Venus Williamsová a Šarapovová postúpili do 2. kola US Open

Venus Williamsová
Venus Williamsová (Autor: SITA/AP)
SITA|30. aug 2011 o 07:37

1. kolo newyorského grandslamu a Šarapovovej potvrdenie faktu, že sa jej v tomto roku v trojsetových zápasoch darí.

NEW YORK. Americká tenistka Venus Williamsová zvládla svoj prvý duel za posledné dva mesiace a v prvom kole grandslamového turnaja US Open v New Yorku zdolala Vesnu Doloncovú z Ruska 6:4, 6:3.

Sedemnásobná grandslamová víťazka a dvojnásobná šampiónka z Flushing Meadows (2000, 2001) nehrala žiaden zápas od 27. júna, keď prehrala vo 4. kole Wimbledonu. Posledné týždne pauzovala pre vírusové ochorenie. Proti Doloncovej zahrala šesť es a 28 víťazných úderov.

Po zápase potvrdila, že sestry Williamsové sa na odchod do tenisového dôchodku nechystajú. Už dlhšie sa špekuluje, že úspešné duo ukončí kariéru pre stratu motivácie. Očakávania však boli zlé a podľa Venus majú ona i Serena po predchádzajúcich zdravotných komplikáciách do tenisu veľkú chuť.

"Povedali sme si, že nebudeme mať tradičnú kariéru," povedala so štipkou irónie Venus a pokračovala: "Budeme hrať až na limity, ktoré zatiaľ nikto nedosiahol."

Venus má momentálne 31 rokov a na grandslamovom turnaji netriumfovala už od roku 2008. Serena bude mať čoskoro tridsať, posledný úspech na podujatí veľkej štvorky zaznamenala vlani.

"Určite skončíme v rovnakom čase. Chceme odísť spoločne. Ak už nebudeme úspešné vo dvojhrách, budeme sa snažiť pokračovať v našej dominancii vo štvorhre. Dúfame, že získame viac titulov v nej. Je pre nás skvelé, že si môžeme užívať tenis. Budeme ho hrať tak dlho, ako to len pôjde," doplnila Serena, ktorú čaká v utorok v prvom kole US Open Bojana Jovanovská zo Srbska.

Súperka Venus Williamsovej v prvom kole Doloncová pricestovala do New Yorku veľmi unavená. Pre hurikán Irene jej zrušili sobotňajší i nedeľňajší let z Moskvy. Do Flushing Meadows prišla len štyri hodiny pred súbojom po dvanásťhodinovej ceste.

Šarapovová potrebovala na postup tri sety

Ruská tenistka Maria Šarapovová má po pondelku skóre 12:0 v tohtoročných trojsetových súbojoch. V stretnutí 1. kola zvíťazila miestna šampiónka zo sezóny 2006 nad Britkou Heather Watsonovou, 102. vo svetovom rebríčku WTA, za 154 minút 3:6, 7:5, 6:3.

Postupujúcej sa nevypomstilo, že v druhom sete premrhala náskok 4:1. V treťom dejstve pustila Watsonovú z 1:4 na 3:4, ale potom dosiahla napokon rozhodujúci brejk.

Dvadsaťštyriročná a napriek tomuto relatívne mladému veku už extrémne skúsená bývalá jednotka hodnotenia Šarapovová, teraz 4. v počítačovom poradí, na hlavnom dvorci Arthura Asheho urobila 58 nevynútených chýb v porovnaní s 30, vyvážila to však obrovskou prevahou vo "winneroch" - 41:9.

Nastrieľala 5 es, ale aj spáchala 8 dvojchýb. Proti 19-ročnej Britke, debutantke v hlavnej súťaži na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických, využila trojnásobná hrdinka z "Majors" Šarapovová 6 zo 16 brejkbalov, súperka bola úspešná pri všetkých štyroch príležitostiach, ktoré sa jej naskytli.

"Bol to jeden z najťažších otváracích zápasov v mojej kariére," uznala Šarapovová a dodala: "Pochopiteľne, o súperke som toho veľa nevedela, ešte sme sa nestretli. Vyrukovala na mňa s veľmi šikovných výkonom, nútila ma hrať loptičky navyše, pretože som robila veľa chýb. Zotrvala pri tomto svojom pláne a kládla mi riadny odpor."

"Zároveň niet pochýb, že ja som nepredviedla môj najlepší tenis." Ruska sa v 2. kole Roland Garros 2011 dostala zo stavu 3:6, 1:4 proti domácej tínedžerke Caroline Garciovej.

Snúbenica slovinského basketbalistu Sašu Vujačiča Šarapovová si v 2. kole zmeria sily s bieloruskou rovesníčkou Anastasiou Jakimovovou, ktorú predvlani na antuke na parížskom Roland Garros prekonala v 1. kole 3:6, 6:1, 6:2.

Zverenkyňa Thomasa Högstedta Šarapovová v rámci série prípravných zámorských letných podujatí na tvrdom povrchu triumfovala v Cincinnati v Ohiu, bol to jej 24. primát. V 1. kole na turnajoch "veľkej štvorky" má finalistka tohtoročného Wimbledonu bilanciu 31:3 (prvé dve prehry pochádzajú z dvoch úvodných vystúpení), hneď po vstupnom zápase sa naposledy lúčila vlani na melbournských Australian Open proti krajanke Marii Kirilenkovej.

