Obete extrémnej etapy. Thomas a Porte skončili, Majka je v nemocnici

Deviata etapa Tour de France 2017 bola osudná hneď niekoľkým cyklistom.
Deviata etapa Tour de France 2017 bola osudná hneď niekoľkým cyklistom. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|9. júl 2017 o 15:38

Richie Porte patril k najväčším konkurentom Chrisa Frooma.

BRATISLAVA. Pomerne prekvapujúco vyhral individuálnu časovku v 1. etape Tour de France 2017. Geraint Thomas obliekal žltý dres prvých päť etáp. Následne ho musel odovzdať tímovému kolegovi Chrisovi Froomovi.

Thomas sa pri klzkom zostupe z Col de la Biche približne sto kilometrov pred koncom 9. etapy však po nepríjemnom páde ocitol na zemi.

Priebežne druhého muža celkového poradia (strácal 12 sekúnd na Chrisa Frooma) okamžite previezli do nemocnice a na Tour de France 2017 skončil.

Na Tour de France 2017 padol štyrikrát

Geraint Thomas je už na ceste domov. Diagnóza znie - zlomená pravá kľúčna kosť.

"Po páde som sa pokúsil ešte rozbehnúť, no keď som sa dostal na rovinu, vedel som, že je niečo zle," napísal Thomas na twitteri.

"Keď Rafal Majka predo mnou spadol, už sa nedalo nikam uhnúť. Som však v poriadku, ďakujem za prajné správy," dodal britský cyklista priebežne prvého tímu Sky.

Na Tour de France 2017 Thomas padol už štyrikrát, naposledy vo včerajšej, 8. etape, keď nezvládol pravotočivú zákrutu a preletel cez riadidlá bicykla. Mimo cesty so sebou odniesol aj lídra tímu Chrisa Frooma.

Welšan sa v máji tohto roku ocitol v nepríjemnej zrážke aj v 9. etape Giro d'Italia, keď narazil do nesprávne zaparkovanej policajnej motorky.

Na pretekoch skončil o päť dní neskôr. Na bicykel opäť nasadol práve na Tour de France 2017.

V ostatných troch rokoch Geraint Thomas potvrdzuje pozíciu jedného z najväčších smoliarov. Na Tour de France 2013 skončil s prasknutou panvou, nepríjemne spadol na Paríž-Nice 2014 a tiež nedokončil už spomínané tohtoročné Giro.

Na Tirreno-Adriatico narazil do stromu, pred dvoma rokmi na Paríž-Roubaix rovnako hrozivo spadol.

Tím Sky pokračuje v pretekoch so zvyšnými ôsmimi cyklistami.

Nepokračujú ani Mori a Gesink

V náročnej 9. etape sa na zemi ocitlo niekoľko cyklistov. Ešte pred Geraintom Thomasom ohlásili koniec na Tour de France 2017 Robert Gesink (LottoNL-Jumbo, druhý v 8. etape) a Manuele Mori (UAE Team Emirates).

Niekoľkokrát spadol aj Alberto Contador či Rafal Majka. V rovnakom rohu ako Geraint Thomas spadli aj Jesus Herrada z Movistaru a Alexej Lucenko s Bachtijarom Kozatajevom z Astany.

Tour de France 2017 - 9. etapa (fotogaléria): fotogaléria

9.7.2017

Skončil aj Porte

Po Tour de France 2017 má aj jeden z najväčších konkurentov Christa Frooma, Richie Porte z BMC Racing Team.

Títo cyklisti skončili po 9. etape Tour de France 2017:

Zranenie

Richie Porte (BMC Racing Team)

Geraint Thomas (Sky)

Manuele Mori (UAE Team Emirates)

Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)

Nestihli časový limit

Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe)

Arnaud Démare (FDJ)

Mark Renshaw (Dimension Data)

Matteo Trentin (Quick-Step Floors)

Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)

Jacopo Guarnieri (FDJ)

Ignatas Konovalovas (FDJ)

Mickaël Delage (FDJ)

Austrálčan vyše dvadsať kilometrov pred koncom 9. etapy nasledoval zlú stopu, vyšiel mimo cesty a nasledoval hrozivý pád. O padajúceho Porteho zavadil aj Ír Daniel Martin, ktorý sa tiež ocitol na zemi.

Obaja jazdci narazili do skál na protiľahlom svahu. Porteho najprv takmer nehybne ležiaceho ošetrovali priamo naceste.

Lekári ho neskôr naložili do sanitky s ochranou krku. V nedeľu večer vyšlo najavo, že Richie Porte po hrozivo vyzerajúcom páde a náraze utrpel zlomeninu kľúčnej kosti a panvy.

Pre Velonews to potvrdil lekár tímu BMC Max Testa vo vyhlásení.

Martin však po výmene bicykla dokázal pokračovať. Portemu sa venoval zdravotnícky tím a následne ho odviezol do nemocnice.

"Teraz asi dostali (organizátori, pozn.), čo chceli. Nemyslím si, že ktokoľvek z nás chcel v tom zjazde riskovať, ale bolo tam šmykľavo a Richie to nezvládol. Cez neho som už nemal kam prejsť. Som šťastný, že som z toho vyviazol iba takto," uviedol Daniel Martin aj na webe Cyclingnews.

Pri tímovom autobuse BMC Racing Team sa po 9. etape zhŕkli novinári, aby sa dozvedeli najaktuálnejšie informácie o Porteho zdravotnom stave. Zastihli športového riaditeľa Fabia Baldata.

"Môžem len povedať, že bol od začiatku pri vedomí. Prišli sme trošku neskôr a keď som ho zbadal, videl som veľkú bolesť. Musíme si počkať na doktorov, no zatiaľ je pozitívne, že je pri vedomí," povedal Talian podľa cyclingnews.com.

"Všetci sme smutní. Richie urobil pre Tour de France 2017 obrovské penzum práce od začiatku tohto roku. Urobili sme všetko, aby sme ho dostali na pódium. Je to smutné, dúfame, že sa vráti ešte silnejší. Zaslúži si dobrý výsledok," dodal Baldato.

Rafal Majka je v nemocnici

Skvelý poľský vrchár tímu Bora-Hansgrohe Rafal Majka bol ďalším z početnej skupiny jazdcov, ktorí doplatili na extrémne náročnú 9. etapu, ktorú poznačilo aj premenlivé nepríjemné počasie.

Podobne, ako Geraint Thomas, Poliak spadol počas zjazdu z Col de la Biche. "Neviem si predstaviť, že by pokračoval na Tour. Rafal chce ísť ďalej, ale všetko ukážu až ďalšie vyšetrenia," uviedol hovorca tímu Ralph Scherzer pre agentúru DPA.

Do cieľa prišiel so stratou 36 minút aj 21 sekúnd. Ak by Majka nemohol pokračovať, nemecký tím by to výrazne poznačilo.

Bora už na Tour de France 2017 stratila Petra Sagana po diskvalifikácii, jeho brat Juraj v deviatej etape nestihol prísť do cieľa v stanovenom limite.

Takto prebiehala 9. etapa Tour de France 2017

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Obete extrémnej etapy. Thomas a Porte skončili, Majka je v nemocnici