročného spoluhráča krátko, ale výstižne. "Je najlepší running back v lige. Ťažko k tomu niečo viac dodať."

Alvin Kamara pri dosiahnutí šiesteho behového touchdownu.
Alvin Kamara pri dosiahnutí šiesteho behového touchdownu. (Autor: SITA/AP)

Pokuta za farbu kopačiek?

Zaujímavosťou je, že Kamara dosiahol rekordný zápis v špeciálnych kopačkách s vianočnou tematikou, keď pravá bola červená a ľavá zelená.

To však nekorešponduje s oficiálnym protokolom NFL, a tak hrozí, že Kamara bude musieť zaplatiť pokutu. Ako však vtipne uvádza AP, tento pár kopačiek by bolo vhodnejšie vystaviť v sieni slávy ako dávať pokuty.

"Ak mi dajú akúkoľvek pokutu, zaplatím ju a podporím charitu. Viete, Grinch (zlý rozprávkový škriatok, pozn. red.) sa vždy snaží prekaziť Vianoce," dodal.

V zápase nabehal 155 yardov, pričom magickú stovku pokoril po viac než dvoch rokoch. New Orleans svoju tohtosezónnu bilanciu upravilo na jedenásť výhier a štyri prehry a štvrtýkrát v sérii si zabezpečilo divízny titul.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Komentátor sa hneval na trénera. Ten lídra tímu skoro pripravil o rekord