Najväčšia rivalita plná kuriozít. Po 57 zápasoch je rozdiel minimálny

Novak Djokovič a Rafael Nadal hrali finále turnaja ATP Masters 1000 Rím.
Novak Djokovič a Rafael Nadal hrali finále turnaja ATP Masters 1000 Rím. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|16. máj 2021 o 20:03 (aktualizované 16. máj 2021 o 22:18)

Djokovič bol v Ríme obhajcom titulu.

ATP Rím 2021 - finále

Rafael Nadal (2-Šp.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 7:5, 1:6, 6:3.

RÍM. Odohrali proti sebe viac zápasov, ako majú ich semifináloví súperi výhier na okruhu ATP. Novak Djokovič a Rafael Nadal každým stretnutím prekonávajú svoje vlastné rekordy.

Vo finále turnaja ATP v Ríme sa stretli po 57. raz. Ide bezkonkurenčne o najväčšiu rivalitu v dejinách mužského tenisu.

Nakoniec sa z výhry tešil španielsky tenista po setoch 7:5, 1:6, 6:3. Na antuke v Ríme získal Nadal už svoj jubilejný desiaty titul. 

(Djokovičov semifinálový súper Lorenzo Sonego mal pred turnajom na okruhu vyhraných 48 zápasov, Nadalov súper Reilly Opelka mal o jeden triumf viac, pozn. red.)

Djokovič sa unavený necítil

"V niektorých momentoch som mal šťastie, napríklad proti Shapovi (Denisovi Shapovalovovi, pozn. red.), ale inak si myslím, že som odohral dobrý turnaj," hodnotil Rafael Nadal.

Narážal najmä na to, ako v osemfinále proti kanadskému mladíkovi musel odvracať dva mečbaly. 

Srbský tenista šiel na podujatie v pozícii obhajcu titulu. 

"Rafa bol v rozhodujúcich momentoch lepší, ale z dnešného zápasu si môžem zobrať veľa pozitívneho. Našiel som na antuke rovnováhu, už si to len udržať do Paríža," vravel po prehranom finále Djokovič. 

Pred zápasom bola veľkým otáznikom jeho fyzická kondícia. Pre piatkový dážď musel v sobotu dohrávať náročné štvrťfinále so Stefanosom Tsitsipasom, a potom ešte hrať aj trojsetový duel v semifinále s Lorenzom Sonegom.

Na kurte strávil bez zopár minút päť hodín.

Nadal mal lepšiu pozíciu. Štvrťfinále stihol odohrať pred dažďom a semifinále v sobotu zvládol vo dvoch setoch.

Finále nakoniec trvalo dve hodiny a 49 minút. No podľa Djokoviča to nebol problém. "Necítil som sa unavený, pokojne by som ešte pár hodín hral," vravel po zápase Djokovič.

Výrazne nižšie odmeny

Obyčajne sa najväčšie turnaje sveta snažia lákať hráčov na čoraz vyššie odmeny. Väčšina podujatí každoročne hlási historické navýšenia.

Pandémia koronavírusu však vo finančnom ohľade výrazne znížila rozpočty prestížnych turnajov. 

Nadal ako víťaz dostal 245-tisíc eur, Djokovič ako porazený finalista 145-tisíc. V roku 2019 ešte pred pandémiou zinkasoval šampión 958-tisíc eur a finalista 485-tisíc.

V Ríme už sedemnásť sezón absolútne dominujú Djokovič a Nadal. Od roku 2005 sa nestalo, aby aspoň jeden z nich nebol vo finále.

Iba dva ročníky mali víťaza mimo tejto dvojice. V roku 2016 sa tešil Andy Murray a o rok neskôr Alexander Zverev.

Nadal už má desať či viac titulov zo štyroch rôznych turnajov. Jedenásťkrát vyhral v Monte Carle, dvanásťkrát v Barcelone a absolútne najúspešnejší je na grandslamovom Roland Garros, ktoré vyhral trinásťkrát. 

Nik iný nemá viac titulov zo žiadneho turnaja. Jediný Roger Federer má z Halle a Bazileja po desať triumfov.

Kuriózna štatistika rivality

Medzi Djokovičom a Nadalom ide o historicky absolútne najväčšiu rivalitu v mužskom tenise. Nadal dnešnou výhrou vo vzájomnej bilancii znížil na 28:29.

Na srbského súpera sa doťahuje aj v celkovom pošte titulov z turnajov série Masters 1000. Obaja ich majú po 36 a sú na prvom mieste v historickej štatistike. Druhý Roger Federer má 28 výhier.

"Aj po tom všetkom, čím sme si cez naše kariéry prešli, stále je to neuveriteľná radosť, keď môžeme proti sebe hrať. Minimálne z mojej strany to vždy tak bude, pokiaľ budeme obaja schopní hrať na tejto úrovni," hovoril po semifinále v Ríme Djokovič.

Ich vzájomná rivalita sa tiahne už dlhé roky. Po finále v Ríme sa zapísali do kurióznej štatistiky.

Z pohľadu veku hráčov boli účastníkmi historicky druhého najmladšieho i druhého najstaršieho finále na úrovni Masters 1000.

Druhé najmladšie finále odohrali v roku 2007 v Indian Wells. Druhé najstaršie dnes v Ríme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Najväčšia rivalita plná kuriozít. Po 57 zápasoch je rozdiel minimálny