Tour de France po týždni: armagedon či Bora bez plánu B

Brit Chris Froome si aj po deviatej etape udržal žlté tričko.
Brit Chris Froome si aj po deviatej etape udržal žlté tričko. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|10. júl 2017 o 13:03

Tour za prvý týždeň prišla o hviezdy a o víťazovi je zrejme rozhodnuté. Vybrali sme šesť bodov o tom, čo ukázali prvé etapy.

1. Cyklistický armagedon

Ako môže vyzerať pohroma na Tour de France? Napríklad ako jeden deň v pohorí Jura. Ak ste o ňom doteraz nepočuli, tak po nedeľňajšej etape isto áno.

Cyklisti tušili, že to bude náročný deň, no etapa cez tri stúpania najvyššej kategórie si vybrala množstvo obetí.

Zoznam je poriadne dlhý: Manuele Mori (vykĺbené rameno a prepichnuté pľúca), Robert Gesink (zlomený bedrový stavec), Jesus Herrada (vykĺbené koleno), Geraint Thomas (zlomená kľúčna kosť), Richie Porte (zlomená kľúčna kosť a panva).

Odreniny po pádoch majú ďalší jazdci. Poliak Rafal Majka vyzerá, akoby spadol pod kombajn. „Nebol to pre nás pekný deň. Bola som pri siedmich až desiatich pádoch,“ hovorila lekárka Tour de France Florence Pommeryová.

V nedeľu mala plné ruky práce a po etape bola dosť zašpinená od krvi.

„Dúfam, že organizátori dosiahli, čo chceli. Nik z nás nepotreboval riskovať, ale cesta bola šmykľavá a Richie to nezvládol,“ opisoval podmienky Dan Martin, ktorý sa zaplietol do pádu Porteho.

Pádov bolo množstvo a výrazne ovplyvnili etapu. Doudieraný a so stratou napríklad skončil aj Alberto Contador.

Najväčším smoliarom je Thomas. Od roku 2013 nemal sezónu, v ktorej by nemal vážny pád. Väčšinou je ich dokonca viac.

V roku 2013 dokončil Tour s prasknutou panvou, v roku 2014 mal ťažký pád na Paríž – Nice, vlani spadol na olympiáde, tento rok na Gire aj na Tour.

Francúzski organizátori to s náročnosťou podľa niektorých cyklistov poriadne prestrelili. Pritom na extrémnu etapu nepotrebovali Alpy ani Pyreneje, nešlo ani o slávne priesmyky a už vôbec sa nešliapalo do závratnej nadmorskej výšky.

Pády priniesli do etapy chaos a veľké odstupy aj medzi favoritmi. Aj bez nich však bola etapa napínavá. Chris Froome a jeho tím mal čo robiť, aby ubránili dres lídra. Po deviatej etape sa boj o celkový triumf zrazu zúžil len na dvoch či troch jazdcov.

2. Ohrozí niekto Frooma?

Pred Tour sa zdalo, že jeho nádeje na obhajobu celkového prvenstva na Tour za veľa nestoja. Froome nemal ani jedno víťazstvo, ktorým by potvrdil svoje ambície. Počas sezóny ho potrápili viacerí súperi.

Cítim, že mi chýba sila po tom, ako som bojoval na Gire.


Nairo Quintana po deviatej etape

Po týždni na Tour však jeho najvážnejší rivali buď skončili v nemocnici, alebo majú už dosť veľkú časovú stratu.

Brit ukázal, že stále je najsilnejší. V nedeľu bezpečne odrazil útok Fabia Arua aj Romaina Bardeta. Francúz v záverečnom zjazde odvážne zaútočil. „V zjazde som majstrom. Je to niečo, na čom stále pracujem,“ vravel pre L'Equipe.

V priebehu chvíľky mal polminútový náskok. V cieli bol však sklamaný, pretože ho neudržal.

„Žiaľ, fúkal protivietor. Jazdci Astany a Froome mi nedali šancu. Je to škoda. Myslel som na žltý dres. Je to môj sen. Teraz to nevyšlo, ale budem to skúšať naďalej,“ hovoril 26-ročný Bardet.

Na Frooma stráca bezmála minútu. Druhý Aru osemnásť sekúnd. Hoci má Brit stále len kozmetický náskok, má v ruke ešte jeden tromf.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Tour de France po týždni: armagedon či Bora bez plánu B