S Djokovičom má pozitívnu bilanciu. Stroj na esá oficiálne ukončil kariéru

Ivo Karlovič.
Ivo Karlovič. (Autor: REUTERS)
REUTERS|21. feb 2024 o 10:22

Počas kariéry nastrieľal súperom viac ako 13-tisíc es.

BRATISLAVA. Vysoký chorvátsky tenista Ivo Karlovič v stredu oznámil svoj odchod z tenisu vo veku 44 rokov, čím zatiahol oponu za kariérou, počas ktorej nastrieľal zmäteným súperom viac ako 13-tisíc es.

Karlovič, ktorý meria 211 cm, robil poriadne silným podaním a neortodoxným štýlom hry problémy najväčším športovým hviezdam a vyhral dva z troch zápasov so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom.

Keďže Karlovič naposledy hral na okruhu ATP na turnaji v Indian Wells v roku 2021 a tento mesiac sa blížia jeho 45. narodeniny, na sociálnych sieťach potvrdil fanúšikom svoj odchod do dôchodku.

Pri grandslamovom debute vyradil Hewitta

"Niektorí z vás si všimli, že som už dávno nehral na turnaji a stále sa ma denne pýtajú, či a kedy sa vrátim na turné," napísal.

"Je mi ľúto, že vás musím sklamať, ale týmto odkazom to chcem urobiť oficiálne a konečne oznámiť svoj odchod do dôchodku."

Karlovič sa stal profesionálom v roku 2000 a o tri roky neskôr sa postaral o senzáciu vo svojom prvom grandslamovom zápase, keď vo Wimbledone zdolal obhajcu titulu Lleytona Hewitta.

Svoj najlepší výsledok na grandslamovom turnaji dosiahol takisto vo Wimbledone v roku 2009, keď sa dostal do štvrťfinále.

Karloviča si fanúšikovia budú pamätať aj pre jeho dlhovekosť vo fyzicky náročnom športe, zatiaľ čo jeho 13 728 es je historicky druhý najvyšší počet za Američanom Johnom Isnerom (14 470).

Karlovič: Mám za sebou netradičnú kariéru

V roku 2011 predviedol v daviscupovom zápase jedno z najrýchlejších podaní v zápase, keď sa mu podaril úder s rýchlosťou 251 km/h.

Karlovič dosiahol v roku 2008 svoje kariérne maximum v rebríčku ATP, keď bol na 14. mieste po tom, ako sa na ceste do semifinále turnaja v Cincinnati dostal cez vtedajšiu svetovú jednotku Rogera Federera.

"Mám za sebou veľmi potešujúcu, netradičnú a dlhú kariéru, ktorá pochádza z mimoriadne skromných začiatkov, najmä pre tenistu," dodal Karlovič.

"Chorvátsko bolo v 80. a 90. rokoch, keď som vyrastal, úplne inou krajinou a som veľmi hrdý na svoje úspechy a na to, čo som dokázal prekonať."

Karlovič končí kariéru s ôsmimi titulmi na okruhu ATP, z ktorých posledný získal v roku 2016.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»S Djokovičom má pozitívnu bilanciu. Stroj na esá oficiálne ukončil kariéru