Vysvedčenie pre VAR: Slovenská premiéra bola bezchybná

Vladimír Medveď.
Vladimír Medveď. (Autor: SFZ/Roman Ferstl)
TASR|8. apr 2021 o 17:30

V akcii bol pri dvoch stretnutiach Fortuna ligy.

BRATISLAVA. Videoasistent rozhodcu VAR má za sebou úspešnú premiéru na slovenských trávnikoch.

Prvýkrát bol arbitrom k dispozícii počas 3. kola nadstavbovej skupiny o titul futbalovej Fortuna ligy 2020/2021, konkrétne v dvoch televíznych zápasoch ŠK Slovan Bratislava - FC ViOn Zlaté Moravce a MŠK Žilina - FK DAC 1904 Dunajská Streda.

Ako prvý využil systém VAR rozhodca Peter Kráľovič v 37. minúte stretnutia Slovan - Zlaté Moravce, keď skúmal, či Chren v pokutovom území nefauloval Čavriča. Arbiter po zahliadnutí záberov rozhodol, že o nedovolený zákrok nešlo.

V dueli Žilina - Dunajská Streda rozhodca Michal Smolák zhliadnutie záznamu nepotreboval.

"Systém VAR v obidvoch stretnutiach kontroloval všetky situácie, ktoré boli zásadné a nebolo ich málo. Všetko rozhodol správne," uviedol pre oficiálny web SFZ projektový manažér VAR-u Vladimír Medveď.

VAR budú môcť využívať rozhodcovia a fanúšikovia ho vidieť v akcii v televíznych stretnutiach, v každom kole počas dvoch zápasov.

Úlohou VAR-u je minimalizovanie rozhodcovských chýb, ktoré majú zásadný vplyv na výsledok futbalového zápasu.

Rozhodca musí urobiť rozhodnutie v reálnom čase na ihrisku a zmeniť ho môže vtedy, keď VAR zistí, že išlo o zjavné pochybenie a rozhodca to následne potvrdí.

Na preskúmanie situácie má rozhodca toľko času, koľko uzná za vhodné. Nikto nesmie rozhodcu pri prezeraní záznamu obmedzovať a musí ostať celý čas viditeľný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Vysvedčenie pre VAR: Slovenská premiéra bola bezchybná