Výbuch poškodil autobus Borussie, polícia našla list

Neznámy páchateľ zaútočil pre zápasom na autobus futbalistov Borussie Dortmund.
Neznámy páchateľ zaútočil pre zápasom na autobus futbalistov Borussie Dortmund. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. apr 2017 o 20:20

Terčom výbuchov boli hráči, stopér Bartra skončil v nemocnici.

DORTMUND. Nemecký futbalový tím Borussia Dortmund sa stal cieľom utorňajšieho útoku troma výbušninami na jeho autobus. Konkrétne pozadie útoku, pri ktorom utrpeli zranenia hráč Marc Bartra a policajt na motocykli, ešte nie je jasné.

Bezpečnostní predstavitelia však pre tlačovú agentúru DPA povedali, že zatiaľ nie sú žiadne náznaky, že explózie súviseli s terorizmom.

Úvodné stretnutie štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov medzi domácou Borussiou a AS Monako sa tak odohrá v náhradnom termíne v stredu 12. apríla o 18.45 h.

V Dortmunde nastal chaos : fotogaléria

16.5.2017

Našli list

Zatiaľ nie je jasné, kto stojí za explóziami, ktoré zasiahli autobus a zranili stopéra Marca Bartru. Na tlačovej konferencii to vyhlásil policajný šéf nemeckého mesta Dortmund Gregor Lange.

Policajný šéf v utorok neskoro večer uviedol novinárom, že polícia v prvom štádiu vyšetrovania dospela k záveru, že terčom explózií bol práve futbalový tím Borussia Dortmund. Dodal, že pri vyšetrovaní nevylučujú žiadnu verziu udalosti.

Podľa policajného šéfa bol zasiahnutý "silnými výbušnými zariadeniami" a tie "boli zrejme ukryté v živom plote neďaleko parkoviska".

Prokurátorka Sandra Lückeová na spoločnej tlačovej konferencii oznámila, že pri hoteli the L'Arrivee Hotel, z ktorého futbalový tím odchádzal, keď nastali výbuchy, sa našiel list a v ňom sa nachádzalo "prihlásenie k zodpovednosti za čin".

Prokurátorka dodala, že štátne orgány v tomto štádiu prebiehajúceho vyšetrovania neposkytnú podrobnosti o liste.

Lange povedal, že predstavitelia úradov robia všetko pre to, aby "zaručili bezpečnosť a tak to bude aj zajtra".

Tím bol v šoku

Výbuchy poškodili podľa informácií prvého programu verejnoprávnej nemeckej televízie ARD tímový autobus na dvoch miestach.

Vozidlo smerovalo z hotela na štadión, v ňom boli hráči i realizačný tím. Tí zamierili do svojich domovov.

"Tím je v šoku. Musíme sa cez to dostať, aj keď to nie je jednoduché. Borussia Dortmund je výnimočne silná v krízových situáciách. Zomkneme sa a zvládneme to," vyhlásil športový šéf Dortmundu Hans-Joachim Watzke.

Dortmundský klub potvrdil na svojom oficiálnom twitteri, že osoba, ktorá utrpela zranenie, je Marc Bartra.

Španielsky stopér domácich má zlomené pravé zápästie a v utorok neskoro večer ho operovali. Podľa nemeckých zdrojov mu naprávali zlomeninu vretennej kosti. Ďalšie zranenia mu spôsobili črepiny skla z okna autobusu.

"Nebol v ohrození života, ale išlo o vážnejšie zranenie, ktoré si vyžiadalo operačný zákrok," informoval hovorca Borussie Sascha Fligge na webe kicker.de.

Pri útoku utrpel zranenia aj policajt, ktorý sa viezol na motorke pred autobusom a sprevádzal ho na štadión.

Policajnému príslušníkovi spôsobili zranenie tri explózie a utrpel aj šok. V súčasnosti nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti, dodala polícia vo vyhlásení.

Pomohli špeciálne sklá

Die Welt informuje, že autobus Borrusie Dortmund má špeciálne bezpečnostné okná, ktoré pravdepodobne ochránili hráčov a realizačný tím od vážnejších zranení.

"Napriek trom výbušninám sa rozbilo iba jedno z okien autobusu. Výbuchy nastali pri pravej strane vozidla odvrátenej od vodiča," píše welt.de.

Nemecký minister spravodlivosti, Heiko Mass, poďakoval Dortmundu za to, ako sa vysporiadal so situáciou a pridal odkaz: "You will never walk alone." V slovenskom preklade to znamená: "Nikdy nebudeš kráčať sám," a sú ním známi fanúšikovia Celticu Glasgow či FC Liverpool.

Borussia ďalej ubezpečila, že divákom na štadióne ani v jeho okolí nehrozí nebezpečenstvo a vyzvala ich na zachovanie pokoja a zotrvanie na tribúnach. Fanúšikovia hostí na znak spolupatričnosti skandovali názov domáceho klubu.

Futbalisti Monaka absolvovali večer v Signal Iduna Parku tréning pod umelým osvetlením, o 21.30 h už na tribúnach neboli ľudia. Borussia zrušila stredajší otvorený tréning.

Reakcie na útok (zdroje: kicker.de, blick.ch):

Roman Bürki (hráč Borussie Dortmund): "Sedel som v zadnom rade vedľa Marca Bartru, ktorého zasiahli črepiny z rozbitého okna. Po výbuchu sme všetci zostali v autobuse, kto mohol, ľahol si na zem. V tej chvíli sme ešte nevedeli, čo sa stalo. Polícia bola rýchlo pri nás a zabezpečila okolie. Všetci sme v šoku, na futbal v tejto chvíli nikto z nás nemyslí."

Steffen Freund (bývalý hráč Borussie Dortmund, víťaz Ligy majstrov 1997): "Keď zažijete takýto útok na autobus, do stredy to určite nedostanete von z hlavy. Na psychike vám to nepridá. Celé to má obrovské rozmery."

Reinhard Rauball (prezident Borussie Dortmund): "Hráči sa musia rýchlo dostať do takého stavu, aby zajtra mohli podať adekvátny výkon. To, čo sa stalo, je strašné, ale najhoršie by bolo, keby sme sa teraz zľakli a nechali útočníkov myslieť si, že zvíťazili."

Jérome Boateng (futbalový reprezentant Nemecka, hráč Bayernu Mníchov): "Dúfam, že ste tam všetci v poriadku."

Javi Martínez (hráč Bayernu Mníchov): "Marc Bartra, verím, že budeš čoskoro v poriadku a zajtra budeš môcť nastúpiť."

Ilkay Gündogan (bývalý hráč Borussie Dortmund, aktuálne Manchester City): "Nemôžem tomu uveriť! Verím, že ste všetci v poriadku."

Alexander Čeferin (prezident UEFA): Som hlboko znepokojený tým, čo sa v utorok stalo. Naše myšlienky sú teraz s ľuďmi v Dortmunde, hráčmi aj fanúšikmi oboch tímov."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Výbuch poškodil autobus Borussie, polícia našla list