Začína sa Turnaj majstrov, Nadalovi bliká v hlave kontrolka

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: SITA/AP)
SITA|12. nov 2017 o 08:43

Na podujatí sa predstavia najlepší hráči tohto roka.

LONDÝN. Stretnutiami Roger Federer (Švaj.-2) - Jack Sock (USA-8) a Alexander Zverev (Nem.-3) - Marin Čilič (Chor.-5) sa v nedeľu o 15.00 h SEČ, resp. o 21.00 h SEČ v základnej skupine Borisa Beckera začne dianie vo dvojhre na koncosezónnom výberovom šampionáte tenistov Nitto ATP Finals v Londýne.

Účastníci ATP Finals:

DVOJHRA

Skupina Peta Samprasa:

Rafael Nadal (Šp.-1)

Dominic Thiem (Rak.-4)

Grigor Dimitrov (Bul.-6)

David Goffin (Belg.-7)

Skupina Borisa Beckera:

Roger Federer (Švaj.-2)

Alexander Zverev (Nem.-3

)Marin Čilič (Chor.-5)

Jack Sock (USA-8)

ŠTVORHRA

Skupina Woodbridge/Woodforde:

Lukasz Kubot, Marcelo Melo (Poľ./Braz.-1)

Jamie Murray, Bruno Soares (V. Brit./Braz.-4)

Bob Bryan, Mike Bryan (USA-5)

Ivan Dodig, Marcel Granollers-Pujol (Chor./Šp.-7)

Skupina Eltingh/Haarhuis:

Henri Kontinen, John Peers (Fín./Aus.-2)

Jean-Julien Rojer, Horia Tecau (Hol./Rum.-3)

Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (Fr.-6)

Ryan Harrison, Michael Venus (USA/N. Zél.-8)

V pondelok v rovnakých časoch prídu na rad duely Dominic Thiem (Rak.-4) - Grigor Dimitrov (Bul.-6) a Rafael Nadal (Šp.-1) - David Goffin (Belg.-7) v skupine Peta Samprasa.

Žreb sa uskutočnil v stredu v rámci programu The Chris Evans Breakfast Show rozhlasovej stanice BBC Radio 2 aj v prítomnosti spomenutého Nemca Beckera.

Po roku šesť zmien

Vo dvojhre chýbajú až šiesti vlaňajší aktéri "Masters", pričom všetci predčasne ukončili svoju sezónu 2017 zo zdravotných dôvodov: víťazný Brit Andy Murray, zdolaný finalista Novak Djokovič zo Srbska, Švajčiar Stan Wawrinka, Kanaďan Milos Raonic, Japonec Kei Nišikori a Francúz Gael Monfils.

Účasť si po tucte mesiacov zopakujú len Čilič a Thiem (Goffin sa vtedy dostal do akcie na jeden zápas ako náhradník), ktorí zhodne nepostúpili do vyraďovacej fázy.

Nadal túži po titule

Tridsaťjedenročný Malorčan Nadal má tento rok na konte 6 trofejí vrátane Roland Garros a US Open. Na grandslamovej antuke v Paríži triumfoval jubilejný 10. raz, tzv. La Décimu predtým zavŕšil aj v Monte Carle a Barcelone.

Má zápasové skóre 67:10 a proti rivalom v skupine bez výnimky pozitívnu celkovú štatistiku (Thiem 5:2, Dimitrov 10:1, Goffin 2:0).

Medzi elitu sa Nadal kvalifikoval 13. raz v rade. Pravda, zďaleka nie vždy aj štartoval - napokon chýbal päťkrát vrátane vlaňajška. Bol vo finále edícií 2010 a 2013, prehral s Federerom, resp. Djokovičom.

Minulý týždeň nenastúpil na štvrťfinále v Paríži-Bercy proti Srbovi Filipovi Krajinovičovi pre problémy s pravým kolenom, takže nad ním visel otáznik.

Nadal však pre agentúru EFE zo svojej krajiny v stredu potvrdil štart a deklaroval ambíciu získať jednu z mála významných trofejí, ktoré chýbajú v jeho zbierke, informáciu zdieľal napríklad web Punto de Break.

"Je pravda, že na tomto podujatí som nikdy naplno neuspel a bliká mi to v hlave. Rovnako dobre si však uvedomujem, že som ani raz nemal šancu prípadne si zahrať šampionát na antuke," pripomenul Nadal podľa The Telegraph skutočnosť, že turnajová štruktúra v závere sezóny znevýhodňuje hráčov, ktorí sú najúčinnejší na najpomalšom podklade.

Federerova rekordná účasť

Z doterajších dobyvateľov titulu bude v akcii len Federer, šampión zo sezón 2003, 2004 (zhodne Houston), 2006, 2007 (v oboch prípadoch Šanghaj), 2010 a 2011 (už v britskej metropole).

Tridsaťšesťročný bazilejský rodák okrem toho bol vo finále ročníkov 2005, 2012, 2014 a 2015. Vlani chýbal zo zdravotných dôvodov, vynechal celú druhú polovicu sezóny.

Federer je so šiestimi primátmi na čele historického poradia ATP Finals pred Američanom s českým pôvodom Ivanom Lendlom, spomenutým Samprasom z USA a Djokovičom (po 5 úspechov).

Federer tento rok má zápasové skóre 49:4 a v zbierke 7 titulov (aj Australian Open a Wimbledon). Jeho výkaz proti vyzývateľom v skupine je nasledovný: A. Zverev 2:2, Čilič 7:1, Sock 3:0.

"Vlani som tu nemohol byť, o to krajšie bolo znova sa kvalifikovať. Do sezóny som vstupoval riadne nízko v renkingu a mal som predstavu, že pred Wimbledonom či po ňom by som rád bol okolo ôsmeho miesta," uviedol Federer na prahu svojej 15. účasti na Masters, čo je rekord.

"Už triumf na Australian Open ma však dostal do dobrej pozície a zostal som vysoko. Som veľmi spokojný s tým, ako mi tento súťažný ročník vyšiel. Rád by som ho zakončil adekvátnym spôsobom. Teší ma, že som znova na šampionáte a mám možnosť bojovať s tými najlepšími. Vždy to patrí medzi vrcholy môjho roka," povedal Federer

Nadal má piaty pokus na zdolanie Federera

"Bolo by skvelé na záver sezóny si ešte raz zahrať s Rogerom a dopriať si ďalšiu príležitosť," podotkol Nadal, ktorý má s Federerom tohtosezónnu bilanciu 0:4 - prehral vo finále na Australian Open, v Miami a v Šanghaji a tiež v osemfinále v Indian Wells, bez výnimky teda na "harde".

"Netreba zabúdať, že vždy to bolo na podklade, ktorý jemu vyhovuje viac ako mne. Musím to však akceptovať a nájsť čosi odlišné v prístupe, ak k nášmu ďalšiemu duelu dôjde. Ak sa to naozaj stane a ja budem fit, dúfam, že budem mať nárok," dodal Španiel.

Švajčiar účelovo vynechal celú antukovú časť sezóny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Začína sa Turnaj majstrov, Nadalovi bliká v hlave kontrolka