Poľka už nebude jednotkou. Bola to nečakaná zmena. Zrazu nič nefungovalo, vraví

Iga Swiateková.
Iga Swiateková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. sep 2023 o 10:10

Swiateková titul na US Open neobháji.

NEW YORK, BRATISLAVA. Pred pár týždňami zaujala fotografia, ako má počas tréningu na kurte ústa prelepené lepiacou páskou.

Iga Swiateková sa stále snaží zlepšovať svoju hru a zdokonaľovať rôzne aspekty. Aj taktýmto netradičným spôsobom pracuje s dýchaním. Za posledné dva roky sa výrazne zlepšila. 

Vlaňajší triumf na US Open sa však poľskej tenistke nepodarí obhájiť. Vo štvrtom kole posledného grandslamového turnaja prehrala s odvážne hrajúcou Jelenou Ostapenkovou 6:3, 3:6, 1:6. 

„Proti Ige (Swiatekovej) vždy očakávate, že to bude veľký boj. Je neuveriteľne silná tenistka a vyhrala veľa granslamových titulov. Ale na kurt som šla s tým, že sa musím držať svojej hry a byť agresívna, pretože práve toto nemá rada,“ opisovala Ostapenková v prvom rozhovore na kurte. 

Bol to pre ňu šok

Okrem šance na titul obrala Swiatekovú aj o post svetovej jednotky. V novom rebríčku poľská hráčka klesne. O post jednotky príde po 75 týždňoch. Novou jednotkou bude Bieloruska Aryna Sabalenková. 

Poľská tenistka bola po vypadnutí mierne v šoku. Takýto výsledok nečakala.

„Som prekvapená, že moja hra sa tak rýchlo zmenila," opisovala 22-ročná Swiateková.

„Zvyčajne, keď hrám zle, tak to je na začiatku zápasu a postupne sa zlepšujem alebo viem správne reagovať na problémy. Teraz to bolo úplne naopak. Naozaj neviem, čo sa stalo s mojou hrou. Zrazu som necítil žiadnu kontrolu. Nechápem, prečo som robila toľko chýb," hovorila Poľka na tlačovej konferencii. 

„V iných zápasoch viem, ako mám reagovať na hru súperky a čo robím zle, ale tento raz som robila ozaj hrozné chyby a nevedela som s tým rady. Chcela som robiť to, čo mi vychádzalo v prvom sete, ale nefungovalo to. Som prekvapená.“

Swiateková vravela, že pozitívom jej vypadnutia je, že bude mať teraz čas na tréning, pretože medzi turnajmi na to nie je takmer žiadny priestor.

Ako prvá má štyri výhry

Zatiaľ je asi priskoro hovoriť o novej rivalite. No ukazuje sa, že práve s hrou Ostapenkovej má Swiateková problém a nevie na ňu nájsť účinnú zbraň. 

Ostapenková je prvou hráčkou, ktorá dokázala Swiatekovú zdolať štyrikrát. Doteraz s ňou pritom ani raz neprehrala.  

Predchádzajúce tri prehry sa však boli ešte pred februárom 2022, odkedy sa Poľka dostala na vrchol v ženskom tenise a začala na kurtoch dominovať. 

Swiateková nedokázala nájsť zbraň na rýchle výmeny, robila nevynútené chyby a rýchlo strácala skóre v druhom i treťom sete. 

Ostapenková ju zasypala sériou víťazných úderov. V rozhodujúcom sete viedla 5:0 a mohla jej nadeliť kanára. 

Swiateková sa síce prehre na nulu v poslednom sete vyhla, keď súperke zobrala hru pri jej podaní, no vzápätí stratila vlastné podanie. 

„Myslela som si, že musím hrať do poslednej výmeny. Keď som viedla 5:0, (Swiateková) strácala už veľa. Myslela som si, že hrám stále lepšie a nedávala som jej žiadne šance,“ opisovala Ostapenková. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Poľka už nebude jednotkou. Bola to nečakaná zmena. Zrazu nič nefungovalo, vraví