Pri Djokovičovi sme si zvykli, že je superman. Nie je

Daniil Medvedev vybojoval na US Open svoj prvý grandslamový titul.
Daniil Medvedev vybojoval na US Open svoj prvý grandslamový titul. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. sep 2021 o 01:59

Daniil Medvedev ukončil víťaznú sériu Djokoviča.

US Open 2021

Dvojhra mužov - finále:

Daniil Medvedev (Rus.-2) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:4, 6:4, 6:4

NEW YORK. Posledný krok býva najťažší. Postupne ako sa Novak Djokovič blížil k finále US Open, pýtali sa ho novinári na šancu dosiahnuť Grand Slam. Vyhrať všetky štyri veľké turnaje v jednom roku.

„Miliónkrát som vravel, samozrejme, že som si vedomý histórie a dodáva mi to motiváciu. Ale keď o tom budem príliš premýšľať, tak mentálne ma to odrovná,“ hovoril srbský tenista.

„Budem k tomu zápasu pristupovať akoby bol môj posledný, pretože to je možno najdôležitejší zápas mojej kariéry. A možno to tak nie je, ale tento rok je najdôležitejší určite.“

Djokovič najdôležitejší zápas tohto roka nezvládol. Vo finále US Open prehral s Daniilom Medvedevom 4:6, 4:6, 4:6. 

Djokovič: Titul si si zaslúžil najviac

Ruský tenista ukončil 27-zápasovú víťaznú sériu Djokoviča na grandslamoch a oplatil mu finálovú prehru z tohtoročného Australian Open.

„Akoby to vôbec nebol on, tak sme si zvykli na perfekcionizmus Djokoviča. Ale o jeho výkone by sme mohli debatovať celý deň, ale nemôžeme Medvedevovi uprieť, že bol lepší,“ komentovala finále pre BBC britská tenistka Laura Robinsonová.

„Hneď v úvode odohral niekoľko bezchybných gemov, chodil si po údery a podával absolútne bomby. Možno ku koncu bol trochu vynervovaný, keď zahral dve dvojchyby.“

Medvedev získal grandslamový titul na tretí pokus. Dve predchádzajúce finále nezvládol. V New Yorku však vôbec na ňom nebolo znať, že práve on veľké finále nevyhral. Djokovičovi nedal vydýchnuť, hral veľmi odhodlane a prakticky nerobil chyby.

„Ak je niekto, kto si zaslúži grandslamový titul práve teraz, si to ty. Úžasný zápas a úžasný turnaj. Prajem ti ešte veľa takýchto úspechov. Som si istý, že ešte ťa na tomto pódiu v budúcnosti uvidíme,“ blahoželal mu Djokovič na kurte. 

Medvedev mu kompliment oplatil, keď srbského tenistu označil za najlepšieho hráča všetkých čias. 

Zvykli sme si, že je superman

Aj najlepší sa však nevyhne slabším zápasom a Djokovič v nedeľu z podania nezískaval body. K tomu viac kazil, slabo behal. Vo dvoch setoch mal až 28 nevynútených chýb, čo bolo vysoké číslo. 

Miestami pôsobil dojmom, že sa tlaku súpera poddal. V druhom sete od frustrácie rozbil raketu. 

„Rod Laver zvykol hovoriť: Nemôžete mať na Grand Slame ani jeden slabý zápas. A Novak urobil dnes príliš veľa chýb. I tak vyhrať 3 grandslamové turnaje zo 4 je výnimočné,“ komentovala zápas slávna tenistka Billie Jean Kingová.

Djokovič skutočne nebol vo svojej koži. Ak v minulosti dokázal otočiť zápas aj po dvoch prehratých setoch. V minulosti akoby ho to ešte viac nabudilo. V New Yorku sa však teraz nedokázal zmobilizovať ani v treťom sete. 

„Pri Novakovi sme si zvykli, že je superman, ale dnes sme videli, že je len človek. Nemal dobrý pohyb a chýbala mu energia. V druhom sete mal brejky, ale nedokázal ich využiť. Znovu sme videli aké dôležité je chytiť sa šance, keď ju v takomto veľkom zápase dostanete,“ komentoval finále wimbledonský šampión Pat Cash.

"Medvedev je skvelý hráč na tvrdom povrchu. Už v Melborune som ho tipoval za víťaza, ale vo finále to nepotvrdil. Teraz sa role obrátili. Bol najlepším hráčom turnaja," doplnil Cash.

Po zápase si Djokovič zahalil tvár do uteráku a plakal. Keď však po ceremónii a rozhovorch na kurte prišiel medzi novinárov, ako by z neho všetko opadlo. 

Na otázku: Čo cítite?, odvetil: "Úľavu. Som rád, že to je za mnou, pretože príprava na turnaj, a bolo toho príliš s čím som tu musel po mentálnej a emocionálnej stránke bojovať."

Zápas mu vôbec nevyšiel, napriek tomu mal počas zápasu fanúšikov na svojej strane. Viackrát skandovali jeho meno a povzbudovali ho. V jednej z najťažších prehier svojej kariéry si získal sympatie fanúšikov.

"Napriek tomu, že som dnes nevyhral, moje srdce je naplnené radosťou a som najšťastnejší človek, pretože vďaka vám som sa cítil na kurte výnimočný," ďakoval fanúšikom.

"Emócie a energia z hľadiska boli také silné, akoby som vyhral 21. grandslam. Tak som to cítil." 

Hlavu hore Novak, tvoj boj pokračuje

Zápas naživo v New Yorku sledoval aj Rod Laver. Posledný hráč, ktorý získal Grand Slam v mužskej dvojhre. Podarilo sa mu to pred 52 rokmi.

Djokovič svojimi výkonmi v tomto roku zdôraznil, aké výnimočné v dnešnom tenise je zopakovať to. Bol blízko. V New Yorku všetko spelo k jeho korunovácii a potvrdeniu, že skutočne je o stupienok vyššie ako ostatní slávni tenisti.

Lenže nedokázal to.

Vyhrať všetky štyri turnaje v jednom roku sa nepodarilo nielen Djokovičovi ale ani Rafaelovi Nadalovi či Rogerovi Federerovi. Hoci spomedzi tejto trojice odborníci hľadajú najlepšieho tenistu.  

Ak by Djokovič teraz na US Open uspel, mal by v porovnaní s Nadalom a Federerom navrch. Navyše by mal o jeden grandslamový titul navyše. Takto majú všetci traja rovnaký počet - po 20. 

"Prosto úchvatné Daniil Medvedev, zdolal si jedného z najväčších tenistov histórie. Vyhrať svoj prvý grandslamový titul je výnimočné, ale dosiahnuť to proti šampiónovi ako Djokovič je niečo iné. Hlavu hore Novak, tvoj boj pokračuje," napísal na twitteri Laver. 

Otázka je, či dokáže Srb zopakovať výkon z tohto roku a získať Grand Slam v jednom roku. Tenisti z nastupujúcej generácie napredujú, učia sa na vlastných chybách, ako to teraz ukázal Medvedev.

Kým v Melbourne svoju šancu vo finále v podstate zahodil, v New Yorku Djokoviča jednoznačne prevýšil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open»Pri Djokovičovi sme si zvykli, že je superman. Nie je