14.07.2021 12:10
17. Etapa
Muret > Col Du Portet
178.5km
sport-ground-additional-data
hornatý
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Pogačar po víťazstve: Carapaz blufoval, ale vedeli sme to

Momentka zo záveru 17. etapy Tour de France 2021.
Momentka zo záveru 17. etapy Tour de France 2021. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|14. júl 2021 o 18:48

Líder Tour vyhral náročnú 17. etapu.

BRATISLAVA. Jeho súperi pod tlakom vyčerpania a únavy zatínali zuby a na tvári sa im zračilo vyčerpanie. Trpeli, a tí pre ktorých to bolo príliš, ostali ďaleko vzadu. 

Tadej Pogačar akoby ani nešliapal na tom istom stúpaní ako jeho rivali. Najnáročnejšíe stúpanie na tohtoročnej Tour de France, Col du Portet, zvládol Slovinec s ľahkosťou.

Pripísal si druhé etapové víťazstvo. 

V závere obehol dvojicu, ktorá sa s ním dokázala udržať – Jonasa Vingegaarda a Richarda Carapaza. V cieli si rukami si chytil dres, tak aby do kamier ukázal sponzorov tímu. 

Chcel ešte väčší náskok

Na finálnom stúpaní Pogačar pravidelne zvyšoval tempo, dostával súperov do problémov. No Dán s Kolumbíjčanom sa ho nechceli pustiť za nič na svete. 

Najmä Carapaz vyzeral akoby ho priam mučili. V poslednom kilometri sa ešte sám pokúšal ostatným ujsť, no jeho pokus, Pogačar vystihol.

„Blufoval. Nie je to nič výnimočné. Jonas mi vravel, že podľa neho to na nás len hrá. Odvetil som mu, že to viem. Taká je cyklistika. Ale keď vyštartoval, musel som riadne zabrať, aby som ho dobehol,“ hovoril v cieli Pogačar pre Eurosport.

Ekvádorčan sa tváril, že každú chvíľu vypustí dušu, ale v závere stúpania zázračne zrýchlil. Blufovanie mu nepomohlo, obaja súperi ho tesne predbehli a Slovinec si vybojoval víťazstvo.

„Skúšal som im ujsť viackrát, aby som svoj náskok zvýšil, ale boli veľmi silní. Asi 50 metrov pred cieľom som šprintoval a stačilo to. Druhé víťazstvo v žltom drese je skvelé," tešil sa.  

Ak nespadne, vyhrá 

Ukazuje sa, že nik zo súperov ho nedokáže potrápiť. Stále má len 22 rokov a už má na dosah druhé víťazstvo na najprestížnejších pretekoch. 

„Pokiaľ sa udrží na bicykli, nevidím nič, čo by ho o víťazstvo mohlo obrať,“ vravel Chris Froome o Tadejovi Pogačarovi cez voľný deň.

Slovinec si pripísal už 5 etapové víťazstvo na Tour. Je druhým najmladším cyklistom, ktorý to dokázal. Nemec Dietrich Thurauc bol len o 39 dní mladší, keď si pripísal piaty triumf. 

Wiggins: Carapaz to mal skúsiť skôr

Vingegaard s Carapazom si vďaka tomu, že sa udržali za Pogačarom, poistili miesta na pódiu. Lenže ich odstup je obrovský. Druhý Vingegaard stráca 5:39 minúty, Carapaz o 4 sekundy viac. 

Podľa experta Eurosportu a byvalého víťaza Tour Bradleyho Wigginsa má však práve Carapaz dobré nohy. "Bola chyba, že nezaútočil skôr, mohol sa tak zbaviť aspoň Vingegaarda," tvrdil Wiggins. Podľa neho spolupracovali spolu len mladíci, a v skupine preto bola trochu frustrácia. 

Na Tour sa v podstate už bojuje len o druhú priečku v celkovom poradí. Zatiaľ má malý náskok 24-ročný Vingegaard, ktorý štartuje na Tour vôbec po prvý raz a lídrom tímu Jumbo-Visma sa stal až po tom, čo z pretekov odstúpil Primož Roglič. Je príjemným prekvapením.  

V časovom limite dokončili etapu všetci cyklisti. Po 17. etape pokračuje na Tour ešte 144 pretekárov.

Vo štvrtok je na programe posledná horská etapa na Tour. Je to posledná príležitosť pre vrchárov vylepšiť si pozíciu v celkovom poradí a zrejme sa rozhodne aj o víťazovi vrchárskej súťaže.

Profilovo je etapa podobná so stredajšou. Po rovinatom úvode čakajú cyklistov dve stúpania najvyššej kategórie – Col du Tourmalet (2115 m) a Luz Ardiden (1715 m), kde je cieľ etapy. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Pogačar po víťazstve: Carapaz blufoval, ale vedeli sme to