Prvý titul pre Čínu na turnaji ATP, finále rozhodli tiebreaky

Čínsky tenista Wu I-ping.
Čínsky tenista Wu I-ping. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. feb 2023 o 07:30

Čínsky tenista zdolal vo finále turnaja v Dallase Johna Isnera.

Finále:

Wu I-ping (Čína) - John Isner (USA-5) 6:7 (4), 7:6 (3), 7:6 (12)

DALLAS. Číňan Wu I-ping sa stal prvým tenisom z najľudnatejšej krajiny sveta, ktorý získal titul na hlavnom mužskom okruhu ATP.

Na turnaji v americkom Dallase premenil svoju premiérovú účasť vo finále dvojhry na celkové prvenstvo, keď v nedeľňajšom finálovom zápase zdolal domáceho Johna Isnera 6:7 (4), 7:6 (3), 7:6 (12).

Dvadsaťtriročný I-ping odvrátil štyri mečbaly Američana a uspel vo svojom prvom zápasovom tajbrejku v kariére.

"Nie je to len o získaní titulu, ale aj o mojom zápise do histórie a tiež pre moju krajinu. Je to veľmi dôležité pre ďalšie generácie.

Teraz potrebujem zostať zdravý a pokračovať v podobných výkonoch. Som si istý, že toho ukážem viac," povedal I-ping, ktorý sa prvýkrát prebojoval do najlepšej šesťdesiatky v rebríčku ATP. Momentálne mu patrí 57. miesto, pričom ešte pred rokom bol na 1121. pozícii.

Čínsky tenista vynechal pre zranenie takmer celé sezóny 2019 a 2020 a uškodila mu ani pandémia ochorenia COVID-19. Od návratu na kurty však zvíťazil v 50 zo 60 zápasov a dosiahol celkové prvenstvá na troch challengerových turnajoch.

"Zažil som toho veľa. Teraz som na kurte uvoľnený, lebo si verím. Ak ma chcete zdolať, musíte sa naozaj snažiť," uviedol Wu I-ping, ktorý na vlaňajšom US Open v New Yorku ako prvý Číňan postúpil do 3. kola dvojhry vo Flushing Meadows.

Wu I-ping prehral prvý set aj v semifinále turnaja v Dallase, v ktorom napokon zdolal najvyššie nasadeného Američana Taylora Fritza.

Vo finále mu nasadená päťka "pavúka" Isner uštedril až 44 es. Pre Isnera to bola 31. účasť vo finále turnaja ATP, no nepridal do zbierky 17. titul. Na vlaňajšom premiérovom ročníku Dallas Open prehral v semifinále s neskorším víťazom Reillym Opelkom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Prvý titul pre Čínu na turnaji ATP, finále rozhodli tiebreaky