Sagan v Poľsku každý deň súťaží aj s diabetikmi

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Igor Dopirák|1. aug 2017 o 02:24

Majú svoj vlastný tím aj poslanie. A hoci sa jazdci tímu Novo Nordisk od ostatných navonok ničím nelíšia, spája ich jedno – trpia cukrovkou.

BRATISLAVA. „Som úplne rovnaký ako ostatní. Ráno vstanem, najem sa a idem súťažiť,“ tvrdí španielsky cyklista Javier Megias.

Na prebiehajúcich pretekoch Okolo Poľska mu po troch z celkovo siedmich etáp patrí solídne 48. miesto zo 150 pretekárov. Lídrom pretekov je momentálne Peter Sagan.

Megias sa však predsa od ostatných jazdcov niečím líši. Má cukrovku typu 1. Ide o poruchu funkcie pankreasu, ktorý stráca schopnosť produkovať inzulín. Pacienti si ho zvyčajne musia pichať injekciami až do konca života.

„Cukrovku mám od svojich štrnástich rokov, takže si s tým viem poradiť,“ pokračuje Megias.

Inšpirovať, vzdelávať, motivovať

Španiel nie je jediným jazdcom s cukrovkou na Okolo Poľska. Identické ochorenie majú všetci kolegovia v jeho tíme.

„Vždy som chcel byť profesionálnym cyklistom. To, že mám cukrovku, neznamená, že sa toho musím vzdať,“ priznáva Megiasov krajan David Lozano Riba. V celkovom poradí je iba pár pozícií za svojím kolegom, patrí mu 53. miesto.

Tento tím je pre mňa výnimočný, pretože sme prvým profesionálnym tímom zloženým iba z pretekárov s cukrovkou.


Javier Megias, jazdec tímu Novo Nordisk

Obaja Španieli sú súčasťou tímu Novo Nordisk, na Okolo Poľska ho reprezentujú siedmi jazdci. Tím vznikol v roku 2008 a spočiatku mal príznačný názov – Team Type 1.

Pod súčasným názvom vystupuje od roku 2013. Hlavným sponzorom je dánska farmaceutická firma Novo Nordisk, ďalším je taliansky výrobca bicyklov Colnago. Celkovo tvorí tím osemnásť cyklistov.

„Mal som klasické symptómy, ale spätne sa to hodnotí ľahko. Mal som dvanásť a nemal som o tom ani tušenia. Veľmi som schudol, býval som smädný a hoci som sa vždy cítil unavený, nemohol som spať. Potom sa to zrazu rapídne zhoršilo,“ priznal austrálsky cyklista Fabio Calabria pre CyclingTips.

Calabria nemohol chodiť a po prevoze do nemocnice upadol do kómy, v ktorej bol dva dni. Po diagnostikovaní ochorenia ho doktori presvedčili, že sa cyklistiky nemusí vzdať.

„Verím však tomu, že oni sami si tým vtedy neboli istí,“ priznal dnes 29-ročný jazdec, ktorý v Poľsku neštartuje.

Zaujímavosťou je, že ochorením netrpia iba samotní cyklisti, ale aj manažment tímu či pomocný personál. „Tento tím je pre mňa výnimočný, pretože sme prvým profesionálnym tímom zloženým iba z pretekárov s cukrovkou,“ dodáva Megias.

Cieľom tímu Novo Nordisk je inšpirovať, vzdelávať a motivovať ľudí s cukrovkou. A hoci sa tím ešte nezúčastnil na žiadnom z najvýznamnejších cyklistických podujatí, v blízkom čase by sa to mohlo zmeniť.

Tím sa netají ambíciou dostať sa na Tour de France v roku 2021. Dôvod je jednoduchý – práve vtedy uplynie sto rokov od objavenia inzulínu.

Je cukrovka obmedzením?

Cyklistika patrí medzi najnáročnejšie športy. Etapy zvyknú merať aj viac ako dvesto kilometrov, jazdci počas nich zvyčajne strávia na bicykli štyri až šesť hodín denne. Napríklad na Tour de France 2017 prešli pretekári 3540 kilometrov, víťaz to stihol za 86 hodín a 20 minút.

Stále si musia veľmi starostlivo kontrolovať hladinu cukru a pracovať na tom, aby mali diabetes pod kontrolou.


Rafael Castol, lekár tímu Novo Nordisk

„Ľudia s cukrovkou typu 1 sú schopní akýchkoľvek aktivít, ale za určitých podmienok a za určitú cenu. Každá fyzická aktivita má špecifické odporúčané nutričné a inzulínové taktiky. Opakovaním rovnakého športu sa človek s cukrovkou naučí optimálnemu prístupu, ktorý vyhovuje jeho telu a jeho diabetu,“ vysvetľuje český lekár Zdeněk Rušavý, vedúci oddelenia diabetológie a metabolizmu v nemocnici v Plzni. Cituje ho kolo.cz.

Jazdci tímu Novo Nordisk sú účastníkmi dlhodobého vzdelávacieho procesu a učia sa pochopiť, ako reaguje ich hladina cukru v krvi na rôzne podnety.

„V momente, keď sa dostanú do profesionálneho tímu, sú už samostatní a veľmi dobre poznajú svoje telo. Stále si však musia starostlivo kontrolovať hladinu cukru a pracovať na tom, aby mali diabetes pod kontrolou,“ priznáva Rafael Castol, lekár tímu Novo Nordisk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan v Poľsku každý deň súťaží aj s diabetikmi