Pred vyše 20 rokmi šokovali ViOn. Malá obec bojovala o ďalší zázrak

Adrián Candrák (v modrom) v drese OFK Tovarníky.
Adrián Candrák (v modrom) v drese OFK Tovarníky. (Autor: archív - OFK)
Ivan Mriška|24. aug 2021 o 20:34

Tovarníky tentoraz podľahli Zlatým Moravciam.

TOVARNÍKY. Písal sa rok 2000. Najväčším ašpirantom na postup do tretej ligy bol FC ViOn Zlaté Moravce, ktorý suverénne kráčal nahor.

Do cesty sa mu však postavil malý dedinský klub OFK Tovarníky, ktorý spôsobil senzáciu. Obec s 1 500 obyvateľmi vyhrala na pôde Zlatých Moraviec gólom z poslednej minúty 4:3 a veľký favorit si musel na postup rok počkať.

„Bola to veľká senzácia, tritisíc divákov sme doslova zarezali. Prešlo však veľa rokov a nám zostali len spomienky. ViOn je vo Fortuna lige a my stále v štvrtej lige,“ spomínal súčasný tréner OFK Tovarníky a vtedy hráč Rastislav Hájovský.

Hral pred 20 rokmi i teraz

Jedným z futbalistov, ktorý pred vyše dvadsiatimi rokmi hral je Martin Rusňák. Vtedy mal osemnásť rokov a dnes za Tovarníky nastúpil v Slovnaft Cupe ako štyridsaťročný.

„Mám ten zápas na VHS a rád naň spomínam. Diali sa tam kuriózne a sporné veci. Pamätám si, že nášho zraneného hráča domáci zobrali na nosidlá a doslova ho vyhodili za čiaru.

Oproti tomu zápasu je však dnes ViOn úplne inde. Je to vyspelý tím s obrovskou kvalitou, čo ukázal aj na ihrisku,“ po zápase povedal kapitán Tovarník.

Zlaté Moravce dnes proti štvrtoligistovi predviedli raketový vstup, keď v 22. minúte vyhrávali už 3:0. Presadili sa Tomáš Ďubek, Kubilay Türk Yilmaz a druhý gól si dali domáci vlastný.

„V úvode sme mali šancu, no po brejku prišla nešťastná ruka a súper z jedenástky vyhrával. Smolu sme mali aj pri druhom zásahu, pretože gól padol po nešťastnom teči. Tretí gól strelili hostia po ukážkovej akcii Mariána Chobota,“ prvý polčas hodnotil tréner Hájovský.

Tréner bol spokojný

V druhom polčase sa štvrtoligista osmelil, mal aj šance, no gól z toho nebol. Niekoľko výborných príležitostí si vypracoval tiež ViOn, takisto ich nepremenil.

„Chalanom som cez polčas povedal, aby zdvihli hlavy. Som šťastný, že sa naburcovali a ukázali, čo je v nich. Po zlepšenom výkone sa hral futbal hore – dole, čo sa muselo divákom páčiť.

S výsledkom sme spokojní, nemáme sa za čo hanbiť. Nemali sme veľké oči, že by sme ViOn porazili. Škoda len, že sme nedali aspoň gól,“ dodal.

Pre dedinu pri Topoľčanoch bol súboj s fortunaligistom veľkým sviatkom. S účastníkom najvyššej súťaže totiž Tovarníky nikdy nehrali.

Zápas sledovalo šesťsto platiacich priaznivcov.

„Sme poctení, že sme si mohli zahrať s takým tímom. Je to pre nás veľký zážitok. O to väčší, že nám fortunaligisti chválili ihrisko. Hoci sme prehrali, veľkého favorita sme potrápili. Ukázali sme, že máme solídne mužstvo,“ vravel Rusňák.

Napriek tomu, že sa Tovarníky s pohárom lúčia, tréner a kapitán majú hlavy hore.

„Bola to výborná skúsenosť a príprava na našu súťaž. Hoci nemáme široký káder, verím, že budeme patriť medzi najlepšie štyri tímy,“ dodal Hájovský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pred vyše 20 rokmi šokovali ViOn. Malá obec bojovala o ďalší zázrak