Okresané na polovicu, bez veľkých zápasov. V Košiciach rozbehli výstavbu NTC

NTC Košice - vizualizácia.
NTC Košice - vizualizácia. (Autor: kosice.sk)
Daniel Dedina|4. jún 2022 o 09:45

Nepôjde o Národne tenisové, ale tréningové centrum.

KOŠICE. Trvalo to dlhšie než sa očakávalo. Podľa prvotných prognóz malo byť hotovo už v roku 2019. Aj celkový účel a výzor športoviska budú napokon odlišné.

V Košiciach vyrastie športový komplex národného významu, zameraný na tenis a bedminton. Jeho výstavba odštartovala v piatok 3. júna 2022, do prevádzky by mal byť uvedený o rok a pol. Stáť bude 15 miliónov eur.

Projekt Národného tenisového centra na východe republiky si zachová skratku NTC. Volať sa však bude Národné tréningové centrum.

Pôvodný zámer, aby sa v Košiciach konali veľké turnaje, zápasy tenisových reprezentácií ako aj kultúrne-spoločenské akcie - to znamená rovnako ako v prípade bratislavského NTC - postupom času padol.

Petícia zabrala, konanie zrušili

Memorandum o výstavbe NTC v Košiciach bolo podpísané ešte v roku 2015. Pôvodný rozpočet sa pohyboval na úrovni 30 miliónov eur, teda dvojnásobku súčasnej ceny. Rátal s konaním daviscupových a fedcupovách stretnutí.

Voči projektu medzi Popradskou a Brnenskou ulicou sa rozbehla petícia obyvateľov danej lokality, ktorú podľa denníka Korzár podpísalo 1 600 ľudí.

Báli sa najmä zhoršenia dopravnej situácie, nedostatku parkovacích miest, zvýšenia hlučnosti a prašnosti.

Stavebné konanie bolo v roku 2019 zrušené, okresná prokuratúra Košice-okolie vyhlásila rozhodnutie o umiestnenie stavby za nezákonné.

„Pôvodné podklady, ktoré viackrát odsúhlasil aj Útvar hlavného architekta Mesta Košice sú v rozpore s novozistenými regulatívmi platného územného plánu pre lokalitu Popradská,“ uviedol Slovenský tenisový zväz prostredníctvom generálneho sekretára Igora Mošku.

Upravený projekt dostal zelenú

Z projektu košického NTC bola vypustená centrálna multifunkčná hala pre 5-tisíc divákov, čím sa upustilo od možnosti konania veľkých turnajov a súbojov reprezentačných tímov.

Výšku hlavnej budovy bolo potrebné znížiť z piatich nadzemných podlaží na dva, podiel zelene zvýšiť z 20 na 30 percent. Znížiť sa mala celková zastavanosť územia.

NTC Košice - vizualizácia.
NTC Košice - vizualizácia. (Autor: kosice.sk)

V októbri 2020 schválilo košické mestské zastupiteľstvo zmenu memoranda o spolupráci a výstavbe športoviska, už s názvom Národné tréningové centrum.

Nová verzia prešla verejným pripomienkovaním v mestskej časti Košice-Západ, schválil ju aj výkonný výbor STZ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Okresané na polovicu, bez veľkých zápasov. V Košiciach rozbehli výstavbu NTC