28.06.2021 13:20
3. Etapa
Lorient > Pontivy
182.9km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Tim Merlier
Alpecin-Fenix

Šéf Tour reaguje na kritiku: Má vôbec zmysel pokračovať v cestnej cyklistike?

Caleb Ewan.
Caleb Ewan. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. jún 2021 o 12:15

Úvod Tour de France 2021 poznačili viaceré pády.

FOUGERES. Úvod tohtoročnej Tour de France poznačili viaceré ťažké kolízie, no podľa riaditeľa pretekov Thierryho Gouvenoua nie sú sťažnosti cyklistov opodstatnené.

Hoci chápe ich výhrady, pripomína, že v súčasnosti je takmer nemožné nájsť optimálnu trať.

Už v úvodnej etape sa odohrali dva hromadné pády, zaujal najmä ten druhý, ktorý zapríčinila bezohľadná fanúšička s transparentom v jazdnej dráhe pretekárov.

Už na začiatku Tour museli odstúpiť Jasha Sutterlin, Marc Soler, Cyril Lemoine a Ignatas Konovalovas. Chris Froome mal šťastie a pokračoval.

V tretej etape sa nevyhli pádu ašpirtanti na prvenstvo Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) a Primož Roglič (Jumbo-Visma) či ďalší špurtér Arnaud Demare (Groupama-FDJ).

V záverečnom špurte skončil na zemi aj Peter Sagan, zo vzájomnej kolízie však vyšiel lepšie ako Caleb Ewan, ktorý skončil so zlomenou kľúčnou kosťou a odstúpil.

Vedenie pretekov čelilo po tretej etape z Lorientu do Pontivy masívnej kritike, no Gouvenou upozorňuje, že jazdci vedeli o nástrahách trate.

"Stopäťdesiat metrov pred cieľom bola zákruta, v tom nevidím problém. Jazdci boli upozornení na šírku cesty pred pretekmi. Pád Ewana ani nesúvisel so zákrutou. Bolo ťažké nájsť iné miesto pre finiš. Hľadali sme v mestách Lorient, Hennebont, Plouay, Lanester, ale nenašli sme vhodné miesto," povedal Gouvenou pre ouest-france.fr.

Ako bývalý pretekár rozumie nespokojnosti cyklistov, ale pripomína špecifiká tohto športu:

"Chcem sa opýtať, má vôbec zmysel pokračovať v cestnej cyklistike? Naše ihrisko je cesta a neustále sa musíme vyrovnávať s novými obmedzeniami. Je takmer nemožné pripraviť ideálnu trasu. Do úvahy treba brať aj stavebnú činnosť."

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Šéf Tour reaguje na kritiku: Má vôbec zmysel pokračovať v cestnej cyklistike?