Má voľno dva týždne v roku. Talentovaná juniorka napĺňa potenciál

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková.
Slovenská tenistka Tereza Mihalíková. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|21. dec 2021 o 18:20

Tereza Mihalíková zažila zatiaľ najlepšiu sezónu.

Patrila k najtalentovanejším slovenským juniorkám. Vyhrala juniorské Australian Open vo dvojhre aj vo štvorhre. V aktuálnej tenisovej sezóne sa vo štvorhre dostala 23-ročná TEREZA MIHALÍKOVÁ premiérovo do prvej svetovej stovky.

Spoločne s Viktóriou Kužmovou vybojovala v záverečnej štvorhre finálového turnaja Billie Jean Kingovej v Prahe cenný bod proti USA, ktorý znamenal triumf Slovenska v stretnutí. Slovenky obsadili v silnej konkurencii najlepších tímov sveta 5. až 8. miesto.

Slovenské tenistky mali dlhoročne problémy so štvorhrou. Predtým naposledy štvorhru za nerozhodnutého stavu vyhrali ešte v apríli roku 2010 Magdaléna Rybáriková a Daniela Hantuchová proti Srbsku. Sériu po viac ako jedenástich rokoch ukončili až Mihalíková a Kužmová.

"O tejto štatistike som sa dozvedela až na tlačovej konferencii," priznala v rozhovore pre Sportnet Tereza Mihalíková. Za svoje výkony si slovenské tenistky na odovzdávaní ocenení Tenista roka vyslúžili titul najlepšieho kolektívu.

Najúspešnejší tenisový kolektív za rok 2021 - reprezentantky v Billie Jean King Cup: Rebecca Šramková, Tereza Mihalíková, Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová a kapitán Matej Lipták.
Najúspešnejší tenisový kolektív za rok 2021 - reprezentantky v Billie Jean King Cup: Rebecca Šramková, Tereza Mihalíková, Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová a kapitán Matej Lipták. (Autor: TASR)

Posledná sezóna bola pre vás zrejme prelomová. V čom bol rozdiel oproti ostatným? Zmenili ste niečo v príprave?

Posledné dva roky som mala veľké zdravotné problémy ohľadom stravy. Veľa som schudla. Nevládala som poriadne. Do tohto obdobia prišiel koronavírus a s tým spojená prestávka. Práve preto som nehrávala toľko zápasov dvojhry, jednoducho som to fyzicky nezvládala. Začala som viac hrať štvorhru, lebo tam som to udýchala, a začalo sa mi dariť.

Ale momentálne je už môj zdravotný stav dobrý a zvládla by som hrať aj dvojhru aj štvorhru. Ale keď si mám vybrať medzi WTA turnajom vo štvorhre alebo nižším turnajom vo dvojhre, vybrala som si radšej štvorhru.

Už asi od augusta som pripravená aj na dvojhru. Preto nejdem ani do Austrálie, aby som sa dobre pripravila. V budúcej sezóne už budem hrať aj dvojhru aj štvorhru. Bude to teda náročná sezóna.

(Keďže je v rebríčku výrazne vyššie vo štvorhre ako vo dvojhre, na mnohé turnaje, kam môže ísť vo štvorhre, nemôže ísť ako singlistka ani do kvalifikácie, pozn. red.)

Neplánujete sa teda špecializovať iba na štvorhru?

V budúcnosti zrejme áno. Ale myslím, že som ešte dosť mladá. Keď sa pozriete na rebríček štvorhry, čisto deblistky sú väčšinou staršie, pretože na štvorhru netreba až toľko síl, dôležitá je hra na sieti.

V minulosti som mala veľmi dobré výsledky aj vo dvojhre. Keď som teraz posledné mesiace hrávala dvojhru, mala som viaceré tesné súboje s hráčkami okolo 200. miesta. To je mojím cieľom, dostať sa vo dvojhre zatiaľ aspoň na takéto pozície. Vtedy by som už mohla hrávať na väčších turnajoch kvalifikáciu a zároveň by som tam chodila do hlavnej súťaže vo štvorhre.

Aké máte ciele vo štvorhre, kde ste sa veľmi posunuli dopredu?

Keďže nejdem do Austrálie, mojím cieľom je hrať na všetkých ostatných grandslamoch, to už nie je tak ďaleko. Zatiaľ si dávam za cieľ, aby som do konca roka bola v top 50. Nie je to nereálne, ale nie je to ani ľahké. Verím, že na toto mám, ale verím, že mám aj na viac.

Boli ste mimoriadne úspešná juniorka vo dvojhre aj vo štvorhre. Ale výraznejšie ste sa začali presadzovať medzi ženami až v tejto sezóne. Čo vás pribrzdilo?

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Má voľno dva týždne v roku. Talentovaná juniorka napĺňa potenciál