28.06.2021 13:20
3. Etapa
Lorient > Pontivy
182.9km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Tim Merlier
Alpecin-Fenix

Chaos a masaker na Tour. Toto sa musí skončiť, inak niekto zomrie, hnevá sa Madiot

Caleb Ewan po páde dlho bezvládne ležal na zemi.
Caleb Ewan po páde dlho bezvládne ležal na zemi. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. jún 2021 o 22:00

Peter Sagan s Calebom Ewanom spadli v rýchlosti 70 km/h.

BRATISLAVA. Podľa zoznamu zranení by sa mohlo javiť, že do cyklistov muselo vraziť auto, alebo na nich niekto nachystal sabotáž. Bilancia tri zlomené kľúčne kosti, dva otrasy mozgu, vykĺbené rameno, narazená kostrč, desiatky odrenín, rán a narazených kĺbov. 

Tretia etapa sa takmer pre každého pretekára na Tour de France skončila so zranením. Na zemi neskončilo minimum cyklistov. 

Záver etapy bol extrémne nebezpečný kvôli úzkej ceste s viacerými prudkými zákrutami a posledné kilometre boli stále v klesaní, cyklisti tak zrýchľovali. Potom prišli pády. „Na takejto trase sme ani nič iné nečakali,“ komentoval Tim Declercq. 

„Žiadali sme organizátorov, aby 10 kilometrov pred cieľom uzavreli časy pre celkové poradie a v závere by súťažili len šprintéri, ale nedostali sme žiadnu odpoveď. Bolo nemožné dostať sa dopredu. Bolo to hektické, plné stresu a to viedlo k pádom. Dúfam, že všetci sú v poriadku,“ dodal pretekár tímu Deceuninck Quick-Step.

Cyklisti žiadali zvýšiť bezpečnosť

„Tieto etapy sú ako ruská ruleta...“ napísal na twitteri Michal Kwiatkowski. Mnoho jeho kolegov kritizovalo organizátorov, že etapa bola extrémne nebezpečná.

To sa potvrdilo. V priebehu pár kilometrov skončili traja cyklisti so zlomenými kľúčnymi kosťami. To nie je bežná bilancia 

Po troch dňoch skončilo na Tour 7 cyklistov. Všetci majú vážne zranenia. 

„Ktokoľvek navrhoval dnešnú etapu by mal vyskúšať jazdiť so 180 cyklistami na krútiacej sa ceste širokej 5 metrov natlačení jeden vedľa druhého. Iste sami tvoríme preteky, ale rovnako sme žiadali, aby bola časomiera zastavená skôr, náš návrh zamietli,“ napísal André Greipel. 

Veľmi zle skončil Caleb Ewan. Austrálsky šprintér na cieľovej rovinke zavadil o koleso Tima Merliera a spadol. Pritom na zem zrazil aj Petra Sagana. Julian Alaphilippe, ktorý bol za nimi odhadoval, že vtedy šli cyklisti zhruba 70-kilometrovou rýchlosťou.

Ewan spadol na rameno a dlho ležal na zemi, kým sa k nemu dostali zdravotníci. Mal veľké bolesti. Lekári potvrdili, že si zlomil kľúčnu kosť.

„Mal bolesti a nedokázal sa ani posadiť. Zakázali nám dotýkať sa ho,“ opisoval pre Sporzra Ewanov kolega Thomas de Gendt.

Sagan z pádu vyviazol relatívne dobre. Na pravom boku má hlbokú ranu, podľa tímového lekára však bude môcť pokračovať ďalej.

Démare: Bol to masaker

Tvrdé slová použil šéf tímu Groupama-FDJ Marc Madiot. Aj jeho šprintér Arnaud Démare spadol.

„Takto to ďalej nejde! Toto už nie je cyklistika. Musí sa to zmeniť, inak hrozí, že niekto zomrie. Toto nestojí za to,“ hneval sa Madiot pre francúzsku televíziu.

Arnaud Démare patril medzi favoritov etapy. V tejto sezóne má medzi šprintérmi najviac víťazstiev – 8. Lenže aj on spadol. 

„Záver bol masaker. Jeden z jazdcov nevybral zákrutu, napálil to do mňa. Som frustrovaný, lebo som bol v dobrej pozícii,“ hneval sa.  

Steven Kruijswijk prišiel do cieľa s nohou postriekanou krvou.
Steven Kruijswijk prišiel do cieľa s nohou postriekanou krvou. (Autor: TASR/AP)

„Nebol to dobrý deň. Opäť bolo veľa pádov. Bolo to nesmierne hektické. Vlastne ani neviem, kto na tom ako je. Je to úplný chaos. Jediné, čo viem, je že mám biely dres..“ hovoril v cieli Tadej Pogačar.

Ako zlý vtip

Paradoxom je, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pred touto sezónou zaviedla prísnejšie pravidlá s cieľom zvýšiť bezpečnosť na súťažiach.

Už vtedy to pretekári komentovali ako nesprávny krok. UCI napríklad zakázala aerodynamickú pozíciu na bicykli a prísne trestá odhadzovanie fliaš okolo cesty.

Ale vzhľadom na trasu pretekov štandardy neupravila, UCI vytvára tlak na pretekárov, ale sama v prospech bezpečnosti robí málo. 

Pripomenul to Simon Geschke.

„Toto je vtip. Zakázali aerodynamickú pozíciu a opieranie sa rukami o riadidlá z ‚bezpečnostných dôvodov', pritom máme takéto dojazdy etáp na Tour,“ napísal nemecký cyklista na twitteri.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Chaos a masaker na Tour. Toto sa musí skončiť, inak niekto zomrie, hnevá sa Madiot