Hviezdny britský golfista Le Westwood sa prostredníctvom Twitteru počas pondelňajšieho zápasu vyjadril takto: "Som rád, že Šarapovová tento týždeň nehrá v Crans. Bolo by ju počuť až v Ženeve. Poďme, Watsonová, doraz ju v záujme našich ušných bubienkov."

Poslednou "ostrovankou", ktorá zdolala členku Top 5, stále zostáva Jo Durieová už od parížskeho Roland Garros 1983 - vtedy si poradila s Američankami Pam Shriverovou aj Tracy Austinovou. Watsonová sa predvlani na US Open radovala z trofeje v súťaži dievčat.

sharapova.jpg

Maria Šarapovová. Foto - SITA/AP

Som smutná, hovorí po prekvapujúcom vypadnutí Kvitová

Česká tenistka Petra Kvitová sa stala prvou víťazkou Wimbledonu v novodobej ére, ktorá v tom istom roku na US Open neprešla prvým kolom.

Turnajová päťka v úvodný deň posledného grandslamu roka vypadla ako vôbec jediná nasadená hráčka, keď sa v súboji s Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou dopustila až 52 nevynútených chýb a prehrala po setoch 6:7 (3), 3:6.

Dvadsaťjedenročná Kvitová v zápase doplatila okrem obrovského množstva chýb aj na nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania. Súperka, ktorú na turnaji WTA v Madride bez problémov zdolala, ju podľa jej slov ničím neprekvapila a chyba bola v nej samej.

"Vo vyrovnanom zápase som urobila veľa chýb a trápila sa so servisom, ktorý je inak mojou silnou zbraňou. Pred turnajom som sa cítila dobre, nepociťovala som na seba žiadny tlak a aj zdravotne som bola v poriadku," citoval Kvitovú portál idnes.cz.

Úradujúcu wimbledonskú šampiónku vypadnutie zaskočilo, no situáciu nepoňala tragicky a vo svojich vyjadreniach sa naopak snažila nájsť nejaké pozitívum. "Som smutná. Nepočítala som s tým, že tu skončím tak skoro, ale snažím sa to brať pozitívne - čo ťa nezabije, to ťa posilní. Sezóna je ešte dlhá a o rok sem prídem odčiniť toto rýchle vypadnutie," dodala.

Dvojhra žien - 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR-14) - Šuaj Čang (Čína) 6:3, 6:4

Lucie Šafářová (ČR-27) - Magdaléna Rybáriková (SR) 2:6, 6:3, 6:2

Vera Zvonarevová (Rus.-2) - Stéphanie Foretzová-Gaconová (Fr.) 6:3, 6:0

Maria Šarapovová (Rus.-3) - Heather Watsonová (V. Brit.) 3:6, 7:5, 6:3

Alexandra Dulgherová (Rum.) - Petra Kvitová (ČR-5) 7:6 (3), 6:3

Marion Bartoliová (Fr.-8) - Alexandra Panovová (Rus.) 7:5, 6:3

Samantha Stosurová (Aus.-9) - Sofia Arvidssonová (Švéd.) 6:2, 6:3

Agnieszka Radwanská (Poľ.-12) - Urszula Radwanská (Poľ.) 6:2, 6:3

Šuaj Pcheng (Čína-13) - Varvara Lepčenková (USA) 6:3, 6:4

Julia Görgesová (Nem.-19) - Kristina Barroisová (Nem.) 6:3, 6:2

Naďa Petrovová (Rus.-24) - Čchan Jung-ťan (Taiw.) 6:3, 1:6, 6:4

Maria Kirilenková (Rus.-25) - Jekaterina Makarovová (Rus.) 4:6, 6:1, 7:6 (3)

Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.-30) - Karin Knappová (Tal.) 6:7 (4), 6:4, 6:3

Kateryna Bondarenková (Ukr.) - Lucie Hradecká (ČR) 6:3, 6:0

Vera Duševinová (Rus.) - Anastasija Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:4

Irina Falconiová (USA) - Klára Zakopalová (ČR) 3:6, 6:4, 6:2

Polona Hercogová (Slovin.) - Bethanie Matteková-Sandsová (USA) 6:1, 6:3

Anastasia Jakimovová (Biel.) - Noppawan Lertcheewakarnová (Thaj.) 6:0, 4:6, 6:3

Madison Keysová (USA) - Jill Craybasová (USA) 6:2, 6:4

Alla Kudriavcevová (Rus.) - Anastasia Rodionovová (Aus.) 7:6 (1), 7:5

Christina McHalová (USA) - Aleksandra Wozniaková (Kan.) 6:3, 6:7 (5), 6:4

Monica Niculescová (Rum.) - Patricia Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 6:3, 6:3

Romina Oprandiová (Tal.) - Melanie Oudinová (USA) 6:0, 7:6 (7)

Cvetana Pironkovová (Bul.) - Virginie Razzanová (Fr.) 6:2, 6:3

Laura Pousová-Tiová (Šp.) - Misaki Doiová (Jap.) 6:2, 6:7 (12), 5:2 - skreč, Doiová odstúpila

Laura Robsonová (V. Brit.) - Ajumi Moritová (Jap.) 7:6 (5), 1:0 - skreč, Moritová odstúpila

Venus Williamsová (USA) - Vesna Doloncová (Rus.) 6:4, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Venus Williamsová a Šarapovová postúpili do 2. kola US Open