Konečne sme hrali ako dospelí, tvrdila po Slovane opora Dunajskej Stredy

Momentka zo zápasu DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava.
Momentka zo zápasu DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|26. okt 2020 o 01:32

S remízou boli spokojné oba tábory.

DUNAJSKÁ STREDA. Zápas jesene. Šesťbodový súboj o čelo tabuľky futbalovej Fortuna ligy.

Stretnutie prvej Dunajskej Stredy s druhým Slovanom Bratislava bolo právom označované za šláger.

Zápas však ovplyvnil aj koronavírus.

V tieni korony

Najprv prišiel majiteľ DAC Oszkár Világi s iniciatívou otestovať stovky fanúšikov antigénovými rýchlotestami a využiť tak podmienku v opatreniach, podľa ktorej sa hromadné podujatie môže konať aj s divákmi, ak sa každý účastník preukáže negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 12 hodín.

Ambiciózny plán však zrušil zákaz z regionálneho úradu verejného zdravia.

Deň pred stretnutím hlásil zase Slovan „kritickú situáciu” vo svojich radoch. V kádri a realizačnom tíme bolo až štrnásť pozitívne testovaných osôb.

TOP momentky zo zápasu Dunajská Streda - Slovan Bratislava: fotogaléria

26.10.2020

Napokon však hostia poslali na trávnik v Dunajskej Strede prakticky najsilnejšiu zostavu.

V šlágri narazili na seba najlepší útok a najlepšia obrana. DAC strelil v desiatich zápasoch 33 gólov, Slovan inkasoval len šesť.

Slabším článkom domácich je práve obrana, v lige naposledy vyhrali na nulu v auguste.

Druhý vlastný gól Kružliaka

Hostia sa ujali vedenia v 26. minúte. Do šestnástky sa vrútil priebojný Vladimír Weiss a jeho center usmernil Dominik Kružliak nešťastne do vlastnej siete.

Pre stopéra Dunajskej Stredy bol to už druhý vlastný gól v tejto sezóne. Podobný si dal do vlastnej bránky aj v Žiline, kde DAC pred dvoma kolami stratil stopercentnú bilanciu a prehral 1:4.

„Škoda, že sme nevyhrali, ale berieme aj bod. Stále sme dva body pred Slovanom, to je dôležité,“ komentoval remízu 1:1 obranca DAC.

Netajil sa tým, že po avizovaných správach z tábora hostí čakali inú zostavu. „Vedeli sme však, že Slovan má široký káder a tak či tak to bude ťažký zápas,“ dodal Kružliak.

„Po tom, čo sme čítali a počuli to bolo čudné, ale my sme sa len tešili, že Slovan nastúpil v takom silnom zložení. Ukázali sme, že vieme hrať futbal, dominovali sme,“ konštatoval kapitán DAC Zsolt Kalmár.

Kalmára zastúpil Balič

Domáci vyrovnali v 34. minúte z priameho kopu. Za loptou stála osvedčená trojica s výbornou kopacou technikou: Eric Davis, Andrija Balič a Zsolt Kalmár.

V poslednom čase idú priame kopy najmä Kalmárovi, jeho pokusy potrápili už viacerých brankárov v lige.

„Teraz som si vôbec netrúfol, tak ma kopli do členka, že som ledva stál na nohách. Andrija takéto priame kopy nacvičoval aj na tréningoch, som rád, že mu to tam padlo,“ prezradil po stretnutí Kalmár.

Priamy kop nakoniec rozohral Balič a nechytateľne trafil do horného rohu. Bol to jeho piaty presný zásah v tejto sezóne.

Viac gólov už nepadlo, hoci Dominik Greif musel vyriešiť ešte niekoľko situácií a DAC pútal pozornosť aj umne zahratými signálmi.

Slovan bol najnebezpečnejší z rýchlych protiútokov, ale oba tímy sa sústredili aj na obranu.

Momentka zo zápasu DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava.
Momentka zo zápasu DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava. (Autor: SITA)

DAC nechcel riskovať

Podľa štatistík mal DAC 27 nebezpečných útokov počas celého zápasu, kým Slovan 24. Na porovnanie: pred týždňom narátali Slovanu proti Seredi 82 nebezpečných útokov, a Dunajskej Strede v Michalovciach dokonca 107.

„Možno teraz nebolo toľko šancí, na koľko ste zvyknutí, ale Slovan má veľmi dobrú defenzívu a my sme nechceli otvárať hru cez kraje. Nemohli sme hrať tak otvorene, lebo sme vedeli, že Slovan má silné brejky vďaka rýchlym hráčom. Hrali sme tak, aby sme neriskovali, zo zabezpečenej obrany,“ vysvetľoval Kružliak.

„Konečne sme hrali ako dospelý tím. Nehrali sme hore-dolu, boli sme vzadu stabilní,” súhlasil s ním stredopoliar András Schäfer.

Bod brali aj hostia

„Videli sme dobrý zápas, v ktorom obidve mužstvá chceli vyhrať. Máme za sebou ťažký týždeň, s koronavírusom, zraneniami či inými šrámami, bolo to aj trošku vidieť na kondičnej stránke," povedal po zápase Stanislav Moravec, ktorý bol v neprítomnosti pozitívne testovaného Darka Milaniča vedený ako hlavný tréner Slovana.

"Sme radi, že si odvážame z Dunajskej Stredy bod,“ doplnil.

V skutočnosti však odkoučoval zápas generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší, ktorý nemá žiadnu trénerskú licenciu.

„Som rád, že sme ten zápas zvládli po tých skutočnostiach, čo nás postihli. Bol to bravúrny výkon od hráčov, ktorí ukázali charakter a ako sa má bojovať za klub,“ chválil Kmotrík mladší.

DAC spravil pokrok

Tréner Bernd Storck viedol Dunajskú Stredu proti Slovanu druhý raz. V júli hostia zvíťazili v MOL Aréne 3:1.

„Spravili sme obrovský pokrok. Teraz naša defenzíva fungovala veľmi dobre, na čom môžeme stavať aj v budúcnosti. Naozaj sme hrali ako dospelý tím,“ vyzdvihol nemecký kouč.

Vďaka nerozhodnému výsledku si jeho tím udržal pozíciu lídra vo Fortuna lige, pred Slovanom má stále dvojbodový náskok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Konečne sme hrali ako dospelí, tvrdila po Slovane opora Dunajskej Stredy