Po hokeji vedel, že smeruje k triatlonu. Z Cháru je železný muž, prekvapil časom v maratóne

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: twitter L. Brabca)
Miloslav Šebela|7. júl 2024 o 22:00

Chára už má aj miestenku na slávneho havajského Ironmana.

BRATISLAVA. Mohol si užívať zaslúžený dôchodok, venovať sa rodine, koníčkom a užívať si. Miesto toho sa pustil s obrovským zápalom do ďalších cieľov. Akoby nedokázal zastaviť a latku si o nič neznížil. Je to súčasťou jeho DNA. 

„Vždy ma bavilo behanie a cyklistika. Aj ako aktívneho hráča. Po tom ako som ukončil kariéru som sa chcel udržiavať v kondícii a tréningy ma postupne priviedli k súťažiam,“ opisoval Zdeno Chára svoju cestu k maratónom a triatlonu pre Donau Kurier. 

Víťaz Stanley Cupu v nedeľu dokončil preteky v dlhom triatlone. Vzdialenosti, ktoré sú v rámci triatlonu známe ako Ironman - 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a bežecký maratón 42,2 km, zvládol na pretekoch Challenge Roth za 10:20:53 h. 

Bývalý český profesionál Petr Vabroušek opisuje dlhý triatlon takto: „Ironman je ako celotelová operácia, ale bez narkózy.“

Maratón? To bol len prvý krok k triatlonu

Chára zvládol plaveckú časť za 1:30 h. Cyklistikou preletel s priemernou rýchlosťou 34,3 km/h za 5:15 h a vysoké tempo udržal aj na maratóne, kde vôbec nepoľavoval. Držal veľmi dobré tempo a samotný maratón dokázal zabehnúť za 3:27 h.

Čo je len 18 minút horší čas ako je jeho rekord pri hladkom maratóne, teda bez toho aby si to sťažil plávaním a cyklistikou.

V celkovom poradí obsadil 1027. priečku. Vo svojej vekovej kategórii (45 až 49 rokov) vybojoval 140. miesto.

Pred pretekmi absolvoval rozhovor s Bobom Babittom, ktorý je známou tvárou v triatlonovej komunite.

Babitt sa pýtal Cháru, ako mu prišlo na um, že po ukončení hokejovej kariéry si vyskúša maratón. Ako to vlastne celé začalo.

„Od začiatku to bolo kvôli triatlonu. Preto som začal behať. Bolo to postupne, zľahka so skupinou kamarátou a oni mi neskôr povedali, že si môžem skúsiť bostonský maratón," vysvetľoval Chára.

Maratóny tak boli len jedným schodíkom smerom k tomu, aby sa stal železným mužom.

Pred pretekmi v Rothe absolvoval štyri triatlony na kratších vzdialenostiach. Na nich sa snažil získať skúsenosti. Hoci sa behu a cyklistike venoval desaťročia, v triatlone je nováčikom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Po hokeji vedel, že smeruje k triatlonu. Z Cháru je železný muž, prekvapil časom v maratóne