Roglič, Pogačar či Mazeová? Slovinsko má novú hviezdu. Snoubord vymenila za tenis

Tamara Zidanšeková.
Tamara Zidanšeková. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|8. jún 2021 o 23:30

Tamara Zidanšeková na Roland Garros zdolala Paulu Badosovú a je v semifinále.

PARÍŽ. Pred niekoľkými týždňami zrejme počítala, že aktuálne bude hrať v chorvátskom meste Bol a obhajovať tam tituly z posledných dvoch ročníkov. Nakoniec však na turnaj nemohla cestovať.

Nie preto, že by sa zranila alebo cítila vyčerpaná.

Podujatie je totiž v kalendári v druhý týždeň grandslamového Roland Garros. Z pozície 85. hráčky sveta asi príliš neočakávala, že by ešte mohla v tomto čase hrať na grandlsame. Druhý týždeň znamená postup minimálne do osemfinále.

Musela by teda vyhrať na Roland Garros tri zápasy za sebou.

Toľko však mala doposiaľ vyhraných zápasov na všetkých grandslamových turnajoch dokopy.

Z toho na Roland Garros ani jeden. Jej maximom boli tri druhé kolá - dve z Australian Open a jedno z Wimbledonu.

Slovinka Tamara Zidanšeková sa však nielenže po prvý raz v kariére dostala do druhého týždňa grandslamu, ale dokonca je už v semifinále. Vo štvrťfinále porazila Paulu Badosovú 7:5, 4:6, 8:6.

Prelomová výhra nad Andreescuovou

"Bola to dnes skvelá príležitosť pre nás obe dostať sa takto ďaleko. Myslím si, že som lepšie udržala pokojnú myseľ," hovorila na tlačovej konferencii po zápase.

Ukázala aj veľkú mentálnu silu. V druhom sete vyhrávala 4:2, nakoniec o vedenie prišla a Paula Badosová si vynútila tretí set. V ňom bola v náročnej koncovke bez tajbrejku úspešnejšia Zidanšeková.

Na turnaji pritom nešlo o jej prvý mimoriadne náročný zápas, ktorý by sa končil za stavu viac ako 6:6. Mimo grandslamového turnaja by totiž po tomto skóre už nasledoval len tajbrejk.

V prvom kole senzačne vyradila svetovú sedmičku Biancu Andreescuovú 9:7 v rozhodujúcom sete. Nikdy predtým súperku z najlepšej desiatky neporazila.

"Vyhrať prvé kolo bolo pre mňa prelomové. Dodalo mi to sebadôveru. Pred turnajom som najmä na antuke hrala veľmi dobre. Ale každý zápas je iný, snažím sa ísť zápas po zápase," hodnotila po postupe do semifinále na tlačovej konferencii.

Pomáha jej snoubording

"Páči sa mi, že je stále pokojná. Keď sa človek na ňu pozrie, nevie, aké je skóre," hovorila v štúdiu televíznej stanice Eurosport po zápase bývalá tenistka Barbara Schettová.

Mats Wilander, niekdajšia mužská svetová jednotka, jej však oponoval.

"Ja si toto nemyslím. Skôr zostáva pokojná, lebo vie, že sa dostane ku všetkým loptám. Možno nie proti všetkým súperkám, ale pri mnohých to funguje," hovoril.

"Skvele sa hýbe," dodal.

Za tým, že má skvelý pohyb, vidí Wilander najmä fakt, že Zidanšeková je športovo veľmi všestranná.

Dlho to vyzeralo, že bude skôr snoubordistka. V Slovinsku trikrát vyhrala národný juniorský šampionát. 

"Bola som v snoubordovom a lyžiarskom tíme, mali sme letnú prípravu a počas nej bolo možné skúsiť si tenis. Takto som začala. Skutočne ma to bavilo, tak som v tom pokračovala," hovorila pre WTA.

Hrať tenis má pre ňu jednu veľkú výhodu, tenisti sa vždy presúvajú do tých častí sveta, kde je práve teplo.

"Nemám rada zimu, vždy mi bolo veľmi chladno. Toto bol môj najväčší problém pri snoubordingu," dodala.

Mats Wilander vidí práve v skúsenostiach so zimnými športmi výhodu. "Veľmi jej to pomáha v pohybe. Vidíme to napríklad aj u Jannika Sinnera, ktorý je bývalý lyžiar. Aj Novak Djokovič vie dobre lyžovať," vysvetlil.

"To pomáha pri udržiavaní rovnováhy. Možno nemá takú silu, ale keď sa dostane do zápasu, je ťažké ju poraziť," dodal.

Najúspešnejšia tenistka krajiny

Zidanšeková je z malej krajiny, Slovinsko má len niečo cez dva milióny obyvateľov.

Pochádzajú však z neho mnohí úspešní športovci. V minulosti vyhrala veľký krištáľový glóbus v lyžovaní Tina Mazeová, Primož Roglič a Tadej Pogačar súperili o víťazstvo na Tour de France, Luka Dončič je zas hviezdou basketbalovej NBA.

V tenise však krajina nikdy nemala žiadnu veľkú osobnosť. Zidanšeková sa stala prvou Slovinkou v histórii, ktorá na grandslame prešla do semifinále.

"Slovinsko je malá krajina, ale máme veľa dobrých športovcov," povedala na tlačovej konferencii.

Hovorí o sebe, že je dobrá vo viacerých športoch.

"Baví ma veľa vecí, vo všeobecnosti mám rada šport. Myslím, že čokoľvek viem robiť aspoň priemerne. Veľa študujem aj o psychológii," priznala pre WTA. 

Nepochádza pritom zo športovej rodiny. Je dcérou sudkyne a učiteľa. Okrem toho majú jej rodičia vzťah k hudbe.

"Obaja moji rodičia sú muzikanti, dali mi rôzne nástroje, aby som si to vyskúšala, ale ja som si radšej zobrala futbalovú loptu. Podporovali ma aj v tom," hovorila na tlačovej konferencii.

Kariérne maximum

Napriek tomu, že má už 23 rokov, na prelomový turnaj zatiaľ čakala. Najvyššie bola na 56. mieste v rebríčku WTA. Teraz pôjde určite vyššie.

Semifinále jej zabezpečí 47. pozíciu, pokiaľ by turnaj vyhrala, bola by na 22. priečke.

Na tlačovej konferencii sa jej novinári spýtali, ku ktorej budove by prirovnala svoju kariéru.

"Burj Khalifa, to je najvyššia budova," povedala.

Zidanšeková vyzve v boji o finále Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Pre obe by išlo o premiérovú účasť v grandslamovom finále. Už semifinále je pre obe kariérnym maximom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roglič, Pogačar či Mazeová? Slovinsko má novú hviezdu. Snoubord vymenila za tenis