Tóth na košickom maratóne štartovať nemohol, no šteklili ho nohy

Matej Tóth na košickom maratóne nechýbal.
Matej Tóth na košickom maratóne nechýbal. (Autor: TASR)
SITA|2. okt 2016 o 10:37

Tóth vlani v Košiciach viac-menej "odpochodoval" polmaratón, tento rok ho na trať nepustilo zranenie podkolennej šľachy, ktoré si v októbri vyžiada operačný zákrok.

KOŠICE. Olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth sa na 93. ročníku Medzinárodného maratónu mieru nepredstavil ako aktívny účastník, ale na štarte druhého najstaršieho maratónskeho behu v Európe nechýbal.

V nedeľu o 9.00 h pomáhal nestorovi podujatia Štefanovi Hrušovskému odštartovať takmer 12-tisícovú masu bežcov na košickej Hlavnej ulici.

Pre zranenie nenastúpil

"Bolo skvelé vidieť tú riavu ľudí, ako sa valí. Priznám sa, že ma šteklili nohy. Hneď by som si zabehol s nimi," uviedol Matej Tóth v maratónskom štúdiu RTVS.

Tóth vlani v Košiciach viac-menej "odpochodoval" polmaratón, tento rok ho na trať nepustilo zranenie podkolennej šľachy, ktoré si v októbri vyžiada operačný zákrok.

Usmievavý sympaťák nechýbal na sobotňajšej autogramiáde favoritov pred košickým Auparkom, kde rozdal vyše 3000 podpiskariet ("Bolo ich viac ako kilometrov, ktoré som absolvoval v príprave na Rio."), ale prostredníctvom médií dal aj jeden záväzný sľub organizátorom.

Košický maratón absolvuje 

"Verejne som vyhlásil, že raz košický maratón chcem absolvovať a možno by to mohlo byť v roku, keď sa oficiálne rozlúčim s chodeckou kariérou. Fyzicky by som bol pripravený aj teraz, ale predsa len, je to iné zaťaženie svalov a bol by to priveľký risk," uviedol Matej Tóth.

Zatiaľ čo on sa na východe Slovenska predstavil ako čestný hosť, jeho najbližší bojujú, resp. bojovali priamo na trati. "Brat ide celý maratón, otec polmaratón a tréner Spišiak minimaratón pre dobrú vec," skonštatoval M. Tóth.

Príslušník VŠC Dukla Banská Bystrica bol prvýkrát na MMM v Košiciach v roku 2012 a podľa vlastných slov vtedy pochopil, že šport zďaleka nie je len o prekonávaní rekordov a finančnom prospechu.

"Verím, že aj táto masa ľudí v Košiciach môže prispieť k tomu, že nám vyrastú ďalší olympijskí víťazi," uzavrel Matej Tóth.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Tóth na košickom maratóne štartovať nemohol, no šteklili ho nohy