Ani na Češky nebolo vypredané. Nový formát turnaja divákov nelákal

Hráčky Ruskej tenisovej federácie.
Hráčky Ruskej tenisovej federácie. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|7. nov 2021 o 00:30

V Prahe sa po prvý raz uskutočnil finálový turnaj Pohára Billie Jean Kingovej.

PRAHA. Minimum divákov, niektoré tribúny úplne prázdne, na iných sedeli jeden či dvaja ľudí. Človeku sa až niekedy nechcelo veriť, že skutočne sleduje semifinále prestížnej tenisovej súťaže, ktorá bola vždy známa fanúšikovskou podporou.

Keď moderátor v rámci hygienických opatrení požiadal divákov, aby mali na tvári rúška, možno nejednému napadlo, že v okruhu niekoľkých metrov je úplne sám.

Finálový turnaj Pohára Billie Jean Kingovej v Prahe, kedysi známeho ako Fed Cup, sa tento rok s viac ako ročným odkladom po prvý raz konal v novom formáte.

Z Prahy píše

reportérka Sportnetu Jana Sedláková

Semifinále v komornej atmosfére

Predtým sa tímy Svetovej skupiny stretávali vo viacerých kolách a nakoniec sa dve najlepšie družstvá kvalifikovali do finále. Všetky zápasy sa konali vždy na pôde niektorého z tímov. Aj preto bola vždy na zápasoch skvelá atmosféra.

Často tak prišli domáci fanúšikovia podporiť svoj tím bez ohľadu na to, aké zvučné mená stáli na druhej strane kurtu.

Nový formát, keď sa počas šesťdňového turnaja odohrajú skupinové zápasy a potom semifinále a finále, je však iný.

Česko je tenisová krajina, ženský tenis pravidelne prináša svetu veľké mená. Preto sa dalo očakávať, že atmosféra bude lepšia, ako by zrejme bola v Budapešti, kde sa mal turnaj pôvodne konať.

Na zápasy českých tenistiek bolo skutočne na štadióne množstvo ľudí. Ako pre Sportnet povedal hovorca českého tenisu Karel Tejkal, na zápasy Česka proti Nemecku a Švajčiarsku prišlo šesť, resp. osem tisíc fanúšikov.

Kapacita O2 Arény je pritom až 12-tisíc divákov. Napriek koronavírusovej situácii mohla byť zaplnená aj celá aréna a Česi vytvorili búrlivú atmosféru.

České tenistky však nestačili v skupinovej časti na Švajčiarsko a nepostúpili. Semifinále bez domácich hráčok bolo v takmer komornej atmosfére.

Vstupenky sa predávali od 890 českých korún (35 eur) na deň. Vstupenka na celý štvordňový skupinový program stála v prepočte 77 eur. Lístky na semifinálový program boli za takmer 60 eur a na finálový program za asi 47 eur.

Najviac podporovali spoluhráčky

Najmä na stretnutie USA proti Ruskej tenisovej federácii v semifinále bolo hľadisko očividne preriedené.

Na niektorých miestach boli tribúny prázdne, alebo tam sedela jedna či dve osoby. "Na semifinále prišlo asi 3500 ľudí, teda približne polovica," priznal Karel Tejkal.

V prvom zápase od 10.30 medzi niekdajšou víťazkou US Open Sloane Stephensovou a Ruskou Ľudmilou Samsonovovou bolo nižší záujem divákov cítiť výrazne.

Tichý potlesk prehlušovali často len Rusky Veronika Kudermetovová a Daria Kasatkinová, či členovia americkej výpravy, ktorí sedeli na lavičkách tímov.

Hoci sa neskôr postupne hľadisko mierne zaplnilo, atmosféra pripomínala skôr bežný WTA turnaj.

"Po tom, čo české tenistky v prvom zápase zdolali Nemecko, zaznamenali sme zvýšený záujem o vstupenky aj na záverečné zápasy turnaja," vysvetlil hovorca.

Nepočkali ani na ceremoniál

Väčšina fanúšikov, ktorá mala vstupenky na záverečné dva dni turnaja, teda boli zrejme najmä českí fanúšikovia, ktorí očakávali účasť domácich hráčok.

Účasť fanúšikov zo zahraničia však zrejme ovplyvnili aj opatrenia na hraniciach pre koronavírus, ale aj fakt, že podujatie bolo v režime OTP.

"Mali sme informácie, že ak by nebola covidová situácia, zrejme by prišlo viac ľudí aj zo Slovenska, Nemecka či dokonca zo zámoria," priznal Tejkal.

Atmosféru nakoniec pozdvihlo sobotné finále. Dostali sa doň Švajčiarky a hráčky Ruskej tenisovej federácie. Pomerne veľká skupinka prišla podporiť Švajčiarky. V hľadisku bolo aj viacero Slovákov, ktorí fandili Švajčiarke so slovenskými koreňmi Belinde Benčičovej.

Prvými šampiónkami nového formátu Billie Jean King Cupu sa stali tenistky z Ruska. Mnoho fanúšikov už nepočkalo ani na slávnostný ceremoniál.

Ktovie, či v Prahe bolo viac fanúšikov, ak by na turnaj prišli aj Ashleigh Bartyová, Garbine Muguruzová, Paula Badosová či senzácia z tohtoročného US Open finalistka Leylah Fernandezová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Ani na Češky nebolo vypredané. Nový formát turnaja divákov nelákal