28.06.2021 13:20
3. Etapa
Lorient > Pontivy
182.9km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Tim Merlier
Alpecin-Fenix

Šialený záver etapy. Sagana zrazil súper, je však v poriadku

Pád Petra Sagan a v 3. etape zavinil Caleb Ewan.
Pád Petra Sagan a v 3. etape zavinil Caleb Ewan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. jún 2021 o 18:47

Peter Sagan mal pád v 3. etape Tour de France.

BRATISLAVA. Osem šprintérskych dojazdov a výnimočne veľa silných šprintérov. Na Tour de France sa v tretej etape mal začať súboj o titul najlepšieho šprintéra v pelotóne. Lenže hneď prvý dojazd sa zaobišiel bez súboja. 

Posledné kilometre poznačilo množstvo pádov. Na zemi skončili jazdci ašpirujúci na celkové poradie aj šprintéri. Pády poriadne rozdelili inak početný pelotón a v hlavnej skupine ostalo 34 cyklistov.

Na čele nechýbal Peter Sagan, ktorý bol v závere v dobrej pozícii za dvojicou cyklistov Alpecin-Fenix a favorizovaným Calebom Ewanom. 

V poslednej zákrute pred cieľom sa však Ewan dotkol kolesa jedného zo súperov a vo veľkej rýchlosti spadol. Pri tom zrazil aj Sagana. 

Ewan sa dlho šmýkal po ceste, Sagan urobil kotrmelec. Kým slovenský majster sa relatívne rýchlo zodvihol a vyzeral byť v poriadku, Ewan ležal na ceste niekoľko minút a obavy jeho tímu sa neskôr potvrdili. 

"Máme nepríjemnú novinku, Caleb musel odstúpiť z pretekov," napísal tím Lotto Soudal na twitteri, pričom má ísť o zlomenú kľúčnu kosť. 

Záverečný dojazd od 1:57 min 

Organizátori prosbu cyklistov nevypočuli

Víťazstvo si v podstate bez súboja vybojoval Tim Merlier z Alpecin-Fenix. Sagan prešiel cieľom na 80. mieste, v rovnakom čase ako víťaz.

Nezavinený pád ho hneval. Mal šancu na dobrý výsledok, keďže sa mu podarilo prejsť predchádzajúcimi nástrahami trate bez problémov. Aj keby nezvíťazil, pri najhoršom by skončil tretí. 

Podľa vyjadrenia tímu Bora-Hansgrohe je v poriadku. "Má hematóm a hlbšiu ranu na boku, ale mal by byť v poriadku a zajtra nastúpiť," uviedol tím na twitteri.

Etapa však už vopred sľubovala pády. Cyklisti si toho boli vedomí. Pred štartom žiadali o zastavenie časomiery pre celkové poradie na osem kilometrov pred cieľom a následne by len šprintéri bojovali o etapové víťazstvo.

„Žiadali sme organizátorov, aby posunuli ochrannú zónu na posledných osem kilometrov, pretože záver etapy bol technický. Bohužiaľ, nedostali sme odpoveď,“ hovoril pre televíziu Sporza Tim Declerq.

Na zemi skončili veľkí favoriti

Pre pády nabrali takmer všetci favoriti stratu. V prvej skupine finišovali len Wilco Kelderman, Richard Carapaz a Julian Alaphilippe. Polminútu stratili Tadej Pogačar a Geraint Thomas. Primož Roglič stratil minútu a 21 sekúnd. 

Roglič mal veľmi nešťastný pád desať kilometrov pred páskou a do cieľa prišiel s odreninami na ľavom boku. 

"Bolo to hektické. Všetci vedeli, že pôjdeme po úzkych cestách a bude to stále doprava - doľava. Každý chcel byť vpredu a záver bol v klesaní. Určite to neprispelo k bezpečnej etape," vravel v cieli Tadej Pogačar.

Na Tour skončil priebežne piaty muž celkového poradia Jack Haig aj Rogličov pomocník Robert Gesink. 

Smolu mal aj víťaz Tour z roku 2018 Geraint Thomas. Walesan spadol v prvej časti etapy a dlho sedel na ceste s bolestivou grimasou.

Nakoniec sa mu podarilo vstať a etapu dokončiť. Pri páde si vykĺbil rameno. Po etape ho čakajú ďalšie vyšetrenia. 

V Ineose tak rýchlo strácajú favoriti pozície. Richie Porte a Tao Geoghegan už majú v celkovom poradí viacminútovú stratu. Thomas je zase doudieraný. Zo širšej skupiny favoritov ostáva v popredí a nezranený len Richard Carapaz. 

Bol to však veľmi zlý deň pre tím Jumbo-Visma. V pretekoch skončil Gesink. Roglič, Tony Martin aj Steven Kruijswijk mali pády a všetci po etape išli na vyšetrenia.

Celkovo muselo vyhľadať ošetrenie veľa cyklistov. Viacerí čakali na vyšetrenie röntgenom, ktoré majú organizátori k dispozícii.

Prvú priečku si udržal van der Poel

Žltý dres si udržal Mathieu van der Poel. Na tretie miesto poskočil Carapaz (+31). Pogačar je šiesty, ďalší favoriti už majú väčší odstup.

Kvôli pádom sa v súťaži o zelený dres udiali minimálne zmeny. Dres si stále udržal Alaphilippe, víťaz etapy Merlier poskočil na tretiu priečku.

Keďže Sagan v cieli nebodoval, patrí mu 13. priečka (24 bodov). Paradoxne ho v poradí už predbehol aj tímový kolega Ide Schelling (31 bodov).

V utorok čaká cyklistov ďalšia rovinatá etapa s cieľom vo Fougeres.

Opäť by sa malo o víťazstvo šprintovať. Víťaz etapy si opäť pripíše 50 bodov do súťaže o zelený dres. V stredu sa ide časovka. 

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Šialený záver etapy. Sagana zrazil súper, je však v poriadku