28.07.2024 08:30
Deň 2
Minúta po minúte
Live

Djokoviča hnevá pravidlo ITF. Nadal v sebe nezaprel bojovníka, na súboj velikánov sa teší

Španielsky tenista Rafael Nadal na  olympijských hrách v Paríži 2024.
Španielsky tenista Rafael Nadal na olympijských hrách v Paríži 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. júl 2024 o 19:55

Nadal zdolal v 1. kole OH 2024 v Paríži Maďara Fucsovicsa.

PARÍŽ, BRATISLAVA. V nedeľu si na kurte Philippe Chatrier užíval Rafael Nadal ovácie divákov. Na dvorcoch Rolland Garros je ako domáci hráč. Na olympijských hrách v Paríži má obrovskú podporu. 

Dlho však nebolo jasné, či v nedeľu vôbec na zápas prvého kola nastúpi. 

V piatok si poranil stehenný sval. So zranením nastúpil v sobotu na štvorhru spolu s Carlosom Alcarazom. 

„Či nastúpim zajtra netuším. Musím sa poradiť so svojim tímom a urobiť to najlepšie rozhodnutie, aby som mal najväčšiu šancu priniesť domov medailu,“ hovoril Nadal. Tréner Carlos Moya tvrdil, že 48 hodín by mal byť dostatočný čas na to, aby Nadal mohol hrať. 

Vo štvorhre majú s Alcarazom solídnu šancu, ak by vynechal dvojhru, zranenú nohu by šetril. 

Španiel však v sebe nezaprel bojovníka a proti Fucoviscovi nastúpil. 

VIDEO: Záver zápasu Rafael Nadal - Márton Fucsovics

Noha ho obmedzovala

Zranená noha ho miestami viditeľne obmedzovala a v niektorých momentoch volil úsporné riešenie. Pohyb po kurte rozhodne nebol jeho silnou stránkou.

V treťom sete však bojoval zo všetkých síl, po víťazných úderoch kričal z plných pľúc: Vamos. Na kurte strál dve a pol hodiny.

Fuscovica zdolal 6:1, 4:6. 6:4. 

V druhom kole ho čaká zrejme najväčší súper - Novak Djokovič. Nastúpi proti nemu už 60. raz. Svoj prvý vzájomný zápas odohrali rovnako v Paríži. Ibaže to bolo pred 18 rokmi. Z 59 zápasov, vyhral Španiel 29-krát a jeho triumfom sa skončil aj ich posledný duel vo štvrťfinále Roland Garros 2022.

Na súboj s Djokovičom sa Nadal teší.

"Samozrejme, že bude krásne hrať proti jednému z dvoch mojich najväčších rivalov, ktorých som mal vo svojej kariére, najmä na tomto kurte. Ale každý sme v úplne inej situácii. Uplynulé dva roky som toho veľa neodohral a myslím si, že bude jasný favorit tohto zápasu," hovoril Španiel.

Srb kritizoval ITF

Djokovič patrí medzi okruh veľkých favoritov na olympijské zlato.

Srbský tenista prešiel prvým kolom za menej ako hodinu. Hladko vyradil Austrálčanam Matthewa Ebdena 6:0, 6:1. 

Po zápase bol kritický na Medzinaŕodnú tenisovú federáciu ITF. Ebden totiž nastúpil na zápas len ako nahradník za Andyho Murrayho, Ebden je špecialista na štvorhru. 

Vo dvojre neodohral zápas niekoľko rokov. Podľa toho aj priebeh zápasu vyzeral. Ebden ho v podstate len absolvoval, čo mu súper nemal za zlé.

Djokoviča však rozohnilo, že sa takýto zápas musel odohrať.

„Týmto pravidlám nerozumiem. Nemyslím si, že to prospieva športu. Máme mnoho hráčov dvojhry, ktorých bolo možné povolať. Dúfam, že ITF azmenia toto pravidlo, pretože to bolo náročné aj pre Matta,“ hovoril Djokovič. 

Podľa pravidiel ITF v prípad odhlásenia hráča z olympijského turnaja, ho vo dvojhre zastúpi najvyššie nasadený hráč zo štvorhry. 

Kedy sa vzájomný zápas grandslamových šampiónov odohrá?

Program olympijského turnaja narušil dážď zo soboty. Zatiaľ nie je progrma zápasov na pondelok stanovený. Je takmer isté, že Nadal nastúpi proti Djokovičovi v pondelok 29. júla alebo v utorok 30. júla.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Djokoviča hnevá pravidlo ITF. Nadal v sebe nezaprel bojovníka, na súboj velikánov sa teší