Vlhová by využila nepomer ako posledná. Disciplíny sa možno vyrovnajú

Lara Gut-Behrami.
Lara Gut-Behrami. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|14. máj 2021 o 10:10

Kalendár Svetového pohára možno prejde zmenou.

BRATISLAVA. Keď Petra Vlhová v uplynulej sezóne ovládla Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, v sumáre súťažného ročníka ženy odjazdili 18 technických a 13 rýchlostných pretekov.

Tento nepomer by sa mal v novej sezóne zmeniť. Kalendár na novú sezónu síce ešte nemá definitívnu podobu, ale rakúsky regionálny denník Tiroler Tageszeitung predpokladá, že v ňom bude rovnocenné zastúpenie oboch typov disciplín.

Ako by mal vyzerať kalendár?

Svetový pohár v sezóne 2020/2021 by mal mať osemnásť technických (slalom, obrovský slalom, paralelné disciplíny) aj osemnásť rýchlostných pretekov (zjazd, super G).

A v kalendári by mala figurovať rovnako ako minulý rok aj paralelná súťaž v rakúskom stredisku Lech/Zürs, ktorú tam vtedy vyhrala Petra Vlhová.

Tiež by sa rovnako ako vlani nemala jazdiť žiadna alpská kombinácia.

Do plánov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vyrovnať počet technických a rýchlostných disciplín, môže zasiahnuť viacero vplyvov, najmä vrtochy počasia.

Zlé poveternostné podmienky v uplynulom ročníku nedovolili vo finále Svetového pohára v Lenzerheide odjazdiť zjazd a super G, na druhej strane obrovský slalom v Semmeringu museli pre silný vietor zrušiť po 1. kole, po ktorom viedla Vlhová.

Vypočujú volanie zjazdárov?

"Rovnovážne zastúpenie technických a rýchlostných disciplín požadovali najmä zjazdári a zjazdárky, aby mali väčšiu šancu na zisk veľkého krištáľového glóbusu," naznačil rakúsky zdroj.

Ako je známe na konci minulej sezóny, najmä z tábora Švajčiarky Lary Gutovej-Behramiovej, zazneli hlasy o neférovom prístupe FIS.

Federácia podľa nich zvýhodňovala slalomárky na úkor zjazdárok, keďže v konečnom účtovaní uplynulej sezóny ženy odjazdili 9 slalomov a 8 obrovských slalomov (plus jeden paralelný obrovský slalom), navyše sedem zjazdov a šesť super G.

Finálnu podobu kalendára Svetového pohára na sezónu 2021/2022 by mala definitívne schváliť Rada FIS na svojom jarnom kongrese 4. júna v slovinskom Portoroži.

Pôjdu lyžiari cez hranice?

A ešte jedna zaujímavosť.

S výhľadom do ďalších sezón sa začína čoraz hlasnejšie hovoriť o nových pretekoch Svetového pohára v zjazde.

Konali by sa na atraktívnom mieste pod Matterhornom, ktorý sa týči takmer do výšky 4500 m na hranici Švajčiarska a Talianska.

Malo by ísť o druhé preteky sezóny v roku 2023. Štart by mal byť vo Švajčiarsku v Zermatte a cieľ v Taliansku v Cervinii.

Na projekte sa už reálne pracuje a staviteľom zjazdovky je švajčiarsky olympijský šampión z Vancouveru 2010 Didier Défago.

"Boli by to prvé preteky v histórii bojov o krištáľové glóbusy, ktoré by sa konali v rôznych krajinách. Štart mužského zjazdu bude situovaný na Gobba di Rollin vo výške 3899 m vo Švajčiarsku, cieľ na náhornej plošine Laghi Cime Bianche (2814 m) v Taliansku.

Preteky by sa mali konať v termíne medzi tradičným októbrovým úvodom sezóny v obrovskom slalome v rakúskom Söldene a novembrovými slalomami vo fínskom Levi," informoval aj portál ORF.

Podľa šéfa Swiss-Ski Ursa Lehmanna by zjazdárske preteky pod Matterhornom mali viacero výhod.

"Výrazne by sa tým skrátilo čakanie rýchlostných typov lyžiarov na úvod sezóny a najlepší zjazdári sveta by mohli v dostatočnom predstihu trénovať v srdci Álp," uviedol jeden z kandidátov na prezidenta FIS.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová by využila nepomer ako posledná. Disciplíny sa možno vyrovnajú