V Košiciach sa tešia na reprízu súboja Volko – Barnes z európskeho šampionátu

V Košiciach opäť dôjde k atraktívnemu súboju Jána Volka (v strede) s Barnesom.
V Košiciach opäť dôjde k atraktívnemu súboju Jána Volka (v strede) s Barnesom. (Autor: Korzár / Judita Čermáková)
Sportnet|30. aug 2019 o 14:37

Poznáme už hviezdy atletického mítingu JBL Jump Fest.

KOŠICE. V stredu 4. septembra o 16.40 hod. začne rozlúčkou s atletickými dvojičkami Dankou a Jankou Velďákovými štvrtý ročník JBL Jump Fest.

Medzi Top 15 mítingmi na svete

Košickému „street athletics mítingu“ sa podaril obdivuhodný kúsok, keď sa po troch rokoch v skromných podmienkach prepracoval medzi Top 15 mítingov tejto kategórie na svete.

Organizátori tejto atletickej šou z občianskeho združenia Atletika Košice očakávajú, že na Alžbetinej ulici bude „vypredané“.

Tento rok budú po oboch stranách ulice 60-metrové tribúny. Ďalšou novinkou bude predĺženie šprintérskej rovinky na 60 yardov, doplnenie svetelných ukazovateľov a zaradenie ženských prekážkových behov.

Aj finále Slovenského pohára v skoku do diaľky

Od rána až do 16. hod. dostane tradične priestor na pretekanie 250 detí vo veku od 6 do 13 rokov v skokanskom šprintérskom dvojboji (ktorý je originalitou práve Košíc) a šprintoch. Počet súťažiacich už pritom museli organizátori obmedziť.
Po prvýkrát sa v rámci JBL Jump Fest uskutoční finále Slovenského pohára v skoku do diaľky, kde sa od 14. hod. predstaví 10 najlepších slovenských skokanov doplnených o súťažiacich z Čiech a Juhoafrickej republiky.

Počas 9-hodinového programu na špeciálnej košickej skokanskej rampe odskáču malí aj špičkoví skokani neuveriteľných takmer 600 skokov a štartéri odštartujú na svetlomodrom Monde okolo 240 štartov.

Traja „osemmetroví“ skokani

Hlavný program začne už o 16.40 hod. rozlúčkou s Dankou a Jankou Vel’dákovými, ktoré na podujatí ukončia svoju medzinárodnú kariéru a ktorým prídu osobne aj virtuálne poďakovať ich priatelia a fanúšikovia.

Nebyť termínového konfliktu s prestížnym finále Diamantovej ligy, o dva dni neskôr, mohli Košičania vidieť úplne najlepších skokanov na svete.

Napriek tomu sa môžu tešiť hneď na troch „osemmetrových“ skokanov – Britov Dana Brambla, Ferona Sayersa a Lotyša Janisa Letisa.

Súperkou Danky Velďákovej v trojskoku bude Američanka Imani Oliverová s najlepším tohtoročným výkonom 13,86, Austrálčanka Maria Sineiová a už tradične v Košiciach jedna zo sestier Grivových, Mara.

Ženská diaľka sľubuje vyrovnanú súťaž Janky Velďákovej, Laumy Grivovej, Švédky Erici Jaderovej a Diani Lastiovej z Maďarska.

Premiérové prekážky i s Američankou

Na premiérových ženských prekážkach bude súperkou Slovenky Stanky Lajčákovej Američanka Tiffany Reynoldsová s osobným rekordom na 100 metrov prekážok 12,72 a vynikajúca viacbojárka, Maďarka Rita Nemesová.

Mužské prekážky sľubujú vyrovnaný súboj „mladých pušiek“, obhajcu Maďara Tamása Balinta, veľkej českej prekážkarskej nádeje, semifinalistu juniorských majstrovstiev sveta Davida Rybu a slovenského objavu roka, bronzového z majstrovstiev Európy do 20 rokov na „dlhých prekážkach“, Mateja Balúcha.

Ťahákom súboj zlatého so strieborným

Najväčším trhákom pre Košičanov bude ďalšie opakovanie súboja zlatého so strieborným z halových majstrovstiev Európy, Volko vs. Barnes, ktoré presne pred rokom zažili, ale v opačnom garde, aj Košice.

Ján Volko bol už pri samotnej premiére košického podujatia v roku 2016 ešte ako divák, aj preto, že tu neboli šprinty. Odvtedy je na radosť organizátorom Jump festu a fanúšikom z východu jeho pravidelným účastníkom a diváckym magnetom.

Všetky šprinty budú oproti minulému roku predĺžené na 60 yardov. Pravidlá sú jednoduché a podobné tým v zimných zjazdových disciplínach. Vyhráva najnižší súčet dvoch časov.

Divákov čaká dynamický dvojhodinový program, skokanov bude sprevádzať hudba na želanie. Detaily z pretekov na maličkom štadióne budú zachytávať štyri kamery a veľkoplošná obrazovka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V Košiciach sa tešia na reprízu súboja Volko – Barnes z európskeho šampionátu