Tréner Birminghamu Nováka chce

Ladislav Harsányi, SITA|11. dec 2009 o 14:59

Košický útočník urobil v anglickom klube dobrý dojem, na rade sú funkcionári. Nie je to nereálne. Už od 1. januára by sa z košického futbalistu Jána Nováka mohol stať hráč Premier League. Musia sa však dohodnúť zainteresované kluby.

Agentúrny text SITA bol nahradený autorským o 17:27.

BRATISLAVA. Košický superzakončovateľ Ján Novák skúša šťastie v FC Birmingham a zdá sa, že jeho úsilie zakotviť v tomto klube z Premier League by nemuselo byť márne. Počas anglického pobytu, ktorý sa mu skončí zajtra, totiž dokázal urobiť dobrý dojem na trénera Alexa McLeisha.

„Nie je ľahké urobiť úsudok o hráčovi, ak ho nemáte možnosť vidieť v zápasovej akcii. Na tréningoch sa však ukazuje celkom dobre, ide o hráča, ktorý má ísť na majstrovstvá sveta. V budúcich dňoch budeme hovoriť o možnostiach, ako s ním ďalej," povedal tréner McLeish pre agentúru Press Association.

Prestup za dva milióny?

Aj prezident košického klubu Blažej Podolák dostal z Anglicka priaznivé správy. „Novák trénera zaujal, a ten záležitosť posunul manažmentu klubu. Takže na ťahu sú funkcionári. Je tu priestor na rokovania, ktoré by sa mali uskutočniť v najbližších dvoch týždňoch," reagoval pre SME šéf košického klubu.

Podľa trénera Birminghamu by to mohol byť dobrý obchod pre klub aj z pohľadu financií. Spomínal dva milióny libier. „Ľudia vravia, že takáto suma za futbalistu Premier League nie je vysoká, ak cítite, že hráč na túto súťaž má." Takúto finančnú kategóriu považuje za prijateľnú. Povedal, že ešte bude debatovať s hráčovými poradcami. „Nič ešte nie je dohodnuté. Možno budúci týždeň," konštatoval McLeish.

Zhoduje sa spomínaná suma s predstavami vedenia košického klubu? Na koľko si MFK cení Nováka? „V tejto chvíli by som sa naozaj nerád vyjadroval k sumám. Najprv si počkáme na konkrétnu ponuku Birminghamu. Zatiaľ ju nemáme," odpovedá prezident MFK Podolák.

O Nováka sa údajne zaujímal pred časom aj iný anglický tím Fulham. Trebišovský rodák bol v sezóne 2007/2008 najlepším strelcom Corgoň ligy. V spomínanom ročníku sa mu podaril unikátny zápis, keď v dvoch po sebe nasledujúcich zápasoch strelil po štyri góly. Začiatkom aktuálneho ročníka dal štyri góly aj Trnave. Žiaden hráč pred ním nenadelil v Corgoň lige štvorku súperovi na jeho pôde.

V birminghamskom klube sa ocitli na zozname želaných posíl aj útočníci oveľa väčšieho kalibru ako Novák. Všetko však nasvedčuje tomu, že Ruud van Nistelrooy ani Edin Džeko v Birminghame nezakotvia.

„Van Nistelrooy by vzhľadom na svoju doterajšiu kariéru zrejme nechcel ísť tak dolu - z Realu k nám. Ak by sme chceli hráča ako Džeko, zruinovali by sme klubovú pokladnicu. Myslím si, že Bosniak stavia na väčší klub," vyjadril sa McLeish.

Ten je hlavným trénerom Birminghamu od roku 2007. Bývalý kormidelník Glasgowu Rangers krátko viedol aj škótsku reprezentáciu. Jeho tím sa pohybuje v strede tabuľky Premier League, momentálne mu patrí deviata priečka.

Hovančík v Blackburne

Ján Novák nie je momentálne jediným košickým futbalistom, ktorého si vyhliadol klub Premier League. Ďalším adeptom je iba 19­ročný stredopoliar Juraj Hovančík.

Slovenského reprezentanta do 21 rokov testuje Blackburn Rovers. „Pôvodne sa mal vrátiť zo skúšky v nedeľu, no na želanie Blackburnu sme súhlasili s predĺžením jeho pobytu v klube do budúceho štvrtka," informoval košický prezident Podolák. Nebol s tým žiaden problém, keďže ligová jeseň na Slovensku sa už skončila. O Hovančíkovi vedia na Britských ostrovoch už dlhšie. Pred rokom ho testoval FC Middlesbrough.

Je paradoxom, že v hľadáčiku anglických klubov sa ocitli dvaja futbalisti posledného tímu jesennej časti Corgoň ligy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Tréner Birminghamu Nováka chce